Edinburghin yliopistoon on professori Harald Haasin johdolla perustettu ryhmä, joka kehittää datansiirtoa näkyvän valon alueella. Nyt tätä LiFi-tekniikkaa on demottu aurinkopaneeleilla. Ideana on, että aurinkopaneeli ottaisi vastaan myös bittejä.
Yksi mahdollinen tekniikan sovellus voisi olla älykello, joka saisi virtansa auringosta. Samalla paneelilla voidaan pienin muutoksin vastaanottaa bittejä näkyvän valon alueella.
Idea voi kuulostaa hullultä, mutta Haasin johdolla Edinburghin yliopisto ja sieltä irrotettu Li-Fi-tekniikan kehittäjä PureLifi ehtivät jo demota tekniikkaa TED Global 2015 -tapahtumassa Lontoossa.
Haasin mukaan tekniikka voisi tuoda nettiyhteyden monille haja-asutusalueille, joille yhteyksiä on vaikea tai kallis vetää. Hän muistutti Lontoossa, että 4,3 miljardia ihmistä on edelleen ilman nettiyhteyttä. Monissa maissa ei ole mahdollisuuksia rakentaa perinteistä laajakaistaverkkoa tai WiFi-verkkoja ja tässä aurinkosähkö voi tulla avuksi.
Lontoossa Haas demosi tekniikkaa lähettämällä videota ledivalon välityksellä aurinkokennoon, joka oli yhdistetty vastaanottimena toimivaan tietokoneeseen.
Haasin mukaan internetin valtava laajentuminen – ennusteet puhuvat 50 miljardista IoT-laitteesta jo lähivuosina – on mahdollista vain, mikäli se tapahtuu energianeutraalisti. Tämä tarkoittaa, että verkossa pitää hyödyntää mahdollisimman paljon olemassaolevia rakenteita, jotta sähkönkulutus ei räjähdä käsiin.
Ledejä on kaikkialla, joten niitä pitäisi käyttää datansiirtoon. Samoin aurinkopaneeleja voitaisiin energiantuoton lisäksi hyödyntää datansiirtoon monilla alueilla, Haas visioi. LiFin haasteena on se, että data koodataan valon ”sisään” kirkkauden muutoksina. Valovoiman heittely muuttaa myös sähköksi muutettavan energian määrää.
Onneksi Haasin tiimin kehittämä tekniikka voi vastaanottaa hyvin nopeasti muuttuvaa ledivalon kirkkauden muutosta. Käytännössä tämä tarkoittaa jopa 15 megabitin datanopeutta standardeilla ledikomponenteilla.
Haasin demo löytyy TED-sivustolta.