Tämän hetken aurinkokennot muuttavat parhaimmillaan vähän yli 30 prosenttia auringonvalosta sähköksi. Floridan yliopistossa on kehitetty tekniikka, jonka avulla hyötysuhde pomppaa kerralla 45 prosenttiin. Kyse on isosta läpimurrosta aurinkosähkön alueella.
Biokemian professori Kenneth Hansonin vetääm tiimi on esitellyt uuden strategian hyötysuhteeltaan tehokkaampien aurinkokennojen toteutukseen. Se pohjaa sekä uusiin materiaaleihin että uusiin valonkeruuprosesseihin.
Tyypillinen aurinkokenno muuttaa parhaimmillaan sähköksi noin 33 prosenttia auringonvalosta. Tähän asti tehokkuutta on tyypillisesti parannettu asentamalla ylimääräinen fotonimuunnossuodin joko kennon eteen tai sen taakse. Tarkoituksena on ollut kerätä ylimääräinen, ”hukkaan” menevä valo ja muuntaa sekin sähköksi.
Hansonin tiimi haluaa siirtää tämän prosessin osaksi kennoa. Kehitetyssä prosessissa he kokosivat kaksi eri molekyyliä kennon pinnalle. Nämä toimivat yhdessä yhdistäen kaksi matalan energiatason vihreää fotonia tuottaakseen sinisen fotonin, jota voidaan käyttää sähkön tuottamiseen.
Rakenne nostaa kennon hyötysuhteen yli 45 prosenttiin. Lisäksi Hansonin tiimi uskoo, että hyötysuhde on mahdollista nostaa vieläkin korkeammaksi.
Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan aurinkokennoilla tuotetaan tällä hetkellä viisi prosenttia kokonaissähköstä. Vuonna 2030 määrän on ennustettu kasvavan 14 prosenttiin ja vuoteen 2050 mennessä jo 27 prosenttiin.