Englantilaisen Ricen yliopiston tutkija James Tour uskoo vakaasti, että lopulta superkondensaattori korvaa perinteiset akut kaikessa elektroniikassa. Ne latautuvat nopeasti ja ovat energiatiheydeltään aivan toista luokkaa kuin litiumioniparistot.
Tourin uusimmat mikrokokoiset grafeenipohjaiset superkondensaattorit ovat kapasitanssiltaan ja energitiheydeltään jo nyt kaupallisten LiIon-ohutkalvoakkujen tasolla. Normaaleihin paristoihin verrattuna niiden energiatiheys on kaksi kertaluokkaa suurempi vaikka kyse on vasta protoista.
Tourin tutkijatiimi onnistui viime vuonna valmistamaan grafeenia laserilla. Lämmittämällä polyimidikalvoa laser poltti materiaalista kaiken muun paitsi ylimmän hiiliatomikerroksen. Jäljelle jäi lastumainen hiilirakenne, jossa on paljon pintaa. Tämä sopii tietenkin energian varastointiin erittäin hyvin.
Superkondensaattorien valmistus on ollut erittäin vaativaa, mutta Tourin kehittämällä menetelmällä se onnistuu helposti huoneenlämpötilassa. Aiemmin useita litografiavaiheita vaatinut valmistus vie nyt vain minuutteja. Muovikalvoon poltetaan halutut kuviot, lisätään elektrolyytit ja rakenne pinnoitetaan.
Näin tutkijat ovat saaneet valmistettua mikrosuperkondenaattoreita, joiden kapasitanssi on 934 mikroaradia neliösentillä ja energiatiheys 3,2 milliwattia kuutiosentillä. Laitteet ovat myös pitkäikäisiä, sillä ominaisuudet eivät heikentyneet vaikka niitä taivutettiin 10 000 kertaa.
Litiumioniakkuihin verrattuna Ricen tutkijoiden kehittämä superkondensaattori latautuu 50 kertaa nopeammin ja purkaa varaustaan hitaammin kuin nykyiset superkondensaattorit. Ominaisuudet ja helppo valmistusprosessi antavat luvan odottaa, että mikrosuperkondensaattori voi todellakin korvata akut jollakin aikavälillä.