Kosketusnäyttö on hyvin epäkäytännöllinen tapa ohjata mobiililaitetta. Ericsson ennustaakin kuluttajalaitteiden trendejä luotaavassa raportissaan, että älypuhelin nykyisenkaltaisena laitteen kuolee pois seuraavan viiden vuoden aikana.
Kosketusnäyttö alkaa olla 10 vuotta vanha. Ensimmäinen iPhone tuli markkinoille vuonna 2007. Sen jälkeen kosketusohjausta on viritelty paremmaksi lähinnä erilaisten digitaalisten apureiden avulla, joita on joskus keinoälyksikin kehuttu. Mutta mitä kosketusruudun tilalle Ericssonin visiossa tulee?
Ericssonin mukaan keinoäly (AI, artificial intelligence) tekee mahdolliseksi sen, että laitteet ovat yhteydessä toisiinsa ilman älypuhelimen ruutua. Näyttöaikaa on eletty käytännössä television alkujaoista lähtien eli 60 vuoden ajan.
Nyt joka toinen älypuhelimen käyttäjä näkee, että laite nykyisellään siirtyy menneisyyteen viidessä vuodessa. Ericssonin tutkimusten mukaan kolmennen käyttäjisät haluaa 7-8-tuumaisen näytön ja toinen kolmannes 6-tuumaisen näytön. Sen sijaan peräti 78 prosenttia haluaa olla miettimättä sitä, riittääkö akun varaus.
Kaikki nämä tekijät vaikuttavat siihen, että 85 prosenttia älypuhelimen käyttäjistä uskoo elektronisten apuvälineiden olevan yleisessä käytössä viiden vuoden kuluttua. Joka toinen uskoo, että laitteet osaavat keskustella kodin laitteiden kanssa.
Keinoäly huolehtii monista perustehtävistä: se hakee tietoa netistä ja löytää matkustusohjeet. 44 prosenttia käyttäjistä uskoo, että keinoäly kykenee paljon enempään: toimimaan opettajana ja antamaan jopa terveydenhuolto-ohjeita.
Sitä voi tietenkin kysyä, millainen ihminen on sellainen, joka antaa päätöksenteon digitaalisen assistentin huolehdittavaksi. Älykäs, olennaiseen keskittyvä pohdiskelija ja nautiskelija vai tyhmä kuluttaja, jonka kyky tehdä omia päätöksiä pikku hiljaa rapistuu pois.
Ericssonin raporttiin ”10 hot consumer trends 2016” voi tutustua täällä (pdf-tiedosto).