Harva nauttii 4K-tasoisesta kuvasta vielä edes olohuoneessaan, mutta ensi vuoden lopulla sama tarkkuus voi olla älypuhelimessasi. ETSI valmistautuu kehitykseen. Standardointijärjestö on perustanut työryhmän, joka hakee ratkaisua UltraHD-ruudun skaalaamiseen pieniin laitteisiin.
ETSIn CCM-työryhmä (Compound Content Management) ehti jo keskiviikkona pitää ensimmäisen kokouksensa Ranskan omassa ”piilaaksossa” eli Sophia Antipoliksessa. Sen tarkoitus on löytää dekoodaustekniikka, joka ratkaisisi 4K-sisällön sovittamisen paitsi käynnkän näytölle, myös seuraavan sukupolven vastaanottimiin ja digipäätteisiin.
ETSIn mukaan tällainen skaalautuva 4K-signaali edellyttää hyvin suurta dynamiikkaa (HDR; high dynamic range) sekä laajempaa WCG-väriavaruutta (wider coloc gamut). Tällaiset HDR/WCG-tekniikat on vasta hiljalleen tuotu teevisiolähetyksiin. Silti tuleva dekoodauksen pitää olla myös taaksepäin yhteensopiva kaikissa niissä laitteissa, joissa käytetään vanhoja dekoodereita.
Voidaan tietysti kysyä, onko UltraHD- tai 4K-kuvan istuttamisessa kännykkään mitään järkeä. Näyttövalmistaja Sharp pn jo kertonut tuovansa 4K-tasoisen kännykkäruudun tarjolle ensi vuoden aikana. Ideana on, että ensimmäiset 4K-kännykät tulevat markkinoille vielä ensi vuoden loppuun mennessä.
Sharpin tuotenimi näille näytöille on IGZO. Tulevasta ruudusta löytyy 3840 x 2160 pikseliä. Yhdellä tuumalla pikseleitä on peräti 806 kappaletta. Tarkkuus on selvästi suurempi kuin yhdessäkään tämän hetken kännykkänäytössä, kutsuttiin niitä sitten retinaksi tai miksi tahansa.
Asiantuntijoiden mukaan täydellisen näen omaava aikuinen voi nähdä 10 sentin päässä 876 pikseliä tuumalla. Sharpin tuleva ruutu alkaa siis lähestyä silmän teoreettista erottelukykyä.