Teknologia13 - 30 vuotta on pitkä aika elektroniikassa. Niin kauan Fintronic on toiminut analogiapiirejä valmistavan Linear Technologyn jakelijana Suomessa. Jakelusuhde on Linearin pisin ja globaalistikin poikkeuksellinen. Mutta mihin pitkä, hyvä suhde voi perustua? Elektroniikkalehti laittoi Fintronicin toimitusjohtaja Janne Vasaman ja Linearin maajohtaja Peter Hellströmin kaivamaan esiin toisten hyvät ja huonot puolet. Jälkimmäisiä joutuikin kaivamaan hieman syvemmältä.
- Linearin komponenttien suorituskyky ja esimerkiksi suojaukset ovat korkealla tasolla. Teollisuuden ja medical-puolen laitteiden kannalta on tärkeää, että tuotteita ei lopeteta, listaa Janne Vasama Linearin plussia.
Välillä Linearin piirejä on moitittu kalliimmiksi, mutta tätäkään Vasama ei ole enää pitkään joutunut perustelemaan asiakkaille. - Kyse on aina ratkaisujen kokonaiskustannuksista. Sen pitää aina olla kilpailukykyinen.
Peter Hellström puolestaan kehuu erityisesti sitä lisäarvoa, minkä Fintronic antaa Linearille. - Fintronic on löytänyt oman roolinsa aikana, jolloin netti mullisti jakelukaupan. Nyt se tekee oikeaa design-in -työtä.
Linear luottaa muualla maailmassa isompiin jakelijoihin, mutta Suomessa Fintronicin tulokset puhuvat puolestaan. - Täälläkin on kokeiltu myös suurempaa jakelijaa, mutta se aiheutti vain häiriöitä design-in -toimintaan, Hellström sanoo.
Entäpä ne huonot puolet?
Mitä parannettaa kumppanit näkevät toisissaan. Täytyyhän sellaisiakin olla?
- Onhan Linear erittäin vaativa päämies, Vasama suostuu sanomaan.
- Ehkä se on ongelma, että Fintronic on paikallinen jakelija, Hellström sanoo. Tämäki on lähinnä jakelijan ongelma. Jos tuotekehitys tehdään täällä ja massavalmistus Aasiassa, pitää työlle saada jollakin tavalla järkevä hinta. Tämä tosin on ollut paikallisten jakelijoiden ongelma aina.
Suomen elektroniikkateollisuuden tulevaisuuden miehet näkevät sekä positiivisena että uhkaavana. - Kyllä tänne syntyy uusia ja fiksuja ideoita. Vaikka kännykkäbisnes häviää, ihmiset eivät häviä minnekään, Vasama miettii.
- Design on säilynyt Suomessa. Mutta voimme pärjätä vain olemalla parempi. Tässä suomalaisen elektroniikka-alan pitäisi saada herätys, sanoo Hellström.