Kaikkialla fyysiset järjestelmät ovat korvautumassa virtuaalisilla. Vanhat rannekellot vaihtuvat iPhonen digitaaliseen kelloon. Tämä sama trendi tulee nyt pikavauhtia myös testaamiseen ja sulautettujen järjestelmien kehitykseen, sanoo National Instrumentsin Luke Schreier.
Schreier vastaa NI:llä automatisoitujen testausjärjestelmien ryhmästä. Hän tuli Suomeen tapaamaan kehittäjiä yhtiö NI Days -tapahtumaan, joka järjestettiin eilen Espoon Dipolissa.
Schreierin mukaan ensimmäinen suuri alusta oli pc. Se poisti monet erilliset laitteet markkinoilta. Toinen suuri alusta on internet. Sen myötä julkaiseminen ja esimerkiksi videonvuokraus siirtyy ja on osin jo siirtynyt verkkoon. Älypuhelin on tietysti uusin suuri alusta.
Sama kehitys on jo tulossa testaamiseen ja kehitykseen. Esimerkiksi tuotantotestauksessa perinteinen pöytämallinen mittauslaite on häviämässä. Tilalle tulevat PXI-liitäntäiset kortit, joiden ansiosta mittaussovellukset voivat pyöriä pc:ssä.
- Virtuaalisissa alustoissa on se etu, että järjestelmä voidaan ohjelmoida sovellusten kannalta optimaalisimmalla tavalla, Schreier sanoi keynote-puheensa jälkeen.
Uudet alustat ovat myös suorituskykyisiä, kuten NI demoissaan osoitti. Viime vuonna esitelty PXI-väyläinen vektorisignaalilähetin oli vahvistimen mittaamisessa lähes 10 kertaa perinteistä mittauslaitetta nopeampi. Kun kortilla olevan FPGA:n laskentateho otetaan maksimaalisesti käyttöön, mittaus noeutuu jopa 36-37-kertaiseksi.
Lisänopeutta kehitykseen tuo NI:n käyttöön ottama MC-toiminto (multi-computing), jossa prosessointi jaetaan lahdelle liukulukuprosessorille. Tällöin päästään jo 70-kertaiseen nopeuteen.
Schreierin mukaan tärkeää on säilyttää yhteensopivuus vanhoihin sovelluksiin, vaikka mittausrautaa paranneltaisiinkin. - Tarkoitus on, että testaajan näkökulmasta rauta häviää näkyvistä, Schreier kuvaili.