Viidennen polven mobiiiverkot tulevat käyttöön noin 10 vuoden päästä. Niissä liikkuu merkittävästi nykyistä enemmän dataa osin aivan uusilla taajuuksilla. - Nyt ryhdytään tutkimaan uusia verkkokonsepteja ja -käyttötapoja, sanoo Nokia Solutions & Networksin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen.
Eilen oli tärkeä päivä 5g-tutkimuksen kannalta, kun Euroopn komission johdolla perustettiin 5GPPP-yhteisö organisoimaan tulevien 5g-verkkojen tutkimusta. Oksasen mukaan aikaa uuden kehittämiseen on, sillä nykyinen 4g on hyvä järjestelmä.
Itse asiassa 4g eli LTE ja sen evoluutioversiot (ensi vaiheessa LTE-Advanced) tulevat olemaan tulevien 5g-verkkojen makrosolujen perustekniikkaa. Uutta radiotietä suuriin soluihin ei olla kehittämässä. Muilta osin moni asia on 5g:n osalta auki.
Oksasen mukaan vuonna 2020 mobiiliverkoissa kulkee dataa tuhat kertaa enemmän kuin vuonna 2010. Siihen päästään myös nykyisillä 4g-tekniikoilla. Sen jälkeen tarvitaan uusia ratkaisuja ja uusia taajuusalueita. - Taajuuksissa pitää mennä millimetrialueelle. Nyt mittaamme ja simuloimme, jotta 70-90 gigahertsin alueen käyttökelpoisuus selviäisi, Oksanen kertoi.
Datamäärän kasvu tulee sekä käyttäjien määrän kasvusta – pian kaikki ovat mukana mobiiliverkoissa – mutta ennen kaikkea siitä, että verkkoon liitettyjen laitteiden määrä kasvaa kymmeniin miljardeihin.
Wlanin ja solukkoverkkojen yhteiskäyttö tulee olemaan olennainen osa tulevia 5g-verkkoja. Wifiä ollaan jo viemässä 60 gigahertsin alueelle, mutta NSN:n visiossa 70-90 gigahertsin alue kuulostaa paremmalta.
- Meidän mielestä 5g-verkoissa pitäisi käyttää lisensoituja taajuuksia. Vapailla taajuuksilla ei voida aina taata riittävää kapasiteettia ja datanopeutta, Oksanen perustelee.
Yhä pienemmät solukoot tulevat olemaan myös leimallisia 5g:lle. Millimetritaajuuksilla yhden pienen tilan voisi peittää yhdellä reitittimellä, mutta iso auditorio voisi vaatia kymmentä taiuseampaa tukiasemaa. Selvää on, että tällaisen heterogeenisen verkon pitää järjestyä toimimaan automaattisesti.
Oksanen uskoo, että 5g-standardointi käynnistyy vuoden 2015 lopulla. Valmista voisi tulla 2018-2019 aikoihin. Näillä näkymin tekninen standardointi tehdää 3GPP-järjestön työryhmissä 3g- ja 4g-verkkojen tapaan.
- Ainakaan vielä ei ole tullut esille syitä, minkä takia näin ei tehtäisi. 4G:n osalta järjestössä tehtiin todella hyvää työtä.
Kaupallisessa käytössä 5g-verkot voisivat olla joskus 2020-luvun ensimmäisellä puoliskolla. - Silloin meillä tulee olemaan liikkeelläkin käytössämme vähintään sadan megabitin datayhteys, Oksanen visioi. Nyt tällaista nopeutta ei ole edes kovin monessa kiinteässä nettiliittymässä.