Maailma on täynnä mobiilisovelluksia ja eri alustoilla lanseerataan joka päivä satoja, jollein tuhansia uusia aplikaatioita. Kultasuoneen osuminen on kuitenkin kehittäjille erittäin vaikeaa. Vain alle prosentti sovelluksista on taloudellinen menestys, arvioivat kehittäjät.
Tämä käy ilmi Gartnerin tekemästä tutkimuksesta. Sen mukaan valtaosa sovelluksista ei tuo kehittäjilleen rahaa. Itse asiassa isoa osaa sovelluksista ei edes koodata rahan ansaitsemiseksi, vaan yritysten brändin rakentamiseen tai tuotteiden esittelyyn.
Mobiilisovellusten markkinaa Gartner kuvaa hyperaktiiviseksi. Yli 200 yritystä kehittää sovellusten kehitysalustoja ja -työkaluja, ja sovellusten koodaajia on miljoonia. Kun tarjolla on valtava joukko varsin laadukkaita, ilmaisia sovelluksia, on maksullisten sovellusten vaatimusten rima noussut korkealle.
Gartnerin mukaan vuoteen 2017 mennessä kehitetyistä mobiilisovelluksista 94,5 prosenttia on ilmaisia. Maksullisista sovelluksista noin 90 prosenttia ladataan alle 500 kertaa päivässä, ja näiden päivätuotto jää alle tuhanteen euroon.
Mobiilisovellusten tekniikassa on alkamassa melkoinen vallankumous. Gartnerin ennusteen mukaan vuoteen 2017 mennessä puolet uusista mobiilisovelluksista perustuu nettiselaimessa ajettavaan javascriptiin. Samalla selaimesta tulee sovellusalusta, mikä käytännössä edellyttää tukea HTML5-määrittelyille.
Silti monien sovelluskehittäjien täytyy tukea eri mobiilialustoja ansaitakseen rahaa. Tämä puolestaan avaa mahdollisuuksia alustariippumattomille kehitysympäristöille, kuten suomalaisen Digian Qt:lle.