Valokuituun investoidaan nyt satoja miljoonia euroja vuodessa. Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto arvioi tänään jopa, että markkinat ovat kuumentumassa. Lisävauhtia haetaan kumoamalla kuituun liittyviä myyttejä ja esittelemällä niiden etuja muihin laajakaistatekniikoihin verrattuna.

Valokuitunen selvitytti lokakuussa 2022 teetetyssä tutkimuksessa suomalaisten ajatuksia eri verkkoyhteyksistä, ympäristöasioista ja netinkäytöstä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat kodin hyvää internetyhteyttä. Sitä mieltä on lähes kaikki tutkimukseen vastanneet (97 %) ja erittäin tärkeänä sitä pitää 71 prosenttia suomalaisista. Eri yhteyksien paremmuutta arvioitaessa noin kaksi viidestä (37 prosenttia) arvioi valokuidun olevan paras internet-ratkaisu.

Kauniston mukaan kuidun houkuttelevuus alkoi kasvaa korona-aikana, kun etätyö asetti uusia vaatimuksia laajakaistayhteyksille. - Ns. heavyuserit käyttävät jo jopa teratavun verran dataa kuukaudessa, Kaunisto kertoi tänään yhtiön aamiaistapaamisessa.

Teratavu on todella paljon, tuhat gigatavua. Kun teräväpiirtoisen kahden tunnin Netflix-leffan striimaaminen kuluttaa dataa kuusi gigatavua, teratavu kuukaudessa tarkoittaa viittä leffaa päivässä. Ei siinä paljon muuta ehdi tekemään.

Valokuituliittyminen määrä kasvaa nyt vauhdilla, mihin vaikuttaa liittymän vakaa laatua ja yhteyden symmetrisyys. Aalto-yliopiston professori Jukka Manne muistutti aamiaistapaamisessa, että mobiiliyhteydessä laatu heittelee. Ja yleensä kun lataus alkaa tökkiä, myös upload-yhteys hidastuu.

Suomi on silti hankala markkina valokuidulle, sen Heikki Kaunistokin myöntää. Nokian perintönä meillä on iso usko mobiilitekniikkaan. Ja yksi maailman halvimmista mobiilidatamalleista. - Nyt ihmiset ovat kuitenkin heränneet siihen, että laajakaistaan tarvitaan pitkäkestoisempia ratkaisuja.

Sellainen valokuidun hankkiminen aina on. Kyse on investoinnista, joka kestää vuosikymmeniä. Käypää hintaa kuituliittymälle Kaunisto ei halua tarkkaan määritellä. - Rakentaminen määrittää liittymän hinnan. Ja se kuinka paljon alueella on kysyntää.

Ainakin vielä valokuitu on aivan erilainen markkina kuin kännykkäliittymä. Sitä ei voi ostaa Gigantista. Mutta ehkäpä kuitumarkkina kehittyy jatkossa vaikkapa sähkömarkkinan suuntaan, jossa jakelu on paikallisten toimijoiden varassa ja itse tavara eli bitit hankitaan eri operaattorilta.

Siihen suuntaan ollaan menossa, vaikka hitaasti. Tällä hetkellä valokuidun ulottuvilla on jo 49 prosenttia Suomen kotitalouksista.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
ETN_fi EU chip plan would cost €500bn, says NXP CEO https://t.co/j9bD8VpK9c
ETN_fi Uuden polven oskilloskooppi näyttää signaalin tarkemmin kuin koskaan aiemmin https://t.co/1lMRFgE0IU
ETN_fi Cyber warfare starts years before the physical combat. See more here: https://t.co/dL2PW24xEe #cyber #cybersecurityhttps://t.co/8hcSoQgqpe
Sponsors


Gold Sponsors


Silver Sponsors
Bronze

ECF template