logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Digitaalinen terveys on käymässä läpi vallankumousta, joka perustuu ultra kannettavien, kannettavien valvontalaitteiden saatavuuteen. Nämä laitteet antavat potilaille, joilla on pitkäaikaisia ja kroonisia sairauksia, mahdollisuuden päivittäiseen sairauden seurantaan, jolloin korkeatasoinen hoito voidaan tarjota mukavammin kuin koskaan ennen. Näiden laitteiden tehonhallinta on suunnittelijoille iso haaste.

Artikkelin on kirjoittanut Mouser Electronicsin Mark Patrick. Hän tuli Mouserin palvelukseen kesällä 2014 työskenneltyään aiemmin RS Componentsilla markkinointitehtävissä ja sitä ennen Texas Instrumentsissa sovelluskehityksen tuessa. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Coventryn yliopistosta. 

Jokaisessa uudessa laitesukupolvessa on oltava enemmän ominaisuuksia ja toimintoja kuin edellisessä sukupolvessa. Tämä tuottaa haasteita suunnittelijoille, koska uudet toiminnallisuudet vaativat usein enemmän virtaa.

Akun koon lisääminen ei ole vaihtoehto. Se kasvattaa laitteen kokoa ja painoa, mikä on hankalaa kaikille käyttäjille ja merkittävä kuormitus ikääntyville potilaille tai pikkulapsille, jotka saattavat käyttää laitetta. Ei voida myöskään hyväksyä latausvälien lyhentämistä, joten ainoa jäljellä oleva vaihtoehto on löytää älykkäämpiä tapoja hallita laitteessa käytettyä virtaa.

Puettavat: kokonainen järjestelmäsuunnittelu

Vaikka ovatkin fyysisesti pieniä, puettavat lääketieteelliset laitteet ovat täysin toimivia järjestelmiä, jotka sisältävät useita olennaisia osia. Tyypillinen laite käsittää seuraavat komponentit:

  • Mikro-ohjainyksikkö (MCU) koodin / laiteohjelmiston suorittamiseen sekä datan hallintaan ja käsittelyyn.
  • Ladattava akku, joka antaa energiaa laitteen toiminnan mahdollistamiseksi.
  • Anturit, joiden avulla voidaan kerätä tietoja tarkkailtavista fyysisistä parametreista - tämä voi olla pulssimittari tai glukoosimonitori sekä yleiset anturit, kuten kiihtyvyysanturi tai gyroskooppi.
  • Langaton viestintärajapinta - tämä on normaalisti yleinen, vähän energiaa kuluttava protokolla, kuten BLE (Bluetooth Low Energy) tai NFC (Near Field Communication).
  • Turvallisuusmääräykset - tämä on yhdistelmä laitteistoa ja ohjelmistoa, ja se salaa kaikki lähetykset samoin kuin estää haittaohjelmien aiheuttamat häiriöt.

Kaikilla lääketieteellisillä valvontalaitteilla on tietty tarkoitus, vaikka kyse olisi yleiskäyttöisestä elintoimintoja tarkkailevasta fitness-rannekkeesta. Tämä käyttötarkoitus määrittelee mikro-ohjaimen ja anturien valinnan, sekä erityisesti niiden parametrit, kuten tarkkuuden, luotettavuuden ja mittauksen toistettavuuden. Yhden akun latauksen mahdollistava mittauksen pituus vaikuttaa myös komponenttien valintaan, sillä joissakin tapauksissa tarvitaan erittäin vähän virrankulutusta käyttäviä laitteita.

MCU on järjestelmän sydän, joka yhdistää ja integroi kaikki oheisosat, mukaan lukien anturit ja muut laitteet. Monissa tapauksissa arkkitehtuuri järjestää oheislaitteet alueiksi tai ryhmiksi, jotka voidaan kytkeä pois päältä, kun niitä ei tarvita. Esimerkiksi RF-osa vaaditaan vain tiedonsiirron yhteydessä, tai tietty anturi voi ottaa vain yhden lukeman minuutissa, jolloin se pitää sammuttaa väkiajoiksi.

Akku

Akkutekniikka on edennyt huomattavasti viime vuosina, kun nykyisiä kemioita on parannettu ja uusia on julkaistu. Yleisin tyyppi, jota käytetään puettavissa laitteissa, on litiumioni (Li-Ion), joka tuottaa jännitteitä välillä 3,2–4 V yhdestä kennosta. Vaikka litium-ionipolymeeriparistoja (LiPo) käytetään joissakin puettavissa laitteissa, litiumioni on edullinen johtuen suuremmasta kapasiteetista ja siitä, että ne ovat suhteellisen ympäristöystävällisiä.

Fysiikan lait pätevät kuitenkin edelleen, ja Li-Ion-akun varastointikapasiteetti riippuu vahvasti sen fyysisestä koosta. Tämä tarkoittaa, että kaikkein rajoitetuimmissa suunnitteluissa kuten puettavissa laitteissa on käytettävissä suhteellisen vähän energiaa laitteen pitkäaikaiseen virransyöttöön. Uusien materiaalien ja tekniikoiden tutkimusta jatketaan tilanteen parantamiseksi, ja useat tutkimukset osoittavat, että grafeeni on todennäköinen tapa parantaa huomattavasti akun kapasiteettia tilavuusyksikköä kohti. Toinen tutkimusväylä liittyy superkondensaattoreihin, jotka hyötyvät nanoteknologian yleisestä edistyksestä.

Erittäin vähävirtaiset mikro-ohjaimet

Suunnitellakseen nykyaikaisen puettavan laitteen suunnittelijat valitsevat mahdollisimman vähävirtaisen mikro-ohjaimen. Tällä hetkellä edistyksellisimpänä pidetään ohjaimia, jotka kuluttavat vähemmän kuin 1 milliampeeri aktiivisena ja vain muutama nanoampeerin lepotilassa. Oman kulutuksen lisäksi ohjain on avainasemassa järjestelmän kokonaisvirrankulutuksessa, koska se ohjaa oheislaitteiden energiansaantia varmistaen, että akun arvokasta kapasiteetista hukata.

Maxim Integratedin MAX32660-ohjain tasapainottaa suorituskyvyn ja tehokkuuden, joten se on ihanteellinen valinta kannettavien laitteiden suunnitteluun. 32-bittisen ARM Cortex-M4 -ytimen ympärille rakennettu piiri sisältää liukulukulaskentayksikön (FPU) ja antureiden ja muiden laitteiden oheishallinnan. MAX32660 pystyy ohjaamaan ulkoisia muistilaitteita, mikä mahdollistaa edistyneiden käsittelyalgoritmien kehittämisen ja ajamisen. Tehokkuuden suhteen laite on alan johtava piiri, sillä se tarvitsee vain 50 mikrowattia virtaa jokaista megahertsiä varten. Fyysisesti piirin mitat ovat vain 1,6 x 1,6 millimetriä (WLP-kotelo), jolloin se mahtuu helposti vähän tilaa sisältävän puettavan laitteen sisään.

Kuva 1. MAX32660-lohkokaavio (kuva: Maxim Integrated).

Toinen toimittaja, joka tarjoaa erilaisia erittäin pienitehoisia 32-bittisiä ohjainpiirejä lääketieteellisiin puettaviin laitteisiin on Microchip. Heidän SAM-sarjansa käsittävät pienet SAM D -ohjaimet, jotka perustuvat ARM Cortex-M0 + -teknologiaan, samoin kuin korkean suorituskyvyn PIC32MX XLP -pohjaiset ohjaimet ja erittäin pienitehoiset piirit SAM L -sarjassa. Kuluttaen vain 200 nanoampeeria lepotilassa nämä energiatehokkaat laitteet vaativat alle 35 mikroampeeria megahertsiä kohti aktiivisessa tilassa. Pienestä koosta ja energiatehokkuudsta huolimatta niiden ominaisuuksissa ei ole tingitty: piirit sisältävät LCD-portit, operaatiovahvistimet, reaaliaikakellot ja mTouch-kosketustuen sekä USB- ja DMA-liitännät.

Arm Cortex-M3-pohjainen Silicon Labsin EFM32 Giant Gecko -sarja on toinen ehdokas lääketieteen puettaviin laitteisiin. Nämä piirit sisältävät itsenäisiä vähän energiaa käyttäviä oheislaitteita, kuten AES-salaus turvallisuuden lisäämiseksi, UART tietoliiikenteeseen, rajoitettu tehoanturiliitäntä ja integroidut operaatiovahvistimet.

Figure 2: EFM32-lohkokaavio (kuva: Silicon Labs).

Eroon akkuriippuvuudesta

Akkutekniikka voi olla haaste lääketieteellisissä sovelluksissa, koska potilas voi unohtaa ladata akun säännöllisesti, mikä tarkoittaa, että monitorointi jää tekemättä. Joissain tapauksissa hoitajalle voidaan antaa vastuu lataamisesta, mutta siitä tulee lisärasitus potilashoitojärjestelmälle. Näistä syistä lääketieteen ammattilaiset ovat hyväksynyt akkupohjaisia lääketieteellisiä valvontalaitteet nihkeästi, mikä on saanut valmistajat etsimään vaihtoehtoisia tapoja virran tuottamiseksi.

Energian keruu ei ole riippuvainen varastoidusta energiasta akun muodossa, vaan se tuottaa energiaa lähteistä, kuten auringon valosta tai lämmöstä tai potilaan liikkeistä, kun he liikkuvat laitetta käyttäessä. Riittävällä valolla, lämmöllä tai liikkeellä tämä lähestymistapa voi antaa melkein äärettömän energialähteen, jolloin kannettavat voivat toimia rajoittamattoman ajan ilman, että niitä tarvitsee erikseen operoida.

Keskimäärin henkilö kuluttaa 107 Joulea päivässä lämmön ja liikkumisen sekoituksena, mikä tarkoittaa, että saatavilla on helposti riittävästi energiaa pienen puettavan laitteen virtaistamiseksi, kunhan lämmön liike voidaan muuntaa sähkövoimaksi.

Lämmön muuntamiseksi sähköksi perustuu Seebeck-efektiin, joka synnyttää jännitteen kahden pisteen lämpöeron perusteella - puettaessa laitteessa tämä tarkoittaa laitteen potilasta (lämmin) ja ympäristöä (viileämpi) koskettavia pintoja. Tähän muuntamiseen sopiva tekniikka olisi puolijohdepohjainen Peltier-kenno, jonka etuna on se, että se pystyy tuottamaan energiaa ympäri vuorokauden toisin kuin aurinkoenergia, joka toimii huonosti sisätiloissa eikä ollenkaan yöllä.

Potilaan liikkuessa hän tuottaa energiaa ja tämä mekaaninen liike voidaan muuntaa sähköenergiaksi käyttämällä pietsosähköisiä elementtejä, jotka tuottavat pienen virran vasteena jokaiselle liikkeelle, kuten kävelylle tai liikunnalle. Wurth Electronics tarjoaa käyttövalmiin energiankeruuratkaisun (Energy Harvesting Solution to Go) kehitysalustaa, joka antaa kehittäjille helpon tavan päästä alkuun energiankeruun maailmassa.

Korttien jännitteiden reguloiminen

Puettavissa laitteissa on yleensä sisäänrakennettu DC-DC-muunnin, joka varmistaa, että järjestelmän kaikille laitteille syötetään vakioista virtaa, vaikka virranlähde vaihtelee. Tyypillisesti mikro-ohjaimen ohjaamat, edistyneet DC-DC-muuntimet hallitsevat koko ohjaimen energiaa varmistaen, että sitä käytetään mahdollisimman tehokkaasti - mukaan lukien se, että se itse ei kuluta energiaa DC-DC-muuntimessa.

Yksi erittäin pitkälle integroitu DC-DC-muunninratkaisu on nykyisin Analog Devicesin omistaman Linear Technologyn LTC3107. Tämä piiri on suunniteltu erityisesti energiankeräysmekanismeja ajatellen ja on erittäin säästäväinen energian suhteen. Lämpölähteestä ja akusta tapahtuvan energian keräyksen yhdistelmällä laite voi pidentää akun käyttöikää huomattavasti. Tämä vähentää akunvaihtoon liittyviä kustannuksia ja haittoja.

 

Figure 3: Tyypillinen LTC3107-svoelluspiiri (kuva: Linear Technology).

Puettavat lääkinnälliset laitteet tarjoavat yhä enemmän ominaisuuksia yhä pienenevässä tilassa, mikä vaatii innovatiivisia lähestymistapoja virranhallintaan. Vaikka paristoenergian parempi käyttö on ilmeinen lähestymistapa, energian kerääminen voi tarjota useita etuja. Näitä ovat käyttömukavuus, etenkin kun virransyöttöä hallitaan edistyneellä DC-DC-muuntimella.

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article