ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Laajan kaistaeron piirit vievät tehon uudelle tasolle

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 29.11.2021
  • Devices
  • Power

Tehoelektroniikan suunnittelijat ja komponenttien myyjät ovat innostuneet laajan kaistaeron puolijohdetekniikoista, kuten SiC ja GaN, mutta nämä eivät ole uusia teknologioita. GaN on peräisin 50 vuoden takaa ja piikarbidin käytettiin elektroniikassa jo yli 100 vuotta sitten. Mistä innostus sitten johtuu. Tämä artikkeli selittää teorian laajakaistaisten materiaalien etujen takana, käytetyt valmistustekniikat ja sen, miksi ne sopivat erityisen hyvin ratkaisemaan elektroniikkasuunnittelijoiden nykyisiä haasteita.

Ennakoiva kunnossapito lisää toiminnan tehokkuutta ja vähentää kustannuksia teollisuuden IoT-sovelluksissa. Jäykistä huoltoaikatauluista päästään joustavaan ylläpitoon hyödyntämällä tekoälypohjaisia anturiratkaisuja. Tähän tarkoitukseen on jo tarjolla tehokkaita AI-työkaluja sekä koneiden suunnittelijoille että niiden loppukäyttäjille.

Artikkelin kirjoittaja Cliff Ortmeyer vastaa Premier Farnellin ratkaisujen kehittämisestä. Ortmeyer tuli Farnellin palvelukseen vuonna 2011. Sitä ennen hän työskenteli STMicroelectronicsilla liiketoiminnan kehityksessä yli 13 vuotta. Ortmeyerillä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Iowa State Universitystä.

Transistorin kehittämisen jälkeen kesti vain vuosikymmenen ennen kuin elektroniikkateollisuus päätyi piihin ensisijaisena puolijohteiden substraattina. Vaikka piin ominaisuudet eivät ole ihanteellisia kaikkiin sovelluksiin, sen helppo saatavuus, helppo käsittely ja suorituskyky olivat riittävän helposti tehneet siitä perustan teollisuudelle, jonka vuosittainen myynti on nyt lähes puoli biljoonaa dollaria.

Vuosikymmenten aikana teollisuus on oppinut paljon piin kideominaisuuksista, joita on käytetty pitämään Mooren laki raiteilla. Esimerkiksi jännittämisestä tuli tärkeä osa transistorien kehitystä lähes 20 vuotta sitten. Siinä käytetään materiaalikerroksia paikallisesti vääristämään piikidehiloja tarkoituksena parantaa näiden kanavien läpi kulkevien sähköisten kantajien liikkuvuutta. Tämäntyyppinen kidetekniikka on auttanut teollisuutta tuomaan uudelleen käyttöön ei-pii- ja yhdistepuolijohteet, joita pidettiin liian vaikeina, kalliina tai hauraina käyttää huolimatta niiden paremmista sähköisistä ominaisuuksista.

Prosessit ja materiaalit ovat avainasemassa

Esimerkiksi galliumnitridiä (GaN) tutkittiin puolijohteiden materiaalina puoli vuosisataa sitten, mutta sillä valmistetut piirit vaativat ennen kalliiden ja hauraiden safiirialustojen käyttöä. Nykyään GaN-kalvoja voidaan kasvattaa luotettavasti ja ilman vikoja piikiekon pinnalla. Tämä on avannut oven kasvavalle valikoimalle korkean suorituskyvyn piirejä. Samoin valmistusprosessien parannukset ovat tehneet piiyhdisteistä, kuten piikarbidista (SiC) - joka on muuten melkein yhtä kovaa kuin timantti - käytännöllisiä valmistaa suurina volyymeinä.

Sekä GaN että SiC ovat puolijohteita, joissa valenssi- ja johtavuuskaistojen väli on kolme kertaa leveämpi kuin tavanomaisissa piisiruissa. Tämä ja muut näiden puolijohteiden ominaisuudet tekevät niistä erittäin sopivia suurtehokomponentteihin. Materiaalien kriittiset kenttäarvot ovat kymmenen kertaa korkeammat kuin tyypillisissä piikomponenteissa. Tuloksena on suurempi läpilyöntijännite, jota voidaan käyttää teholähteissä ja muissa piireissä käytettävien transistorien koon ja kustannusten pienentämiseen, joissa pitää ohjata korkeaa jännite- ja virtatasoa.

Korkean kriittisen kentän ja läpilyöntijännitteen ansiosta pystydiodin tai -transistorin drift- eli ajautumisvyöhyke voidaan tehdä paljon ohuemmaksi käyttämällä piikarbidia kuin piisirulla. Tämä ei johda vain päällekytkentäresistanssin pienenemiseen, mikä johtaa huomattavasti pienempiin tehohäviöihin, kun laite siirtää virtaa, vaan myös lyhyempään palautumisaikaan, koska esimerkiksi diodia käytettäessä on vähemmän tyhjennettäviä kantoaaltoja. Esimerkiksi WeEn Semiconductorsin valmistaman WNSC021200:n kaltaisen laitteen palautusvaraus on vain 10 nanocoulumbia, mikä on paljon pienempi kuin tyypillisillä PiN-diodeilla.

Koko ja liikkuvuus sovelluskehityksen avaimia

Transistorin pienempi koko puolestaan johtaa parasiittisten ilmiöiden, kuten hilan ja lähtökapasitanssin, vähenemiseen. Vaikutusten yhdistelmä johtaa korkeampiin taajuuksiin hakkuriteholähteissä ja vastaavissa piireissä. Esimerkiksi GaN-laitteet voivat tukea reilusti yli 1 megahertsin kytkentätaajuuksia. Näillä taajuuksilla on mahdollista käyttää myös pienempiä passiivisia komponentteja, joita yleensä käytetään kytkentätransienttien tasoittamiseen. Tuloksena on pienempi ja tehokkaampi virtalähde.

Power Integrationsin kaltaiset toimittajat ovat hyödyntäneet GaN:n ominaisuuksia rakentaessaan integroituja virtalähteen kytkinpiirejä. Esimerkiksi INN3276C-H204 on offline-flyback-kytkin, jossa on integroitu ensiöpuolen kytkin, joka sopii jatkuvan tehon akunlataussovelluksiin. Piiri tukee 35 W:n lähtötehoa. Muut yrityksen PowiGaN-perheen tuotteet voivat tukea jopa 100 watin tehoa ilman jäähdytyselementtiä.

Toinen GaN:n ominaisuus on sen luonnostaan suurempi varauksenkantajien liikkuvuus, joka on lähes 40 prosenttia suurempi kuin piin. Suuri liikkuvuus johtuu tavasta, jolla kaksiulotteinen elektronikaasu muodostuu komponenttien materiaalien rajapinnoille. Tämä on ominaista suuren elektronien liikkuvuuden transistoreille (HEMT) ja löytyy muista materiaaleista, kuten galliumarsenidista (GaAs). Tämä korkean liikkuvuuden ominaisuus on johtanut GaN-piirien käyttöön esimerkiksi tukiasemissa sekä tieteellisissä instrumenteissä. Nexperian piirit on suunniteltu nimenomaan tälle markkina-alueelle.

Mobiiliverkkojen RF-sovellusten lisäksi RF-suunnittelun ja virransyötön välissä on kasvava langattoman latauksen markkina. Esimerkiksi AirFuel-standardi vaatii 6,78 MHz:n lähetystaajuutta. Infineon Technologiesin CoolGaN-tehotransistorien kaltaiset piirit sopivat erittäin hyvin näissä sovelluksissa käytettyihin D- ja E-luokan vahvistintopologioihin.

Piikarbidin eli SiC:n kyky tukea piitä korkeampia kytkentätaajuuksia on johtanut siihen, että sitä käytetään korkeajännitteisissä lääketieteellisissä laitteissa kuten röntgenlaitteissa muiden tehonkäsittelysovellusten ohella. Lähes välitöntä kytkentää, jota tukevat ROHM:n SCT3-perheeseen kuuluvat SiC MOSFETit, täydentää xR-sarjassa modifioidun TO-247-kotelon nelinastainen konfiguraatio. Tätä käytetään komponenteissa, kuten SCT3060ARC14, joka on 39 ampeerin ja 650 voltin MOSFET, joka vähentää kytkentähäviöitä jopa 35 prosenttia verrattuna perinteisiin kolminastaisiin koteloihin. Hilaohjaimest erillisen lähdeohjainliitännän käyttö auttaa minimoimaan parasiittisen induktanssin, jota voidaan käyttää lisäämään piirin kytkentänopeutta.

Toinen näiden laajan kaistaeron puolijohteiden keskeinen etu on niiden kyky toimia kuumana, mikä kasvattaa koko- ja kustannusetua. Esimerkiksi transistorit eivät tarvitse suuria jäähdytyselementtejä lämmön haihduttamiseen, mitä pii-MOSFETit vaativat välttääkseen suuremmasta kytkentäresistanssista johtuvat häviöt korkeissa lämpötiloissa. SiC menee GaN-komponentteja pidemmälle tarjoamalla mahdollisuuden toimia olosuhteissa, joihin pii ei pysty. Tämä on tehnyt piikarbidista yhä suositumman valinnan auto-, sotilas- ja poraussovellusten piireissä. Ne voidaan asentaa lähelle moottorikammiota, jarrujen tai porapäiden viereen, ja ovat edelleen toimivia, vaikka lämpötila nousee 200 asteeseen. Näiden korkeampien lämpötilojen tukemiseksi nämä laitteet toimitetaan usein pelkkinä siruina integroitaviksi erityisiin korkean lämpötilan koteloihin. Kuitenkin monet yleisesti saatavilla olevista pakkauksista, kuten DPAK tai TO-247, joita valmistavat Genesic Semiconductor, Littelfuse, OnSemi ja muut, toimivat 175 °C:n liitoslämpötiloissa.

GaN- ja SiC-teknologioiden parhaat toteutukset

Laajan kaistaeron puolijohdemateriaalien mahdollistamat korkeat kytkentätaajuudet antavat suunnittelijoille mahdollisuuden hyödyntää uusia ohjausjärjestelmiä, kuten matriisimuunnos. Tämä käyttää avaruusvektorimodulaatiolaskelmia korkean suorituskyvyn AC-moottorinohjaukseen arkkitehtuurissa, jota voidaan käyttää useammissa tehonsyöttöjärjestelmissä vaihtoehtona tavanomaisempien topologioiden kytkentänopeuden lisäämiselle. Hilaohjainten suorituskyky on yhtä tärkeä kaikissa näissä nopeasti kytkevissa piiriarkkitehtuureissa. CoolGaN-sarjan tehokomponenttien ja CoolSiC-transistoreiden ja -diodien valmistuksen lisäksi Infineon on investoinut teknologioihin kuten EiceDriver. EiceDriver on porttiohjain, joka käyttää korkeatasoista yhteismuotoista (common-mode) hylkäämistä mahdollistaakseen eristämättömien topologioiden käytön monissa sovelluksissa. Tämä pienentää komponenttikustannuksia.

Älykkään ohjauksen tarve edistää pitkälle integroitujen tehokomponenttien kehitystä, joissa yhdistetään mikro-ohjaimet ja tehotransistorit SiP eli System-in-Package -koteloinnilla. STMicroelectronicsin STi2GaN-hankkeessa BCD:llä toteutetut GaN-tehoasteet, ohjauslogiikka sekä ohjain- ja eristyspiirit yhdistetään samalle SIP:lle. Näiden piirielementtien tiivis kytkentä auttaa työntämään virtalähdesuunnitteluja pidemmälle megahertsialueelle sekä vähentämään korttialaa, mikä on tulossa tärkeäksi ominaisuudeksi sähköautosuunnitteluissa, joissa monia elementtejä on koottava rinnakkain, sekä kuluttajalaitteiden akkulatureissa.

Kun alan ymmärrys laajan kaistaeron materiaaleista paranee, integrointi piipiirien kanssa vauhdittaa monia sovelluksia. On helppo ymmärtää, miksi ne syrjäyttävät monilla alueilla perinteisempiä piikomponentteja. Kokenut tekninen jakelija kuten Farnell voi opastaa insinöörejä siitä, missä GaN-, SiC- ja vastaavia teknologioita voidaan käyttää parhaalla mahdollisella tavalla ja miten laitevalmistajien etenemissuunnitelmat kehittyvät, jotta tekniikoita voidaan hyödyntää uusissa sovelluksissa.

MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet