logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Uudenlainen primääriakun, superkondensaattorin ja tehonhallinnan yhdistelmä parantaa älykkäiden IoT-anturiverkkojen luotettavuutta sekä pidentää akkujen vaihtoväliä. Tämä puolestaan vähentää laitetoimittajien ja operaattorien kustannuksia. Microchipin ratkaisu tarjoaa parhaan kompromissin kustannusten, koon ja suorituskyvyn välillä.

Artikkelin kirjoittaja Furqan Noor toimii sovellusinsinöörinä Microchip Technology -yhtiössä.

Kapeakaistainen NB-IoT on keskeinen langaton tekniikka pitkän matkan luotettavien viestintäyhteyksien tarjoamiseksi älykkäisiin kytkettyihin antureihin. Näiden anturien eri kohteisiin sijoittamisen haasteet ovat johtaneet kookkaiden ja kalliiden ei-ladattavien eli primääriakkujen valintaan NB-IoT-järjestelmien teholähteeksi, jotta antureille voitaisiin varmistaa luotettavat datayhteydet pidemmäksikin ajaksi.

Tämä on johtanut korkeampiin kustannuksiin sekä itse järjestelmän että paristojen vaihdon osalta. Lisäksi tämä kasvattaa kokonaisjärjestelmän fyysistä kokoa, mitä taas ei haluta nykyajan pienikokoisiin sovelluksiin. Järjestelmissä käytetään usein litium-tionyylikloridiin (Li-SOCl2) perustuvia primääriakkuja. Akkupakettien tulisi kestää etäisissä kohteissa mahdollisimman pitkään ilman vaihto- tai huoltotoimia, jotta IoT-verkkoratkaisu toimisi luotettavasti ja riittävän pitkään.

Näin on pitänyt toimia, koska anturi tarvitsee isokokoisen akkupaketin, jotta langattoman NB-IoT-linkin lähetysvaiheen vaatima huippuvirta voidaan varmistaa. Suuri virtapulssi vaatii akun ja superkondensaattorin (supercap) muodostaman yhdistelmän, joka kykenee tarjoamaan riittävän suuren huippuvirran langattomalle lähetykselle.

Superkondensaattorille valittu kapasitanssiarvo on usein ylimääritetty, mikä on seurausta supercap-rakenteen sisäisistä vuotovirtahäviöistä ja suorituskyvyn vaihteluista muuttuvissa käyttölämpötiloissa. Toisin sanoen sekä akku että superkondensaattori ovat arvoiltaan ylimääritettyjä, mikä johtaa suurikokoiseen, kalliiseen ja vähemmän energiatehokkaaseen ratkaisuun.

NB-IoT-spesifikaatio toimii pitkillä etäisyyksillä lisensoiduilla taajuuksilla hyödyntäen 4G LTE -matkapuhelinverkkoa. Käytettävissä on kuitenkin kaksi erilaista toimintamallia ja useita eri tehotasoja, jotka vaikuttavat tehonsyöttöjärjestelmän suunnitteluun ja akun spesifikaatioihin.

Protokollan alkuperäinen NB1-muunnos tarjoaa datansiirtonopeutta 26 kb/s alaspäin ja 66 kb/s ylöspäin kapealla 180 kHz radiokaistalla, ja tyypillisesti anturista ladataan dataa kerran päivässä. Tämän vuoksi modeemi on lepotilassa 99,9 % ajasta.

Uusin NB2-spesifikaatio puolestaan nostaa nopeudeksi 127 kb/s alaspäin ja 159 kb/s ylöspäin sekä lisää lähetysteholle uuden teholuokan 14 dBm pitemmän kantaman älykkäitä anturiyhteyksiä varten. Tämä tarkoittaa 155 mA virrankulutusta uusimmissa IoT-moduuleissa, joissa huippuvirta on tyypillisesti 275 mA.

Microchip on kehittänyt optimoituun tehonhallintaan referenssimallin, joka tarjoaa luotettavan, energiatehokkaan ja edullisen tehoratkaisun erilaisille NB-IoT-järjestelmille kuten teollisuusantureille, älymittareille ja maatalouden älykkäille anturisovelluksille. Referenssimalli pienentää dramaattisesti superkondensaattorin kokoa, mikä vähentää mihin tahansa NB-IoT-tehoratkaisuun tarvittavien akkujen määrää. Näin voidaan vähentää laitteiden tehonkulutusta ja myös fyysistä kokoa esimerkiksi älykkäiden mittarien ja älykotien sovelluksissa.

Kuva 1. Optimoitu tehonhallinnan referenssimalli järjestelmään kytkettyjen anturien NB-IoT-linkeille.

Tämä referenssimalli pienentää superkondensaattorin kokoa kummassakin lähetystilassa kertoimella 1/20, mikä mahdollistaa entistä pienemmän akun, pitemmän käyttöiän ennen vaihtoa ja paremman luotettavuuden. Tämä on arvokasta kaikille pitkän matkan sovelluksille, jotka hyödyntävät NB-IoT-yhteyttä vaikkapa omaisuuden seurantaan tai maatilan älykkäisiin antureihin.

Referenssimallin avaintekijöitä ovat erilliset suuri- ja pienitehoiset polut yhdistettyinä ohjelmoitavaan kuormakytkimeen. Tätä ohjaa 16-bittinen mikro-ohjain, joka voi kytkeä toimintamuodon niukkatehoisesta lepotilasta suuritehoiseen tilaan lähetystä varten. 

Syvässä lepotilassa tai kuuntelutilassa suuritehoisen polun käyttö estetään ja alhaisen lepovirran (IQ) omaava tehopiiri aktivoituu. Tämä perustuu LDO-regulaattoriin (Low Dropout) ja suuritehoisen puolen tehokytkimeen. Niiden toiminnan avulla voidaan pidentää akun käyttöikää ja parantaa järjestelmän yleistä energiatehokkuutta.

Suuritehoisen tilan aikana tarvittavan huippuvirran aikaansaamiseksi referenssimalli käyttää hinnaltaan edullista mutta tarkkaa lineaarista virtalähdettä MIC2039 superkondensaattorin esilataamiseen juuri ennen suureen tehoon siirtymistä. Näin voidaan välttää esilatausprosessin vaatimien erityisten välineiden tarve järjestelmän tuotantovaiheessa ja samalla säästää kustannuksia ylläpidossa. Tämän tarkan virtalähteen käyttäminen 470 millifaradin (mF) superkondensaattorin lataamiseen johtaa deterministiseen lataus- ja palautumisaikaan, jolloin lähestytään paristojännitettä nopeammin kuin tavallista RC-piiriä käyttämällä.

MIC2039-piirin lähdössä on säädettävä virranrajoitus, joka on ohjelmoitavissa välille 0,2 – 2,5 A. Lisäksi mukana on kickstart-toiminto, joka mahdollistaa hetkelliset korkeat virtapiikit toisiopuolen virtarajaan asti käynnistyksen aikana tai vakaassa toimintatilassa.

Tämä on hyödyllistä ladattaessa kuormia, jotka vievät suuren syöttövirran. Näitä ovat esimerkiksi kondensaattorit NB-IoT-linkin siirtojakson aikana. Toiminnon avulla voidaan optimoida superkondensaattorin koko.

Tehonsyötön uudessa mallissa suuritehoinen polku hyödyntää primääriakkua, joka lataa superkondensaattorin lähelle akkupaketin jännitettä (noin 3,6 V). Superkondensaattori kompensoi akkupaketin jännitehäviöitä ja virransyötön rajoituksia. Supercap syöttää tehoa synkroniselle boost-muuntimelle MIC2875, joka toimii joko ohitustilassa tai boost-tilassa riippuen superkondensaattoriin ladatusta jännitteestä.

Kahden megahertsin taajuudella toimiva synkroninen boost-muunnin reguloi suuritehoisen polun lähtöjännitettä 4,8 ampeerin kytkimellä. Siinä on myös kaksisuuntainen kuorman katkaisutoiminto, joka estää vuotovirran tulon ja lähdön välillä, kun muuntimen käyttö on estetty.

Tämä DC-DC-tyyppinen boost-muunnin antaa akkukapasiteetin sataprosenttisesti käyttöön, mikä pidentää entisestään akun käyttöikää tai antaa mahdollisuuden käyttää pienempää akkua. Boost-ominaisuuden ansiosta referenssimalli toimii silloinkin, kun akku tyhjenee alle nimellisjännitteen. Tämä estää myös akun ylikuormituksen ja varmistaa mahdollisimman nopean ja tarkan latauksen. Kuormakytkin irrottaa superkondensaattorin akusta vuotovirran vähentämiseksi, kun suurta tehoa ei tarvita.

Akkukemian valintakin on tärkeä tekijä. Referenssimallissa käytetään Li-SOCl2-rakenteisia (litium-tionyylikloridi) primäärikennoja, koska ne tarjoavat parhaan kompromissin kustannusten, koon ja halutun suorituskyvyn kesken, erityisesti erittäin alhaisen itsepurkautumisvirran ansiosta. Näitä akkuja on helposti saatavissa sekä AA- että AAA-kokoisina sovelluskohteen käyttöikävaatimuksista riippuen.

Superkondensaattorin jännite voi vaihdella välillä 2,5 – 3,65 V eri tehtävien vaatiman tehon mukaisesti. Supercap-komponentti voidaan kytkeä pois sovelluksesta estämällä kuormakytkimen toiminta. Boost-muunnin toimii ohitustilassa automaattisesti, kun tulojännite on suurempi kuin tavoiteltu lähtöjännite.

Kevyillä kuormilla boost-muunnin siirtyy PFM-tilaan (pulse frequency modulation) hyötysuhteen parantamiseksi. DC-DC-muuntimessa on myös integroitu soimisen (ringing) estokytkin, joka minimoi EMI-häiriöt. Tämä on tärkeää langattomilla linkeillä varustetuissa mittaussovelluksissa.

 

Kuva 2. Ylemmän tason lohkokaavio Microchipin ratkaisuehdotuksesta.

Microchipin validoimassa referenssiratkaisussa yhdistyvät edullinen 16-bittinen mikro-ohjain ja korkeatehoinen polku superkondensaattorin lataamiseksi lähetystä varten sekä alhainen tehopolku lepotilaa ja kuuntelua varten. Ohjelmoitava kytkin ohjaa siirtymistä näiden kahden tehopolun välillä. Tämän ansiosta superkondensaattori voi olla kooltaan noin 1/20 verrattuna muihin vastaaviin sovellusmalleihin. Näin Microchipin referenssimalli tulee toimeen myös merkittävästi muita pienikokoisemmalla akkupaketilla.

Li-SOCl2-kennon käyttäminen primääriakkuna tarjoaa myös parhaan kompromissin kustannusten, koon ja suorituskyvyn välillä. Tämä akun, superkondensaattorin ja tehonhallinnan yhdistelmä parantaa älykkäiden anturiverkkojen luotettavuutta sekä pidentää akkupakettien vaihtoväliä, mikä taas vähentää laitetoimittajien ja operaattorien kustannuksia.

Kuva 3. Luettelo Microchipin referenssimalliin käytetyistä piireistä.

Lisätietoja täällä

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article