logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Vastauksena standardiprosessorien yhä monimutkaisempiin rakenteisiin Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä luotiin avoin, huomattavasti supistettu käskysarja-arkkitehtuuri kymmenen vuotta sitten. RISC-V on nyt ehtinyt viidenteen polveensa ja se tarjoaa monia etuja kehittäjille.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Walter Hagner ja Hao Wang. Molemmat toimivat myyntipäällikoinä Rutronikilla.

Yksi syy suhteellisen yksinkertaisen käskysarjan kehittämiseen oli tutkia, miksi useimmat kääntäjät eivät edes käytä monia yleisten prosessorien tarjoamia osoitetiloja. Uusi käskysarja sai nimekseen RISC (reduced instruction set computer) yksinkertaisuutensa takia. Viides versio, RISC-V, perustuu avoimen lähdekoodin lähestymistapaan ja näyttää olevan suuri läpimurto RISC-arkkitehtuurille.

Yksi tärkeimmistä syistä tähän on se, että RISC-V:n kehitystä eteenpäin vievä RISC-V Foundation, jossa on nyt yli 1000 jäsentä, ei veloita lisenssimaksuja käskysarjan käytöstä. Edes RISC-V:n kaupallinen käyttö ei vaadi lisenssisopimuksia tai maksuja. Tämä tekee RISC-V:stä erittäin houkuttelevan verrattuna x86- ja Arm-prosessoritekniikoihin. Huomattavasti alhaisempien kustannusten lisäksi se tarkoittaa myös sitä, että käyttäjät eivät ole riippuvaisia muista yrityksistä. Kuka tahansa voi kehittää omia RISC-V-ytimiä ja prosessoreita ilman, että heidän tarvitsee paljastaa niitä. Ottaen huomioon, että prosessorit voidaan ladata myös pehmeinä ytiminä ohjelmoitavassa logiikassa, tämä on etu, jota ei voi liiaksi korostaa.

Joustavuus ja kestävyys

RISC-V määrittelee käskykannan, mutta ei prosessorin arkkitehtuuria. Tämä tarjoaa kehittäjille paljon joustavuutta: he voivat yhdistää RISC-V:n mihin tahansa haluamaansa arkkitehtuuriin. Kiinteän käskyjoukon ansiosta tänään kehitetyt ohjelmat ovat suoritettavissa myös tulevissa piiritoteutuksissa. Tämä tekee RISC-V:stä erityisen kiinnostavan teollisissa sovelluksissa, joissa on pitkä elinkaari.

Koko RISC-V-käskysarja perustuu muotoihin rekisteristä-rekisteriin, ehdottomiin ja ehdollisiin hyppyihin, datantallennukseen sekä lyhyisiin ja pitkiin välittömiin muotoihin. Arkkitehtuurille on ominaista sen rekisterien monimuotoisuus, koska RISC-V on load-store -arkkitehtuuri, joka toimii ilman monimutkaisia osoitetiloja. Siinä ei myöskään periaatteessa ole dedikoitua I/O-aluetta, vaan vain muistimapattu I/O.

RISC-V-konseptin etuna on sekin, että siinä ei tarvita suurta mikrosekvensseriä. Sellaisenaan useimmat komennot suoritetaan suoraan laitteistolla mikro-ohjelman sijaan. Tästä seuraa se myönteinen vaikutus, että yleensä tarvitaan vain yksi kellojakso.

Kolme perusarkkitehtuuria …

Yleisellä tasolla eensä kolme perusarkkitehtuuria on saatavilla erilaisilla kokonaislukurekisterileveyksillä. Jo määriteltyjä ovat RV32 32-bittisenä ja RV64 64-bittisenä. 128-bittinen versio, RV128, on vielä suunnitteluvaiheessa.

… ja laajennukset erikoisprosessoreille

Perusarkkitehtuuria voidaan laajentaa, jotta erityisiä prosessoreita voidaan kehittää räätälöidyille sovelluksille. Kehittäjät voivat valita joukosta toimintoja, kuten esimerkiksi liukuluku, kaksinkertaisen tarkkuuden liukuluku, nelinkertaisen tarkkuuden liukuluku, atomioperaatiot ja vektorikäskyt.

RISC-V-pohjainen mikro-ohjain

Useat valmistajat tarjoavat jo RISC-V-pohjaisia mikro-ohjaimia ja prosessoreita. RISC-V-organisaatioon kuuluu lukuisia jäseniä, mukaan lukien strategisia jäseniä ja tunnettuja perustajajäseniä, maailman johtavia yliopistoja sekä suuria digitaaliyrityksiä, kuten Google ja Alibaba.

Rutronik kiinnittää erityistä huomiota markkinoiden kehittämiseen, sillä monet sen päämiehistä ja teknologiakumppaneista ovat aktiivisia RISC-V-yhteisön jäseniä ja monet ovat jo investoineet suuria summia teknologiaan. Rutronikin strategisia RISC-V-kumppaneita ovat esimerkiksi Infineon, Nordic, Gowin, Rockchip, Efinix, Segger ja monet muut. Tästä voidaan jo tänään päätellä, että Arm-ytimien ja omien ratkaisujensa lisäksi yritykset turvautuvat jatkossa intensiivisesti RISC-V-piireihin.

Teknologisesti johtava aasialainen valmistaja, joka käyttää Arm-ytimien lisäksi RISC-V-ytimiä, on julkistanut ensimmäiset RISC-V-pohjaiset 32-bittiset mikro-ohjaimet. Nämä ovat kustannustehokkaita mikro-ohjaimia, joilla on suuri laskentateho ja pieni virrankulutus vaativille sulautetuille markkinoille. RISC-V Bumblebee -ydin toimii 108 MHz:n taajuudella ja tukee RV32IMAC, eli ISA-varianttia 32 bitille. Kirjaimet luvun 32 jälkeen tarkoittavat laajennuksia kokonaislukuoperaatioita (I tarkoittaa kokonaislukua, Integer), kerto- ja jakolaskuja (M tarkoittaa kertomista, Multiply), atomioperaatioita (A tarkoittaa Atomic) ja pakattua 32-bittistä käskysarjaa (C tarkoittaa pakattua, Compressed). Tämä tekee mikro-ohjaimista erittäin suorituskykyisiä.

Tyypillisesti nämä ohjaimet tarjoavat jopa 128 kilotavua sirulle integroitua flash-muistia ja 32 kilotavua SRAM-muistia. Lukuisat edistyneet I/O:t ja oheislaitteet on kytketty kahteen APB-väylään. Nämä ominaisuudet tekevät näistä ohjainpiireistä ihanteellisia verkkosovelluksiin, erityisesti teollisuusohjaukseen, moottorikäyttöihin, tehonvalvonta- ja hälytysjärjestelmiin, kuluttaja- ja kannettaviin laitteisiin, myyntipäätteisiin sekä autojen GPS- ja ledinäyttöihin.

Kehittäjät voivat löytää RISC-V-maailmasta jo nyt laajan valikoiman kehityskortteja, aloituspaketteja ja kattavan ohjelmistokirjaston sekä IDE-tuki- ja virheenkorjaustyökaluja myös Rutronik-kumppaneilta, kuten Seggeriltä. Näin käyttäjät voivat toteuttaa projektinsa nopeasti.

Lopuksi

Verrattuna x86- ja Arm-arkkitehtuureihin RISC-V tarjoaa ensisijaisesti alhaisemmat kustannukset sekä enemmän vapautta ja joustavuutta. Se nauttii kasvavasta suosiosta. Kehittäjän kannattaa siis tarkastella sitä lähemmin.

MORE NEWS

Kaapeli haastaa kuidun – suomalainen Teleste kehityksen kärjessä

Teleste ja VodafoneZiggo rakentavat ensimmäistä suuren mittakaavan DOCSIS 4.0 -verkkoa Euroopassa 1.8 GHz -taajuusteknologialla. Uusi ratkaisu tuo kaapeliverkoille kuituyhteyksien kaltaisen suorituskyvyn.

Tältä muistitikulta ei voi varastaa dataa

Kingston on julkaissut maailman ensimmäisen FIPS 140-3 Level 3 -sertifioidun ja TAA-yhteensopivan USB-muistitikun. Uusi IronKey D500S nostaa tietoturvan uudelle tasolle ja tekee luvattomasta pääsystä tallennettuun dataan käytännössä mahdotonta. Laite on suunniteltu erityisesti viranomaisille, puolustussektorille ja kaikille organisaatioille, jotka käsittelevät erittäin arkaluontoista tietoa.

Testaus vie kohti globaaleja 5G-verkkoja

Mittauslaitevalmistaja Anritsu on vahvistanut 3GPP Release 17 -standardin mukaiset NR NTN -testitapaukset 5G NR -mobiililaitteiden testausalustallaan ME7834NR. Testit on hyväksytty 3GPP:n RAN5-työryhmässä, joka vastaa radioteknologioiden testausmäärityksistä.

Kuivaelektrodilla kaksinkertainen kapasiteetti akkuun

Adelaiden yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään uudenlaisen kuivaelektrodin sinkki-jodiakkuun, joka tuottaa yli kaksinkertaisen suorituskyvyn perinteisiin litiumioni- ja jodiakkuihin verrattuna. Kyseessä on merkittävä edistysaskel erityisesti uusiutuvan energian varastointiin ja sähköverkon tasapainottamiseen.

Merkittävä läpimurto kondensaattoreissa

Japanilainen Murata on saavuttanut merkittävän teknologisen läpimurron kondensaattoriteknologiassa. Yhtiö on käynnistänyt maailman ensimmäisen massatuotannon 47 mikrofaradin (μF) monikerroksisista keraamisista kondensaattoreista (MLCC) ultrakompaktissa 0402-tuuman koossa (1,0 × 0,5 mm).

NI yhdisti 14 instrumenttia opiskelijoiden mittauslaboratorioon

NI:n nykyään omistava Emerson on julkistanut uuden NI Digilent Analog Discovery Studio Max -laboratoriolaitteen, joka yhdistää peräti 14 mittaus- ja testausinstrumenttia yhteen kannettavaan yksikköön. Opetuskäyttöön suunniteltu laite on kehitetty helpottamaan elektroniikan ja mittaustekniikan opetusta sekä luokkahuoneessa että etäympäristöissä.

Samsung siirtymässä piihiiliakkuihin?

Samsung on tiettävästi ostanut yhdysvaltalaisen Group14 Technologiesin 4,5 miljardilla dollarilla. Kauppa viittaa vahvasti siihen, että yhtiö on vihdoin siirtymässä uuteen aikakauteen mobiililaitteiden akkuteknologiassa – kohti piihiiliakkuja.

Fold 7 on Samsungilta napakymppi

Samsung on esitellyt jo seitsemännen polven taivuteltavat Fold- ja Flip-mallinsa. Yhtiössä on nyt kuunneltu käyttäjiä tarkalla korvalla ja erityisesti Fold 7:ssa on tehty iso hyppäys eteenpäin. Aiempaa selvästi ohuempi laite on näytöltään leveämpi ja pitää sisällään lähes kaiken Galaxy S25 Ultran raudan. Tuloksena on mahdollisesti paras Android-laite koskaan. Toki myös Samsungin historian kallein älypuhelin.

Qt:n havittelema IAR tukee avointa Zephyriä

Suomalaisen Qt Groupin ostokohteena oleva ruotsalainen IAR laajentaa työkalutukeaan sulautettujen järjestelmien kehittäjille. Yhtiö ilmoitti tiistaina tarjoavansa täyden tuotantovalmiin tuen avoimen lähdekoodin Zephyr RTOS -käyttöjärjestelmälle osana IAR:n Arm-työkalupaketin versiota 9.70.

VTT vetämään EU:n kvanttiprosessorien valmistushanketta

Euroopan unioni on valinnut VTT:n koordinoimaan laajaa eurooppalaista hanketta, jonka tavoitteena on kehittää suprajohtavien kvanttiprosessorien valmistusteknologioita. SUPREME-pilottilinjaksi nimetty hanke tuo yhteen 23 huipputoimijaa kahdeksasta EU-maasta, ja sen on määrä käynnistyä vuoden 2026 alussa.

OnePlus Nord 5 on tehokas paluu juurille

OnePlussan Nord-mallisto on ollut alusta lähtien yrityksen vastaus niille käyttäjille, jotka kaipaavat huippuluokan ominaisuuksia, mutta ilman lippulaivahintaa. Uusi OnePlus Nord 5 jatkaa tätä perinnettä vakuuttavasti, ja tekee sen paikoin paremmin kuin kalliimmat kilpailijansa.

Älykäs sähköverkko vaatii äärimmäisen tarkkaa ajastusta

ETN - Technical articleÄärimmäiset sääilmiöt, uusiutuvan energian vaihteleva tuotanto ja kasvava energiankysyntä haastavat perinteiset sähköverkot ennennäkemättömällä tavalla. Vastaus tähän haasteeseen on älykäs sähköverkko – ja sen toimintavarmuuden ytimessä ovat SiTimen edistyneet MEMS-ajoitusratkaisut. Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, miksi tarkka ajoitus on elintärkeää modernissa sähköinfrastruktuurissa.

Renesas tuo tekoälykiihdytyksen mikro-ohjaimiin

Renesas on esitellyt uuden RA8P1-mikro-ohjainperheen, joka määrittää uudelleen suorituskyvyn rajat mikro-ohjaimille. Uudet piirit yhdistävät 1 GHz:n Arm Cortex-M85 -prosessorin, 250 MHz:n Cortex-M33 -ytimen ja Arm Ethos-U55 -tekoälykiihdyttimen, mahdollistaen jopa 256 GOPS:n AI-suorituskyvyn – ensimmäistä kertaa MCU-luokassa.

Suunnittelijoille ohjeet uusien SMARC-korttien kehitykseen

Sulautettujen järjestelmien standardointiryhmä SGET on julkaissut uuden SMARC Design Guide v2.2 -suunnitteluoppaan, joka tarjoaa ajantasaiset ohjeet kehittäjille ja laitearkkitehdeille SMARC 2.2 -moduulien toteuttamiseen. Dokumentti täydentää elokuussa 2024 julkaistua SMARC 2.2 -standardia, jonka mukaisia korttimoduuleja on jo laajasti tarjolla eri valmistajilta.

Radiolaitedirektiivi uudistuu jo ensi kuussa – reitittimiin voi tulla päivityksiä

EU:n radiolaitedirektiivin (RED) uudet tietoturvavaatimukset astuvat voimaan elokuun alussa. Kyseessä on merkittävä muutos, joka vaikuttaa paitsi laitevalmistajiin myös teleoperaattoreihin ja jälleenmyyjiin. Uudet vaatimukset koskevat langattomia laitteita, jotka pystyvät yhdistymään internetiin, ja tavoitteena on parantaa verkkoturvallisuutta, suojata käyttäjän yksityisyyttä ja torjua petoksia.

Qt ostamassa ruotsalaisen IAR:n – merkittävä laajennus kehitystyökaluissa

Suomalainen ohjelmistotalo Qt Group on tehnyt julkisen ostotarjouksen ruotsalaisesta I.A.R. Systems Group AB:stä. Yrityskauppa on arvoltaan noin 2,3 miljardia Ruotsin kruunua ja vahvistaisi merkittävästi Qt:n asemaa sulautettujen järjestelmien kehitystyökalujen markkinoilla.

DisplayPort yrittää pitää kiinni PC-näytöistä

DisplayPort-standardi pyrkii säilyttämään asemansa PC- ja ammattinäyttömarkkinoilla, vaikka kuluttajapuolella HDMI jatkaa dominoivaa asemaansa. Viimeisin merkki tästä kamppailusta nähtiin, kun japanilainen mittauslaitevalmistaja Anritsu kertoi, että sen testausratkaisu DisplayPort 2.1 -laitteille on saanut VESA-sertifikaatin.

Tutkimus: sähköautolla kannattaa välillä kiihdyttää kunnolla

Uusi Stanfordin yliopiston tutkimus haastaa perinteisen käsityksen siitä, että sähköauton akun kestävyys olisi parhaimmillaan tasaisella, rauhallisella ajolla. Tulosten mukaan vaihteleva ajotyyli, johon sisältyy myös satunnaisia ripeitä kiihdytyksiä, voi pidentää akun käyttöikää jopa 38 prosentilla.

Ensi vuonna uusia älypuhelimia ostetaan 503 miljardilla dollarilla

Maailmanlaajuinen älypuhelinmyynti on nousemassa uuteen ennätykseen. Vuonna 2026 älypuhelimiin käytetään ensi kertaa yli 500 miljardia dollaria, mikä vastaa noin biljoonaa Yhdysvaltain dollaria, kertoo Betideas. Summa on suurempi kuin monen keskisuuren valtion bruttokansantuote.

Sinkkiakku on enää askeleen päässä kaupallistamisesta

Adelaiden yliopiston tutkijat ovat onnistuneet valmistamaan kuivamenetelmällä paksuja, itseään kannattelevia elektrodeja, jotka mahdollistavat jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn verrattuna aiempiin sinkki- tai litiumioniakkujen jodikatodeihin. Lisäksi tutkijat lisäsivät elektrolyyttiin 1,3,5-trioksaania, joka muodostaa sinkin pinnalle suojaavan kalvon estäen dendriittien eli neulamaisen rakenteen muodostumisen.

Älykäs sähköverkko vaatii äärimmäisen tarkkaa ajastusta

ETN - Technical articleÄärimmäiset sääilmiöt, uusiutuvan energian vaihteleva tuotanto ja kasvava energiankysyntä haastavat perinteiset sähköverkot ennennäkemättömällä tavalla. Vastaus tähän haasteeseen on älykäs sähköverkko – ja sen toimintavarmuuden ytimessä ovat SiTimen edistyneet MEMS-ajoitusratkaisut. Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, miksi tarkka ajoitus on elintärkeää modernissa sähköinfrastruktuurissa.

Lue lisää...

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article