logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Piikarbidiin (SiC) perustuvien puolijohteiden tuomat monet edut sähköautojen ja aurinkokennojen sovellusten suorituskykyyn ovat hyvin tiedossa. Materiaalina piikarbidi soveltuu hyvin käytettäväksi myös muissa sovelluksissa, kuten esimerkiksi piirien suojauslaitteissa.

Kirjoittaja Sravan Vanaparthy toimii onsemillä tehoelektroniikan ryhmässä teollisten ratkaisujen liiketoimintayksikön johtajana.

Tässä artikkelissa tarkastellaan tämän alueen sovelluksia ja tehdään vertailua mekaanisten suojalaitteiden ja eri puolijohdepiireillä toteutettujen puolijohdepohjaisten suojakatkaisimien (SSCB, solid-state circuit breakers) välillä. Lopuksi tehdään selkoa, mihin piikarbidin lisääntyvä kiinnostus SSCB-piireissä perustuu.

Sähköinfrastruktuurin ja -laitteiden suojaaminen

Sähköiset kuljetus- ja jakelujärjestelmät sekä herkät laitteet tulee suojata yllättävien ylikuormitus- ja hetkellisten oikosulkutilanteiden varalta. Yhä suurempia jännitteitä käyttävien sähköjärjestelmien ja -autojen yhteydessä suurimmat mahdolliset vikavirrat ovat suurempia kuin koskaan. Suojautuminen näitä suuria vikavirtoja vastaan edellyttää erittäin nopeiden AC- ja DC-suojakatkaisimien käyttöä. Vaikka tähän asti näissä sovelluksissa on perinteisesti käytetty mekaanisia suojakatkaisimia, suosiotaan ovat lisäämässä haasteellisissa toimintaympäristöissä puolijohdepohjaiset suojakatkaisimet. Puolijohdepohjaisilla suojakatkaisimilla eli SSCB-piireillä on monia etuja mekaanisiin vaihtoehtoihin nähden.

Kestävyys ja luotettavuus: Mekaanisissa suojakatkaisimissa on helposti vikaantuvia liikkuvia osia. Liikkuvat osat voivat särkyä helposti tai laitteen suoja-asetus voi siirtyä vahingossa paikoiltaan liikkeen vaikutuksesta ja ne ovat alttiita kulumiselle ja vahingoittumiselle aina kun niihin tehdään uusia asetuksia. Sen sijaan SSCB-piireissä ei ole liikkuvia osia, ja ne ovat siten kestävämpiä ja vähemmän alttiita vahingoittumiselle, jolloin niitä voidaan käyttää tuhansia toimintajaksoja kerta toisensa jälkeen.

Lämmönkestävyys: Mekaanisten suojakatkaisimien lämmönsieto riippuu niiden rakenteissa käytetyistä materiaaleista, mikä asettaa rajoituksia toimintalämpötilalle. SSCB-piirit kestävät korkeampia lämpötiloja kuin mekaaniset vaihtoehdot ja niiden toimintalämpötila on säädettävissä.

Etäkäyttö: Kun suoja-asetus asetetaan, joudutaan se tekemään mekaaniselle katkaisimelle manuaalisesti. Tämä vie aikaa ja lisää kustannuksia erityisesti silloin, jos asetukset on tehtävä laajalle alueelle asennetuille laitteille. Tästä voi seurata myös turvallisuutta heikentäviä vaikutuksia. SSCB-piireille suoja-asetukset voidaan tehdä etänä langallisella tai langattomalla tiedonsiirrolla.

Nopea kytkentä ilman kipinöintiä: Kun mekaaninen katkaisin kytkeytyy, seurauksena voi olla riittävän suuria valokaaria ja jännitevuotoja, jotka vaurioittavat kuormana olevaa laitetta. Näiden induktiivisten jännitepiikkien ja kapasitiivisten kytkentävirtasysäysten aiheuttamia ilmiöitä vastaan voidaan suojautua käyttämällä pehmeäkäynnistysmenetelmiä SSCB-piireissä hyödyntämällä erittäin nopeaa, muutamassa mikrosekunnissa tapahtuvaa katkaisua vikatilanteissa.

Joustava nimellisvirta: Mekaanisten suojakatkaisimien nimellisvirrat ovat kiinteitä, kun taas SSCB-piirien nimellisvirrat ovat ohjelmoitavissa.

Pieni koko ja edullinen hinta: Mekaanisiin vaihtoehtoihin verrattuna SSBC-piirit pienentävät järjestelmän kokoa, koska ne ovat merkittävästi kevyempiä ja vievät vähemmän tilaa.

Nykyisten SSBC-piirien rajoitteita

Vaikka SSCB-piireillä on etunsa mekaanisiin suojakatkaisimiin verrattuna, on niillä myös joitakin heikkouksia kuten rajalliset nimellisjännite/-virta-arvot, suuremmat johtavuushäviöt ja kalliimpi hinta mekaanisiin vaihtoehtoihin nähden. SSBC-komponentit perustuvat yleensä TRIAC-tyristoreihin vaihtovirtasovelluksissa ja standardeihin planaarisiin MOSFET-transistoreihin tasavirtajärjestelmissä. TRIACit ja MOSFETit toteuttavat kytkentätoiminnon, kun taas optisesti eristetyt ajurit suorittavat ohjaustoiminnot. Suurivirtaiset MOSFET-pohjaiset SSCB-piirit tarvitsevat kuitenkin jäähdytyselementtejä suurien lähtöjännitteiden ollessa kyseessä, mikä tarkoittaa, että niiden toteutuvat tehotiheydet eivät ole samalla tasolla kuin mekaanisilla suojakatkaisimilla.

Vastaavasti jäähdytyslevyjä tarvitaan myös käytettäessä IGBT-transistoreilla toteutettuja SSCB-piirejä, joissa kyllästysjännite aiheuttaa suuria tehohäviöitä yli kymmenien ampeerien virroille. Esimerkiksi 500 ampeerilla yli kahden voltin jännitepudotus IGBT:n yli aiheuttaa tuhannen watin tehohäviön. Tällaiselle tehomäärälle MOSFET:n päästövastuksen pitää olla noin neljä milliohmia. Tällainen vastustaso ei ole nykyisin saavutettavissa yksittäisillä laitteilla, joiden nimellisjännitteet lähenevät 800 volttia (ja ylikin) sähköautoissa. Vaikka tämä taso onkin teoreettisesti toteutettavissa kytkemällä laitteita rinnakkain, kyseinen lähestymistapa lisäisi oleellisesti ratkaisun kokoa ja hintaa, jotka vielä entisestään kasvaisivat, jos vaaditaan reitityksiä kaksisuuntaista virtaa varten.

Uuden polven SSCB-piirit SiC-tehomoduuleilla

Piikarbidisiru voi olla kymmenenkin kertaa pienempi kuin vastaava samalla nimellisjännitteellä ja päästövastuksella varustettu piisiru. Lisäksi SiC-piirit voivat kytkeytyä ainakin sata kertaa nopeammin ja toimia yli kaksi kertaa suuremmissa lämpötiloissa kuin piipiirit. Samaan aikaan piikarbidin erinomainen lämpöjohtavuus tekee siitä piitä kestävämmän suurissa lämpötiloissa. Onsemi hyödyntää näitä ominaisuuksia EliteSiC-sarjan tehomoduuleissaan, joiden päästövastusarvot ovat niinkin alhaiset kuin 1,7 milliohmia 1200 voltin laitteissa. Moduuleihin on integroitu kahdesta kuuteen SiC MOSFET -transistoria samaan koteloon.

Sintrattu mikrosiruteknologia (missä kaksi yksittäistä toisiinsa liitettyä sirua on samassa kotelossa) mahdollistaa piirimoduulille luotettavan suorituskyvyn suurillakin tehotasoilla. Näille piireille ominainen nopea kytkeytyminen ja suuri lämmönjohtavuus takaavat nopean ja turvallisen ’suojamekanismin’ (avoin virtapiiri) loppusovellukselle vikatilanteissa katkaisten virran kulun siihen asti, kunnes normaalit toimintaolot ovat palautuneet. Tämän tyyppiset piirimoduulit ovat osoitus siitä, että voidaan menestyksekkäästi integroida useita SiC MOSFET -transistoreja samaan koteloon, jolloin pystytään toimittamaan pienillä päästövastusarvoilla varustettuja pienikokoisia piirimoduuleja käytännön suojakatkaisinsovelluksia varten.

Lisäksi onsemin valikoimissa on EliteSiC MOSFET -transistoreja ja -tehomoduuleja, jotka kestävät 650-1700 voltin jännitteitä, mikä tarkoittaa, että ne ovat sovitettavissa SSCB-piireihin käytettäväksi yksi- ja kolmivaiheisissa kotitalous-, kaupallisissa ja teollisuuden sovelluksissa. Onsemin vertikaalisesti integroitu SiC-toimitusketju käsittää luotettavuuden osalta perusteellisesti testattuja tuotteita, joiden vikaprosentti on lähellä nollaa.

Kuva 1: Onsemin SiC-toimitusketju alusta loppuun.

Kuvassa 2 on toteutettu SSCB-piirimoduuli, jossa on useille 1200 voltin SiC-siruille toteutettuja useita käänteis-rinnakkaiskytkettyjä kytkimiä rinnakkain, jolloin saavutetaan pienimmät R-DS (on) -arvot ja optimoidaan lämpöhäviöt. Kuvan mukaiset täysin integroidut moduulit on varustettu optimoidulla nastoituksella ja piirikuvioinnilla, joiden ansiosta saadaan vähennettyä sähkömagneettisia häiriöitä sekä parannettua kytkentätehoa ja vikaantumisen vasteaikoja. Onsemin SiC-moduulien valikoimaan kuuluu 650, 1200 ja 1700 voltin nimellisjännitteellä varustetut moduulit joko piirilevyllä tai ilman riippuen loppusovelluksen asettamista vaatimuksista ja tehotarpeista.

 

Kuva 2: SiC B2B -moduulina toteutettu 480 VAC:n ja 200 A:n SSCB-piiri.

Kuva 3: Onsemin SSCB-sovelluksiin tarkoitettuja moduuleja.

Kehitystyö jatkuu

Mekaanisten suojakatkaisimien tehohäviöt ovat pienempiä, tehotiheydet suurempia ja hinnat nykyisin edullisempia kuin SSCB-komponenteilla. Ne kuitenkin ovat alttiimpia kulumiselle ja vahingoittumiselle niitä uudelleen käytettäessä ja ne edellyttävät kustannuksia lisääviä manuaalisia toimenpiteitä, kun asetuksia halutaan muuttaa tai korvata laite toisella. Suojakatkaisimien ja SiC-piirien kysynnän kasvu jatkuu samaa tahtia sähköautojen määrän yleistymisen kanssa, jolloin käänteentekevästä SiC-teknologiasta on tulossa entistä kilpailukykyisempi ja kiinnostavampi käytettäväksi SSCB-ratkaisuissa.

SiC-prosessitekniikan edistyessä ja SiC MOSFET -moduulien vastusarvojen pienentyessä entisestään ja lähetessä lopulta samalle tasolle mekaanisten suojakatkaisinten kanssa, tehohäviöiden painoarvo menettää merkityksensä. Nopea kytkentä, kipinöinnin puuttuminen, kustannusten edullisuus (ei ylläpitoa tai huoltoa) ovat etuja, jotka siivittävät SiC-pohjaisten piirien käyttöä SSCB-moduuleissa.

MORE NEWS

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Vanhoista Windows-koneista tulee romurautaa? Iso mahdollisuus Linuxille

Microsoft muistuttaa käyttäjiä Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä 14. lokakuuta 2025. Tämän jälkeen yli 240 miljoonaa tietokonetta jää ilman tietoturvapäivityksiä, mikä tekee niistä yhtiön mukaan vakavan kyberturvariskin. Microsoftin blogin mukaan jatkaminen vanhentuneella käyttöjärjestelmällä on kuin "jättäisi ulko-oven auki tuntemattomille". Käytännössä koneista tulee lokakuussa romurautaa, jos niille ei tee mitään, Microsoft katsoo.

Kiinassa kehitettiin HDMI:n tappaja

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Xiaomin uusin on erinomainen kuvaajan laite

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article