logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

IoT-laitteiden tietoturvaympäristö on kirjava. Jotkut IoT-tuotteet toteuttavat vankkoja suojaustoimenpiteitä, kun taas toiset eivät ole priorisoineet suojaa, mikä tekee niistä haavoittuvampia haitallisten toimijoiden hyökkäyksille. On edelleen suhteellisen yleistä lukea hyökkäyksistä (ja murroista) useisiin IoT-laitteisiin, kuten kameroihin, puettaviin laitteisiin ja lääketieteellisiin antureihin, joiden kuluttajat uskovat olevan turvallisia heti käyttöönoton jälkeen.

Artikkelin on kirjoittanut Tiago Monte. Hän toimii kehittäjämarkkinoinnin päällikkönä Nordic Semiconductorilla.

On ongelmallista, että suojattua IoT-laitetta ei voida erottaa suojatusta laitteesta, koska se heikentää merkittävästi kuluttajien luottamusta ostohetkellä. Tämä puolestaan ​​vaikeuttaa liitettyjen laitteiden laajaa käyttöönottoa.

Täytäntöönpanokelpoisen, vähimmäisturvatason kaikille IoT-tuotteille takaavan regulaation puuttuminen ja standardoidun lähestymistavan puuttuminen suunnittelusta, toteutuksesta ja sertifioinnista ovat olleet kaksi avaintekijää, jotka ovat aiheuttaneet tietoturvasekaannusta. Molemmilla rintamilla on kuitenkin merkkejä muutoksesta, joka johtaa paljon nykyistä turvallisempaan IoT:een.

Bisnes vaakakupissa

Vaikka tietoturva on kustannus, joka on otettava osaksi yleistä IoT-tuotekehitystä, hyödynnettävän haavoittuvuuden hinta voi olla monta kertaa korkeampi. Onnistuneiden IoT-murtojen kielteiset vaikutukset voivat ilmetä monissa muodoissa arvokkaan datan tai immateriaaliomaisuuden (IP) katoamisesta tai varkaudesta tuotteisiin tai palveluihin liittyvien altistumisen korjaamiseen, maineen vahingoittumiseen, asiakkaiden menetyksiin sekä sakkojen maksamiseen.

Lisäksi yksittäisten IoT-tuotteiden tietoturvaloukkaukset eivät uhkaa vain haavoittuvia tuotteita valmistavien yritysten menestystä, vaan ne vaikuttavat myös kokonaisiin tuotekategorioihin luomalla niille epävarman maineen. Tällainen maine vaikuttaa kuluttajien luottamukseen IoT-laitteisiin yleisesti. IoT:n turvaaminen on elintärkeä tehtävä kaikille alalla toimiville yrityksille sirutoimittajista päätelaitteiden valmistajiin.

Tietoturvan standardoiminen

Mitä suurempi määrä IoT-laitteita on kytkettynä verkkoon, sitä suurempi on hyökkäyksen riski. Tietoturva on pikemminkin maraton kuin pikamatka, koska se edellyttää alkuperäisen suojausstrategian lisäksi myös jatkuvaa turvallisuutta verkkoon liitetyn tuotteen käyttöiän ajan. Siksi on tärkeää, että turvallisuus huomioidaan tuotesuunnittelun alkuvaiheessa, samalla tavalla kuin suunnittelija harkitsee tuotteen toiminnallisia ja ei-toiminnallisia vaatimuksia, kuten akun kestoa tai käyttöliittymää.

Suojauksen käyttöönotto on kuitenkin historiallisesti vaikeutunut, koska IoT-suojaus on ollut pirstoutunutta. Yhteistä kieltä ja standardoituja prosesseja, toteutuksia ja sertifiointeja ei ole olemassa. Tällainen pirstoutuminen johtaa epäjohdonmukaiseen ja enimmäkseen riittämättömään tietoturvatasoon IoT-laitteissa. PSA Certified IoT Security Framework pyrkii ratkaisemaan tämän haasteen tarjoamalla standardoidun lähestymistavan suojatuille IoT-laitteille, mukaan lukien tietoturva-analyysi, arkkitehtuuri, toteutus ja sertifiointi.

Nordic Semiconductor tekee yhteistyötä PSA Certifiedin kanssa, joka on IoT-tietoturvaekosysteemien globaali johtaja. PSA Certified Silicon- ja Root of Trust -sertifikaatit takaavat, että Nordicin piirit ovat turvallinen alusta tuotekehitykselle. Tämä takaa, että IoT-laitteita Nordicin sirujen pohjalta valmistavat yritykset voivat seurata ohjattua lähestymistapaa tietoturvaan. PSA:n menetelmiä ja koulutusmateriaaleja noudattamalla kehittäjät voivat kasvattaa omaa tietoturvaosaamistaan ​​ja olla varmoja siitä, että ne rakentuvat turvalliselle alustalle.

Säännöt ja turvamerkinnät ovat aivan nurkan takana

Historiallisesti IoT-laitteiden tietoturva on ollut vahvasti riippuvainen niiden tyypistä. Esimerkiksi turvallisuuden kannalta kriittiset osa-alueet, kuten teollisuus ja lääketiede, ovat tyypillisesti olleet tiukkojen turvallisuusmääräysten alaisia. Kuluttajille suunnatuissa laitteissa ei ollut erityisiä sääntelyvaatimuksia, joten tarjotun suojan taso on jätetty yksittäisten laitevalmistajien käsiin.

Uusilla globaaleilla säännöksillä pyritään puuttumaan joidenkin tuotetyyppien haavoittuvuuksiin tavoitteena luoda yhteinen tietoturvaperusta jokaiselle IoT-tuotteelle. Perustason noudattamatta jättäminen johtaisi markkinoille pääsyn menettämiseen. Yksi esimerkki tästä asetuksesta on EU:n radiolaitedirektiivi. Tätä on äskettäin parannettu niin, että kyberturvallisuusvaatimukset asetetaan Euroopassa myytäville yhdistetyille tuotteille, ja lisäsuojaa on tulossa Cyber ​​Resilience Actin kautta. Yhdysvalloissa vuodesta 2021 alkaen annettu määräys kansallisen kyberturvallisuuden parantamisesta on käynnistänyt standardointitoimia National Institute of Standards and Technologyssa (NIST). Ja Isossa-Britanniassa kyberturvallisuusvaatimuksia valvoo oma lainsäädäntö (Product Security and Telecommunications Act).

Kuluttajien tietoisuuden lisääminen

Perustietoturvatasoa kaikille IoT-tuotteille edellyttävien säännösten lisäksi erilaiset merkintäjärjestelmät lisäävät kuluttajien tietoisuutta, jotta he ymmärtäisivät eri laitteiden turvallisuustason ja voivat tehdä valistuneempia valintoja. Muutamia esimerkkejä ovat Cybersecurity Labeling for Consumers: Internet of Things -ohjelma Yhdysvalloissa, Cybersecurity Labeling Scheme Singaporessa ja Suomessa (bilateraali tunnustus maiden välillä) ja Australian Cybersecurity Label, joka on kehitteillä.

Verkkoon kytkettyjen laitteiden valmistajien, asentajien ja kuluttajien tietoturvatietoisuus kasvaa maailmanlaajuisesti. Kun piirien ja ratkaisujen toimittajat lisäävät panostuksiaan tälle alueelle, laitevalmistajilla on vakaampi perusta miljardien IoT-tuotteiden luomiselle ja käyttöönotolle. Suojaus on yksi IoT:n käytön kasvattamisen avainpilareista, aivan kuten aiemmin Internet ja matkapuhelinverkot.

MORE NEWS

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article