logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Analog Devicesin kehittämä GMSL-teknologia avataan teollisuusstandardiksi uuden OpenGMSL-yhdistyksen kautta. Mukana laaja joukko autoteollisuuden ja puolijohdeteollisuuden suuria nimiä.

Autoteollisuus on siirtymässä kohti entistä älykkäämpiä järjestelmiä, kuten autonomista ajoa ja edistyneitä kuljettajaa avustavia järjestelmiä (ADAS). Näiden toteutus vaatii ajoneuvojen sisäverkoilta yhä nopeampaa ja luotettavampaa datansiirtoa. Tähän tarpeeseen vastaa uusi OpenGMSL Association, jonka tavoitteena on tehdä gigabitin sarjaväylästä (GMSL) avoin ja yleinen standardi ajoneuvojen sisäiseen tiedonsiirtoon.

OpenGMSL-standardi perustuu Analog Devicesin (ADI) kehittämään Gigabit Multimedia Serial Link -teknologiaan, joka on ollut markkinoilla jo pitkään ja osoittautunut erittäin luotettavaksi. Teknologiaa on toimitettu yli miljardiin piiriin, ja se on jo käytössä yli 25 autonvalmistajalla sekä 50 Tier-1-toimittajalla. Nyt tämä teknologia aiotaan avata koko teollisuuden käyttöön avoimen standardin muodossa. Tavoitteena on luoda yhteinen tekninen perusta, jonka avulla eri valmistajien järjestelmät ja komponentit voivat toimia saumattomasti yhteen.

OpenGMSL-standardin avulla halutaan parantaa laitteiden yhteentoimivuutta eri valmistajien välillä. Tämä tarkoittaa, että autovalmistajat ja toimittajat voivat käyttää toistensa komponentteja ilman, että yhteensopivuudesta tarvitsee erikseen huolehtia. Samalla kehityskustannukset laskevat, koska yritykset voivat rakentaa tuotteitaan avoimen ja yhteisesti hyväksytyn standardin varaan ilman tarvetta kehittää erillisiä, suljettuja ratkaisuja. Tämä nopeuttaa myös tuotekehitystä ja markkinoille pääsyä, koska komponentit ovat valmiiksi yhteensopivia ja testattuja. Lisäksi koko kehityksen tavoitteena on lisätä turvallisuutta ja parantaa käyttäjäkokemusta etenkin kriittisissä järjestelmissä, kuten ADAS-järjestelmissä ja ajoneuvojen viihdejärjestelmissä.

OpenGMSL-teknologian käyttökohteet ovat laajat. Ensinnäkin standardi on suunniteltu tukemaan autonomista ajamista, jossa ajoneuvon tarvitsee siirtää suuria määriä dataa reaaliaikaisesti kameroilta ja antureilta laskentayksiköille. Toiseksi teknologia sopii edistyneisiin kuljettajaa avustaviin järjestelmiin eli ADAS-järjestelmiin, jotka hyödyntävät videokuvaa ja anturidataa tehdäkseen nopeita päätöksiä liikenteessä. Kolmanneksi GMSL sopii infotainment-järjestelmiin, joissa tarvitaan korkeaa kaistanleveyttä, matalaa viivettä ja luotettavaa yhteyttä useiden näyttöjen, kameroiden ja äänentoistojärjestelmien välillä.

OpenGMSL Associationin perustajajäseniin kuuluu merkittävä määrä alan johtavia yrityksiä, jotka edustavat autoteollisuuden, puolijohdeteollisuuden ja testauslaitteistojen valmistuksen huippua. Analog Devices toimii teknologian alkuperäisenä kehittäjänä ja aloitteen veturina. Qualcomm Technologies tuo mukaan osaamisensa tehokkaiden, ajoneuvoihin soveltuvien piirisarjojen kehittämisessä. Hyundai Mobis on merkittävä toimija autoelektroniikan ja ajoneuvojärjestelmien toimittajana, ja DENSO Corporation on yksi maailman suurimmista Tier-1-toimittajista. Aptiv tunnetaan ajoneuvoteknologian edelläkävijänä, erityisesti ohjelmistojen ja sähköjärjestelmien saralla. GlobalFoundries tarjoaa puolestaan edistyneet valmistusalustat puolijohteille, joita tarvitaan nopeaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon.

OpenGMSL Association toimii voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä, jolla on itsenäinen hallitus. Yhdistys ottaa vastaan uusia jäseniä globaalisti ja kannustaa laajaa osallistumista eri aloilta. Kaikki tuotteet, jotka halutaan toteuttaa OpenGMSL-standardin mukaisesti, tulevat vaatimaan virallisen yhteensopivuustestin läpäisemisen. Näin varmistetaan, että ekosysteemin laitteet todella toimivat keskenään ilman lisäyhteensopivuustyötä.

Jos tämä hanke onnistuu, gigabitin sarjaväylä voi nousta keskeiseksi rakennuspalikaksi tulevaisuuden autojen tiedonsiirrossa – aivan kuten CAN-väylä teki 1980-luvulla. OpenGMSL:stä voi tulla perusta, jonka päälle rakennetaan uuden sukupolven turvalliset, älykkäät ja viihdyttävät ajoneuvot.

MORE NEWS

Suomi ei enää 5G-kärjessä – Ooklan raportti paljastaa yllättäviä eroja Euroopassa

Tuore Ooklan raportti maalaa yllätyksellisen kuvan Euroopan 5G-tilanteesta: perinteisesti mobiiliteknologian etulinjassa kulkenut Suomi ei enää yllä kärkisijoille 5G-peitossa. Sen sijaan Tanska, Ruotsi ja Sveitsi johtavat nyt kattavuustilastoja, kun taas Suomi jää alle EU:n keskiarvon.

AFE-tehopiireissä ratkaisee oikea tasapaino

ETN - Technical articleAnalogisen etupään (AFE) valinta on keskeinen osa tehosovelluksen suunnittelua. Valinta on usein tasapainottelua suorituskyvyn, kustannusten ja toteutuksen monimutkaisuuden välillä – integroidusta SoC-ratkaisusta aina erilliskomponentteihin asti.

Kiina rajoittaa sähköautojen akkuteknologioiden vientiä länteen

Peking on ilmoittanut uusista rajoituksista, jotka vaikeuttavat keskeisten sähköautojen akkuteknologioiden siirtoa ulkomaille. Kiinan kauppaministeriön mukaan kahdeksan avainteknologian vienti — mukaan lukien sähköautojen edullisiin akkuihin liittyvät ratkaisut — edellyttää jatkossa valtion myöntämää vientilupaa. Päätös tuli voimaan välittömästi. Asiasta raportoi NY Times -lehti.

OnePlussan uusi myyntitykki tulee vaikeille markkinoille

Maailmanlaajuinen älypuhelinmarkkina kasvoi vaivaisen prosentin vuoden 2025 toisella neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö IDC. Taloudellinen epävarmuus, Kiinan heikko kysyntä ja inflaatio painavat erityisesti halvempien Android-puhelinten myyntiä. Näissä oloissa OnePlus tuo markkinoille uuden Nord CE5 -mallinsa – edullisen, mutta ominaisuuksiltaan yllättävän kovan laitteen.

Kaapeli haastaa kuidun – suomalainen Teleste kehityksen kärjessä

Teleste ja VodafoneZiggo rakentavat ensimmäistä suuren mittakaavan DOCSIS 4.0 -verkkoa Euroopassa 1.8 GHz -taajuusteknologialla. Uusi ratkaisu tuo kaapeliverkoille kuituyhteyksien kaltaisen suorituskyvyn.

Tältä muistitikulta ei voi varastaa dataa

Kingston on julkaissut maailman ensimmäisen FIPS 140-3 Level 3 -sertifioidun ja TAA-yhteensopivan USB-muistitikun. Uusi IronKey D500S nostaa tietoturvan uudelle tasolle ja tekee luvattomasta pääsystä tallennettuun dataan käytännössä mahdotonta. Laite on suunniteltu erityisesti viranomaisille, puolustussektorille ja kaikille organisaatioille, jotka käsittelevät erittäin arkaluontoista tietoa.

Testaus vie kohti globaaleja 5G-verkkoja

Mittauslaitevalmistaja Anritsu on vahvistanut 3GPP Release 17 -standardin mukaiset NR NTN -testitapaukset 5G NR -mobiililaitteiden testausalustallaan ME7834NR. Testit on hyväksytty 3GPP:n RAN5-työryhmässä, joka vastaa radioteknologioiden testausmäärityksistä.

Kuivaelektrodilla kaksinkertainen kapasiteetti akkuun

Adelaiden yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään uudenlaisen kuivaelektrodin sinkki-jodiakkuun, joka tuottaa yli kaksinkertaisen suorituskyvyn perinteisiin litiumioni- ja jodiakkuihin verrattuna. Kyseessä on merkittävä edistysaskel erityisesti uusiutuvan energian varastointiin ja sähköverkon tasapainottamiseen.

Merkittävä läpimurto kondensaattoreissa

Japanilainen Murata on saavuttanut merkittävän teknologisen läpimurron kondensaattoriteknologiassa. Yhtiö on käynnistänyt maailman ensimmäisen massatuotannon 47 mikrofaradin (μF) monikerroksisista keraamisista kondensaattoreista (MLCC) ultrakompaktissa 0402-tuuman koossa (1,0 × 0,5 mm).

NI yhdisti 14 instrumenttia opiskelijoiden mittauslaboratorioon

NI:n nykyään omistava Emerson on julkistanut uuden NI Digilent Analog Discovery Studio Max -laboratoriolaitteen, joka yhdistää peräti 14 mittaus- ja testausinstrumenttia yhteen kannettavaan yksikköön. Opetuskäyttöön suunniteltu laite on kehitetty helpottamaan elektroniikan ja mittaustekniikan opetusta sekä luokkahuoneessa että etäympäristöissä.

Samsung siirtymässä piihiiliakkuihin?

Samsung on tiettävästi ostanut yhdysvaltalaisen Group14 Technologiesin 4,5 miljardilla dollarilla. Kauppa viittaa vahvasti siihen, että yhtiö on vihdoin siirtymässä uuteen aikakauteen mobiililaitteiden akkuteknologiassa – kohti piihiiliakkuja.

Fold 7 on Samsungilta napakymppi

Samsung on esitellyt jo seitsemännen polven taivuteltavat Fold- ja Flip-mallinsa. Yhtiössä on nyt kuunneltu käyttäjiä tarkalla korvalla ja erityisesti Fold 7:ssa on tehty iso hyppäys eteenpäin. Aiempaa selvästi ohuempi laite on näytöltään leveämpi ja pitää sisällään lähes kaiken Galaxy S25 Ultran raudan. Tuloksena on mahdollisesti paras Android-laite koskaan. Toki myös Samsungin historian kallein älypuhelin.

Qt:n havittelema IAR tukee avointa Zephyriä

Suomalaisen Qt Groupin ostokohteena oleva ruotsalainen IAR laajentaa työkalutukeaan sulautettujen järjestelmien kehittäjille. Yhtiö ilmoitti tiistaina tarjoavansa täyden tuotantovalmiin tuen avoimen lähdekoodin Zephyr RTOS -käyttöjärjestelmälle osana IAR:n Arm-työkalupaketin versiota 9.70.

VTT vetämään EU:n kvanttiprosessorien valmistushanketta

Euroopan unioni on valinnut VTT:n koordinoimaan laajaa eurooppalaista hanketta, jonka tavoitteena on kehittää suprajohtavien kvanttiprosessorien valmistusteknologioita. SUPREME-pilottilinjaksi nimetty hanke tuo yhteen 23 huipputoimijaa kahdeksasta EU-maasta, ja sen on määrä käynnistyä vuoden 2026 alussa.

OnePlus Nord 5 on tehokas paluu juurille

OnePlussan Nord-mallisto on ollut alusta lähtien yrityksen vastaus niille käyttäjille, jotka kaipaavat huippuluokan ominaisuuksia, mutta ilman lippulaivahintaa. Uusi OnePlus Nord 5 jatkaa tätä perinnettä vakuuttavasti, ja tekee sen paikoin paremmin kuin kalliimmat kilpailijansa.

Älykäs sähköverkko vaatii äärimmäisen tarkkaa ajastusta

ETN - Technical articleÄärimmäiset sääilmiöt, uusiutuvan energian vaihteleva tuotanto ja kasvava energiankysyntä haastavat perinteiset sähköverkot ennennäkemättömällä tavalla. Vastaus tähän haasteeseen on älykäs sähköverkko – ja sen toimintavarmuuden ytimessä ovat SiTimen edistyneet MEMS-ajoitusratkaisut. Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, miksi tarkka ajoitus on elintärkeää modernissa sähköinfrastruktuurissa.

Renesas tuo tekoälykiihdytyksen mikro-ohjaimiin

Renesas on esitellyt uuden RA8P1-mikro-ohjainperheen, joka määrittää uudelleen suorituskyvyn rajat mikro-ohjaimille. Uudet piirit yhdistävät 1 GHz:n Arm Cortex-M85 -prosessorin, 250 MHz:n Cortex-M33 -ytimen ja Arm Ethos-U55 -tekoälykiihdyttimen, mahdollistaen jopa 256 GOPS:n AI-suorituskyvyn – ensimmäistä kertaa MCU-luokassa.

Suunnittelijoille ohjeet uusien SMARC-korttien kehitykseen

Sulautettujen järjestelmien standardointiryhmä SGET on julkaissut uuden SMARC Design Guide v2.2 -suunnitteluoppaan, joka tarjoaa ajantasaiset ohjeet kehittäjille ja laitearkkitehdeille SMARC 2.2 -moduulien toteuttamiseen. Dokumentti täydentää elokuussa 2024 julkaistua SMARC 2.2 -standardia, jonka mukaisia korttimoduuleja on jo laajasti tarjolla eri valmistajilta.

Radiolaitedirektiivi uudistuu jo ensi kuussa – reitittimiin voi tulla päivityksiä

EU:n radiolaitedirektiivin (RED) uudet tietoturvavaatimukset astuvat voimaan elokuun alussa. Kyseessä on merkittävä muutos, joka vaikuttaa paitsi laitevalmistajiin myös teleoperaattoreihin ja jälleenmyyjiin. Uudet vaatimukset koskevat langattomia laitteita, jotka pystyvät yhdistymään internetiin, ja tavoitteena on parantaa verkkoturvallisuutta, suojata käyttäjän yksityisyyttä ja torjua petoksia.

Qt ostamassa ruotsalaisen IAR:n – merkittävä laajennus kehitystyökaluissa

Suomalainen ohjelmistotalo Qt Group on tehnyt julkisen ostotarjouksen ruotsalaisesta I.A.R. Systems Group AB:stä. Yrityskauppa on arvoltaan noin 2,3 miljardia Ruotsin kruunua ja vahvistaisi merkittävästi Qt:n asemaa sulautettujen järjestelmien kehitystyökalujen markkinoilla.

article