JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linux Foundation on julkaissut uuden ytimen kehitystä kuvaavan raportin. Vuoden aikana kerneliin lisättiin aika tarkalleen 2,5 miljoonaa riviä koodia. Kaikkiaan koodirivejä on ytimen 4.1-versiossa lähes 24,8 miljoonaa. Linus Torvaldsin koodaamassa ytimen ensimmäisessä versiossa koodirivejä oli noin 10 tuhatta. Viimeisen vuoden aikana eli versiosta 4.8 versioon 4.13 kehittäjät lisäsivät kerneliin yli 15 tiedostoa ja 7500 riviä koodia joka päivä.

Jokaisen kernelin uuden version kehitys noudattaa hyvin vakiintunutta kaavaa. Uuden versio kehitys vie 9-10 viikkoa, jona aikana Torvalds julkistaa viikoittain uuden RC-version eli ehdokkaan uudeksi kerneliksi.

Välillä kernelin versio päätetään valita ns. pitkän tuen eli LTS-versioksi. Tällä hetkellä se on 3.18, joka on esimerkiksi useimpien Android-älypuhelinten ytimenä. Seuraava LTS-versio ytimestä on 4.14.

Kehitystyö on ollut yllättävän vakaata. Viimeisen vuoden aikana jokaiseen uuteen ytimeen on tullut noin 13-16 tuhatta korjausta tai muutosta. Nämä ”patchit” ovat usein muutoksia prosessoriarkkitehtuureihin tai ajureihin, mutta ytimeen lisätään myös koko ajan uusia toiminnallisuuksia.

Linux on todella massiivinen avoimen yhteisön projekti. Viimeisen vuoden aikana 4319 kehittäjää 519 eri yrityksestä on toimittanut lähes 83 000 muutosehdotusta ylläpitäjille. Ahkerin kehittäjä sai koodattua yli 6000 muutosta, mutta sekin on alle prosentin kaikista uusista parannuksista.

Sen jälkeen, kun linux-ytimen versionhallinta siirtyi git-aikaan eli vuodesta 2005 lähtien peräti 15 637 kehittäjää yli 1400 yrityksestä on ollut mukana ytimen kehityksessä. Linux-yhteisöä voidaan kutsua maailman suurimmaksi softataloksi.

Linux-ydin on järjestelmän alin ohjelmistokerros. Se huolehtii laitteiden hallinnasta – vaikkapa käskyjen antamisesta prosessorille – sekä käyttäjän ohjelmien ajamisesta, sekä valvoo koko järjestelmän eheyttä ja turvallisuutta.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template