JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Formula 1 auto kulkee suht nopeasti ja sen anturien tuottamaa dataa seurataan reaaliajassa. Mutta miten tämä data saadaan siirtymään reaaliajassa varikolle analysoitavaksi? Wifi-tekniikalla, kertoo Forbes-lehden mielenkiintoinen artikkeli.

Forbes tapasi Mercedeksen F1-tallin edustajia Austinin kisan aikana. Tapaamisesta kertova artikkeli paljastaa, että Mersun autossa käytetään itse asiassa kahta eri wifi-tekniikkaa: normaalia 5 gigahertsin yhteyttä sekä lyhyemmillä yhteyksillä 60 gigahertsin ns. Wigig-tekniikkaa.

Radalla auto on varikolle yhteydessä 5 gigahertsin wifillä. Kyse ei kuitenkaan ole tekniikasta, joka olisi tulossa olohuoneen reitittimeen millään pikavauhdilla. Auto tuottaa giatavuja anturidataa kisan aikana ja se kaikki pitää saada välittömästi analysoitavaksi.

Kun auto kulkee yli 300 kilometriä tunnissa, vastaanottimessa pitää kompensoida vaihtuva doppler-ilmiö sekä auton lähestyessä että mennessä kauemmaksi. Mercedes ei paljasta, kuinka kauaksi heidän wifi-linkkinsä yltää, mutta Forbesina artikkelin mukaan ”yllättävän kauaksi”.

Kun auto tulee varikolle, 5 gigahertsin yhteyden rinnalle tulee 60 gigahertsin linkki. Sitä pitkin data saadaan kulkemaan 3-4 kertaa nopeammin.

F1-säännöt muuten kieltävät mobiiliyhteydet autosta varikolle, joten ainakaan näillä näkymin tulevat 5G-yhteydet eivät ole formuloihin tulossa. Tämä voi tietysti tulevaisuudessa muuttua.

Lue Forbesin artikkeli täällä.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template