JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Formula 1 auto kulkee suht nopeasti ja sen anturien tuottamaa dataa seurataan reaaliajassa. Mutta miten tämä data saadaan siirtymään reaaliajassa varikolle analysoitavaksi? Wifi-tekniikalla, kertoo Forbes-lehden mielenkiintoinen artikkeli.

Forbes tapasi Mercedeksen F1-tallin edustajia Austinin kisan aikana. Tapaamisesta kertova artikkeli paljastaa, että Mersun autossa käytetään itse asiassa kahta eri wifi-tekniikkaa: normaalia 5 gigahertsin yhteyttä sekä lyhyemmillä yhteyksillä 60 gigahertsin ns. Wigig-tekniikkaa.

Radalla auto on varikolle yhteydessä 5 gigahertsin wifillä. Kyse ei kuitenkaan ole tekniikasta, joka olisi tulossa olohuoneen reitittimeen millään pikavauhdilla. Auto tuottaa giatavuja anturidataa kisan aikana ja se kaikki pitää saada välittömästi analysoitavaksi.

Kun auto kulkee yli 300 kilometriä tunnissa, vastaanottimessa pitää kompensoida vaihtuva doppler-ilmiö sekä auton lähestyessä että mennessä kauemmaksi. Mercedes ei paljasta, kuinka kauaksi heidän wifi-linkkinsä yltää, mutta Forbesina artikkelin mukaan ”yllättävän kauaksi”.

Kun auto tulee varikolle, 5 gigahertsin yhteyden rinnalle tulee 60 gigahertsin linkki. Sitä pitkin data saadaan kulkemaan 3-4 kertaa nopeammin.

F1-säännöt muuten kieltävät mobiiliyhteydet autosta varikolle, joten ainakaan näillä näkymin tulevat 5G-yhteydet eivät ole formuloihin tulossa. Tämä voi tietysti tulevaisuudessa muuttua.

Lue Forbesin artikkeli täällä.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template