Spinversen koordinoima LuxTurrim5G-yhteishanke on käynnistymässä toden teolla. Nokian kampuksella Kilossa ryhdytään testaamaan valopylväisiin rakennettua, 70 gigahertsin taajuusalueella toimivaa 5G-verkkoa. Jo ensi viikolla pitäisi kahden testitolpan olla toiminnassa. Ensi vuonna hankkeen kakkosvaiheessa tolppia saadaan kymmenen lisää.
5G-valotolppaa latinankielellä tarkoittavassa LuxTurrim5G-hankkeessa pylväisiin asennetaan Nokian Bell Labsissa kehitetty 8x8-antennimatriisi. Se toimii 70 gigahertsin alueella. Antennin vaihetta ohjaamalla saadaan käyttäjää/päätelaitetta seuraava linkki.
Kuvassa näkyy Nokian tänään Tekesin 100 Lasissa! -tapahtumassa esillä ollut antenni, joka kuitenkin toimii 28 gigahertsin alueella. 70 gigahertsissä aallonpituus lyhenee, joten antennin koko kutistuu noin neljäsosaan. Käytännössä puhutaan suuren postimerkin kokoisesta radio-osasta.
70 gigahertsissä on vapaata taajuuskaistaa 10 gigahertsiä. 2 gigahertsin siivulla päästään 15 gigabittiin, joten yhteys riittää moneen. Yleensä käyttäjä ei ehdi siirtyä tolpan alueelta toiselle, kun hän on jo saanut pyytämänsä informaation, kertoi hankkeen johtaja, Nokia Bell Labsin Juha Salmelin.
5G-tolpilla saadaan gigabittien datayhteys, mutta on sillä omat rajoitteensakin. - Kaikki yli 6 gigahertsin tekniikat vaativat näköyhteyden (line-of-sight). Tähän pitää vain tottua, Salmelin sanoo.
5G-tolpat yhdistetään runkoverkkoon joko kuidulla tai mobiiliyhteydellä. 70 GHz kaistaa on niin paljon, että osa siitä voidaan hyvin valjastaa paluukanavaksi. Toisaalta kuitua joudutaan 5G:n myötä vetämään paljon joka paikkaan.
Hankkeen koordinaattorina toimii Spinversen Markku Heino. Hänen mukaansa 5G vastaa jatkuvasti kasvavaan datakapasiteetin tarpeeseen. Nykyiset verkot eivät riitä vastaamaan tulevaisuuden tarpeeseen, joten on mentävä korkeammille taajuuksille.
5G on ongelma myös operaattorin kannalta. On kallista ja vaivalloista rakentaa verkko, jossa tukiasemat ovat 50 metrin välein. Tähän yksi mahdollinen ratkaisu on juuri valaisinpylväs, sillä yleensä ne ovat kaupungin omistuksessa. Valotolppiin rakentamalla operaattorin pitää tehdä sopimuksia vain yhden kumppanin kanssa.
70 gigahertsin signaali ei mene talojen läpi, joten Lammin Ikkuna kehittää ikkunaa, josta signaali pääsee läpi. Tämä kuvaa hyvin LuxTurrim5G:n laajuutta, kun mukana on ikkunavalmistajan, Espoon kaupungin, Vaisalan ja komposiittitolpat valmistavan Exel Compositesin kaltaisia toimijoita.