JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yhdysvaltain maanteiden turvallisuutta valvova viranomainen NTSB (National Transportation Safety Board) on julkistanut alustavan raporttinsa Über-robottiauton kuolemaan johtaneesta kolarista Arizonan Tempessä. Tutkimusten mukaan auton alle jäänyt nainen ylitti moottoritietä pimeässä, oli pukeutunut tummiin vaatteisiin ja hänen verestään löytyi jäämiä metamfetamiinista ja marihuanasta.

Tutkimusten mukaan polkupyörää taluttanut nainen ei katsonut Über-Volvoon ennen kuin juuri ennen törmäystä. NTSB:n mukaan testiajoneuvo oli varustettu etu- ja takakameroilla, tutkilla, LiDareilla, navigointiantureilla sekä prosessointi ja tallennusyksiköllä. Lisäksi autossa oli monia Volvon normaaleja turvaratkaisuja kuten törmäyksenestojärjestelmä. Volvon omat toiminnot otetaan testiautossa pois käytöstä vain, kun auto siirtyy tietokoneen hallintaan.

Raportin mukaan autoa ohjanneen järjestelmän data paljastaa, että auton tutka ja LiDar-järjestelmät havaitsivat naisen kuusi sekuntia ennen törmäystä, kun Volvo liikkui 43 mailin tuntinopeudella (69 km/h). Järjestelmä luokitteli naisen tunnistamattomaksi ajoneuvoksi ja sen jälkeen polkupyöräksi, jolla oli useita oletettuja kulkureittejä.

1,3 sekuntia ennen törmäystä Über-Volvon järjestelmä määritteli, että törmäyksen välttämiseksi vaaditaan hätäjarrutus. Überin mukaan hätäjarrutus ei ole mahdollista, kun auto on tietokoneen ohjauksessa, koska tällä halutaan estää epäloogisia ajoliikkeitä. Tarkoitus on, että auton kuljettaja puuttuu tällöin peliin ja toimii tilanteen edellyttämällä tavalla. Järjestelmää ei ole suunniteltu varoittamaan kuljettajaa.

Datan perusteella autossa mukana ollut operaattori tarttui rattiin ja ryhtyi jarruttamaan alle sekunnin päässä törmäyksestä. Naisoperaattori sanoi, ettei hänen mukaan olleet kaksi älypuhelinta olleet käytössä tapauksen sattuessa. Kaikki robottiajojärjestelmät toimivat tilanteessa normaalisti, eikä järjestelmä antanut ulos mitään vikadiagnostiikkaa.

Koska Volvo ei saanut hätäjarruttaa itse, se törmäsi naiseen 39 mailin tuntinopeudella (lähes 63 km/h) kohtalokkain seurauksin.

NTSB:n alustava raportti ei ota mitään kantaa kolarin syyllisyyskysymyksiin.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2