JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tiedemaailmassa on tehty monia mielenkiintoisia löytöjä 2D-materiaaleihin liittyen. Perusmateriaalin erottaminen 2D-lehtisiksi käytännön elektroniikassa käytettäväksi on osoittautunut vaikeaksi kaupallisessa mittakaavassa. Nyt MIT:n mekaniikan laitoksella työskentelevät tutkijat ovat kehittäneet tekniikan kerätä 2D-materiaalia kahden tuuman kiekoksi vain muutamassa minuutissa. Ne voidaan sitten edelleen pinota yhteen elektronisen laitteen muodostamiseksi tunnin kuluessa.

- Tekniikka voi avata mahdollisuuden kaupallistaa elektronisia laitteita erilaisiin 2D-materiaaleihin perustuen, toteaa tutkimusta johtanut apulaisprofessori Jeehwan Kim.

Tutkijat ovat osoittaneet voivansa erotella yksikerroksisia 2D-materiaaleja kiekkojen mittakaavassa ja sen jälkeen pinota niitä helposti kiekkotason 2D- materiaaleiksi.

Tutkijat kasvattivat ensin safiirikiekkojen päälle paksun pinon 2D-kalvomateriaalia. Sitten he saostivat tukevan nikkelikalvon pinon päälle. Koska 2D-materiaalit tarttuvat paljon vahvemmin nikkeliin kuin safiiriin, nikkelikalvon nosto irrotti koko pinon kiekolta.

Myös nikkelin ja yksittäisten 2D-materiaalikerrosten välinen tartunta on vahvempi kuin eri kerrosten välillä. Kun toinen nikkelikalvo sijoitettiin pinon pohjaan, tutkijat pystyivät irrottamaan yksittäisiä, yhden atomin paksuisia 2D-materiaalin monokerroksia. Kun nikkelikalvon kerätty ensimmäinen yksikerros on siirretty halutulle substraatille, prosessi voidaan toistaa jokaiselle kerrokselle.

Menetelmää voidaan käyttää erilaisten yksikerroksisten 2D-materiaalien, kuten puolijohteiden, metallien ja eristeiden, tuottamiseen, jotka voidaan sitten pinota yhteen muodostamaan elektronisen laitteen 2D-heterorakenteet.

Tutkijat ovat demonneet tekniikan toimivuuden valmistamalla kenttävaikutustransistoreja, joiden paksuus on vain muutamia atomeja. He aikovat jatkossa soveltaa tekniikkaa kehittäen joukon elektronisia laitteita, kuten haihtumaton muistiryhmä ja joustavat laitteet, joita voidaan käyttää iholla.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 22.10.2018

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2