JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomessa nautitaan rajattomista mobiiliyhteyksistä, mistä käyttäjät eivät monessa maassa osaa edes uneksia. Mutta kumpi on parempi netti: wifi vai mobiiliverkkoyhteys? Tulokset vaihtelevat suuresti eri maissa.

Mobiiliverkkojen suorituskykyä mittaava OpenSignal on julkistanut laajan tutkimuksen, jossa vertailtiin wifi- ja mobiiliyhteyksien laatua eri maissa. Kaikkiaan 33 maassa mobiilinetti on nopeampi kuin wifi.

Esimerkiksi Australiassa keskimääräinen datanopeus wifi-verkoissa on 21,6 megabittiä sekunnissa. Maan mobiiliverkoissa nopeus on kuitenkin 34,6 megabittiä sekunnissa eli peräti 13 megabittiä wifiä enemmän. Vastaavanlainen on tilanne esimerkiksi Tshekissä ja Kroatiassa.

OpenSignalin mukaan wifi-yhteydet ovat tyypillisesti heikompia niissä maissa, joissa runkoverkot ovat kehittymättömiä. Esimerkiksi Libanon käy esimerkiksi hyvin: wifin kautta maassa surfaa vain 2,5 megabitin sekuntinopeudella, mutta mobiiliverkon kautta sentään 14,8 megabitin vauhtia. Maassa ei ole juuri kuitua vedetty.

Oheinen kuva näyttää hyvin tilanteen eri maissa. Suomessa wifi on vielä hieman mobiilinettiä nopeampaa. Wifillä pääsee keskimäärin 26 megabitin nopeuteen, kun mobiiliverkossa vauhtia on 25 megabittiä. Massamme infra on varsin hyvässä kunnossa, tosin mobiiliyhteydet menevät todennäköisesti meilläkin wifin ohi 5G-yhteyksien tullessa.

Jos wifi- ja 4G- tai 3G-verkot tuovat hyvin samanlaisia datanopeuksia, käyttäjällä ei ole syytä vaihtaa verkkoa. Toisaalta useimmille voi tietoturvasyistä suosittaa oman 4G-liittymänsä käyttöä myös läppärin nettiyhteytenä.

OpenSignalin tutkimukseen voi tutustua täällä.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template