JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kiinalainen Huawei on joutunut monen maan hampaisiin, kun sen verkkolaitteita ei hyväksytä operaattorien 5G-toteutuksiin. Yhtiön kyberturvallisuusasioista globaalisti vastaavan Mika Lauhteen mukaan syytöksiin vastataan avoimuudella. Helmikuussa Huawei avaa Brysselissä uuden kyberturvakeskuksen, jossa valtiot ja operaattorit pääsevät tutustumaan sen laitteiden lähdekoodiin.

- Kyse on luottamuksen rakentamisesta. Uskon, että kaikilla merkittävillä toimijoilla pitää 5-6 vuoden kuluessa olla vastaava keskus, Lauhde sanoo.

Sen hän myöntää, että tämänhetkinen tilanne on aiheuttanut harmistusta, jopa epätoivoa Huawein johdossa. Syytökset koetaan epäoikeudenmukaisiksi. – Kukaan ei ole voinut osoittaa koodistamme mitään epäilyttävää, Lauhde muistuttaa.

Tietenkään koodi ei ole täydellistä. Ei kenenkään koodi koskaan ole. Lauhteen mukaan Huawein koodia on analysoitu tarkemmin kuin kenenkään muun, ja löydökset ovat olleet lähinnä puuttuvia kommentteja ja kirjoitusvirheitä kommenteissa. – Toisaalta analyysin pohjalta koodimme laatu paranee koko ajan. Jos parhaatkaan asiantuntijat eivät löydä koodistamme vikaa, se on aika hyvää. 

Onko syytöksissä Huaweita kohtaan sitten mitään perää? Eilen Der Spiegel -lehti kertoi, että Saksan tietoturva-asioita valvova viranomainen BSI (Das Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) ei ollut löytänyt mitään todisteita siitä, että Huawein laitteet olisivat millään tavalla kilpailijoiden laitteita turvattomampia.

Brysseliin avattava kyberturvakeskus (Transparency and Cybersecurity Centre) on joka tapauksessa merkittävä avaus telealalla. Huawei rakentaa parhaillaan VPN-putkea Brysselistä Shenzheniin ja putkea pitkin halukkaat pääsevät katsomaan yrityksen verkkolaitteiden lähdekoodia.

Tämän asti laitteet on joutunut ostamaan ”mustina laatikkoina”. Tämän aika alkaa tulla päätökseen, Lauhde sanoo. – Vuodenvaihteessa siirrymme Huaweilla aikaan, jossa tietoturvasta tulee proaktiivista. Tämä on iso muutos ja odotamme muiden seuraavan perässä, Lauhde sanoo.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2