logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Akun tilan hallintajärjestelmiä tarvitaan yhä useammilla sovellusalueilla sähköautoista älykkään sähköverkon uusiutuvan energian varastointijärjestelmiin. Vastaavanlainen akkuteknologia on yleistynyt yhä enemmän myös terveydenhuollon parissa, missä se on lisännyt laitteiden käyttöturvallisuutta ja mahdollistanut laitteiden vapaan liikuteltavuuden eri puolilla sairaalaa. Nämä kaikki akkutoimiset sovellukset tarvitsevat tarkkoja ja suorituskykyisiä puolijohteita akkujen valvontaa, tilan hallintaa, suojaamista ja tiedonvälitystä varten.

Tässä artikkelissa kuvataan miten uudenlainen akun valvontajärjestelmä kennon tilan hallintoineen ja eristettyine tiedonsiirtoverkkoineen mahdollistaa kaiken hyödyn irtioton uusista litiumakuista. Uusien integroitujen piirien avulla voidaan lisätä suurten energiavarastojärjestelmien luotettavuutta ja akkujen käyttöaikaa saadaan lisättyä 30 prosentilla.

Lääkintäsovelluksissa käytettävien akkujen on täytettävä tiukat kriteerit luotettavuuden, suorituskyvyn ja turvallisuuden osalta kaikissa tyypillisimmissä käyttöolosuhteissa: potilaan kannettavissa järjestelmissä kuten paineluelvytyslaitteissa, sairaalan teho-osaston laitteissa, akkukäyttöisissä sairaalavuoteissa ja -kuljettimissa, kannettavissa ultraäänilaitteissa, etävalvontalaitteissa ja uutena tulokkaana energian varastointiin tarkoitetuissa ESS-järjestelmissä (Energy Storage Systems).

ESS-järjestelmät eivät ole suoraan yhteydessä potilaaseen eivätkä ne ole lääkintähenkilöstön operoitavissa. ESS-järjestelmät ovat seuraava kehitysaskel UPS-laitteista eli keskeytymättömistä teholähteistä. Perinteisesti UPS-laitteita on käytetty tehonsyötön varajärjestelminä kaikkein kriittisimmissä sovelluksissa, kuten esimerkiksi teho-osastoilla ja tietoverkon infrastruktuureissa. Sairaaloiden ESS-järjestelmiä käytetään mitä moninaisimmissa toiminnoissa uusien litiumpohjaisten akkujen ansiosta. Niitä ollaan integroimassa osaksi sairaalan sähkösyöttöverkkoa, jolloin ne tarjoavat seuraavia etuja:

  • Täydellinen tehonsyötön varajärjestelmä, joka kattaa koko toimintatilan eikä ainoastaan kriittisintä osaa toiminnoista pienellä alueella, suojaa sähkökatkoilta ja huonolaatuiselta sähköverkon sähkönsyötöltä sekä vähentää tarvetta käyttää dieselgeneraattoreita varavoimalähteenä. Sairaalat selviävät pitkittyneistäkin sähkökatkoksista megawattituntitason ESS-järjestelmällä, joka osaltaan stabiloi sähköverkon toimintaa.
  • Sähkölasku pienenee. ESS-järjestelmän avulla sairaalat voivat ohjata suoraan sähkön käyttöprofiileja ja estää tehonkulutuspiikkien muodostumista, mikä alentaa sähkönkulutuksen kustannuksia.

Sairaaloiden kattotilat ovat yleensä pinta-alaltaan suuria, joten sinne voidaan helposti asentaa valosähköisiä PV-järjestelmiä (Photovoltaic) sähköntuotantoa varten. PV-järjestelmät yhdistettynä ESS-järjestelmiin tarjoavat edellytykset syntyvän sähköenergia varastointiin ja omaehtoiseen energian käyttöön samalla kun sähkölasku ja hiilijalanjälki pienenevät.

Litiumpohjaiset akut yleistyvät nykyään monilla eri markkina-alueilla autoelektroniikasta teollisuuden ja terveydenhuollon sovelluksiin. Erityyppiset litiumakut tarjoavat erilaisia etuja, joiden avulla eri sovellusten ja tuotesuunnittelujen tehovaatimukset saadaan parhaiten täytettyä. Esimerkiksi litium-kobolttioksidilla LiCoO2 on hyvin suuri spesifinen energia, mikä tekee siitä sopivan kannettaviin tuotteisiin. Litium-mangaanioksidilla LiMn2O4 on puolestaan hyvin pieni sisäresistanssi, jolloin se latautuu nopeasti suureen virta-arvoon tehden siitä hyvän valinnan huippuja tasaaviin ESS-sovelluksiin. Litium-rautafosfaatti LiFePO4 on hyvin kestävä täyslataustilanteissa ja pystyy ylläpitämään suurta jännitettä pitkiäkin aikoja. Tästä syystä se on paras ehdokas suuriin ESS-järjestelmiin, joiden on pystyttävä toimimaan pitkän sähkökatkon aikana. Haittana on suurentunut itsepurkautumisnopeus, mistä ei kuitenkaan ole haittaa edellä mainituissa käyttökohteissa.

Sovellusten erilaisista tarpeista johtuen tarvitaan erityyppisiä akkuja. Esimerkiksi autoelektroniikan sovelluksissa tarvitaan suurta luotettavuutta sekä hyviä latautumis- ja purkautumisnopeuksia, kun taas terveydenhuollon sovelluksissa tarvitaan suurten virtahuippujen kestävyyttä suorituskykyisen ja pitkäkestoisen toiminnan takaamiseksi. Kuitenkin yhteistä kaikille mainituille ratkaisuille on, että kaikkien litium-yhdisteiden purkaantumiskäyrä nimellisjännitealueella on erittäin litteä. Siinä missä tavallisissa akuissa jännitepudotus on luokkaa 500 millivoltista yhteen volttiin, edistyneimmissä litiumakuissa kuten litium-rautafosfaatti (LiFePO4) tai litium-kobolttioksidi (LiCoO2) -akuissa purkaantumiskäyrän muoto on hyvin tasainen jännitepudotuksen ollessa luokkaa 50 millivoltista 200 millivolttiin.

Jännitekäyrän litteydellä on merkittäviä etuja ketjutettujen IC-piirien tehonhallinnassa, kun IC-piirit on kytketty akkujännitekiskoon, jolloin DC/DC-muuntimet voidaan suunnitella toimimaan pienen tulojännitealueen suurimmalla tehoarvolla. Muuntamalla tunnettu VIN lähellä olevaksi VOUT:ksi järjestelmän tehonsyöttöketju voidaan suunnitella jännitteen alennus-nostomuuttimen ideaalille toimintajaksolle, jolloin saavutetaan yli 99 prosentin hyötysuhde kaikissa toimintaolosuhteissa. Lisäksi akkulataaja saavuttaa täydellisesti latausjännitteen ja kuormitukset voidaan suhteuttaa stabiilin toimintajännitteen mukaan, jolloin loppusovelluksen tarkkuusominaisuuksia voidaan lisätä esimerkiksi etävalvonnassa tai potilaan sisällä olevassa elektroniikassa. Jos käytetään vanhempia litium-yhdisteitä tai jyrkempiä purkautumiskäyriä, akkukäyttöisten DC/DC-muuntimien suorituskyky pienenee, jolloin tuloksena on akun käyttöiän lyheneminen 20 prosentilla tai ollessaan kannettavaan lääkintälaitteeseen yhdistettynä syntyy tarve latauskertojen lisäämiseen ylimääräisten tehohäviöiden vuoksi.

Litteästä purkautumiskäyrästä johtuen akun varaustason (SOC, State of Charge) ja toimintakunnon (SOH, State of Health) arvojen määrittäminen vaikeutuu. On tärkeää laskea SOC-lukema erittäin tarkasti, jotta pystytään varmistamaan, että akku on latautunut ja purkautunut oikealla tavalla. Ylilatautuminen aiheuttaa ongelmia turvallisuuden kannalta heikentämällä akun kemiallisia ominaisuuksia ja lisäämällä oikosulun todennäköisyyttä, jolloin saattaa syntyä tulipalon ja kaasuvuodon aiheuttamia vaaratilanteita. Ylipurkautumisella on myös taipumus heikentää akkua ja lyhentää sen käyttöikää yli puolella. SOH-lukema antaa tietoa akun tilasta ja se ilmaisee, kuinka kauan ikääntyvää akkua voidaan turvallisesti käyttää ja milloin akku kannattaa vaihtaa uuteen. Mikro-ohjain analysoi SOC- ja SOH-dataa reaaliaikaisesti, valitsee käyttöön sopivat latausalgoritmit, antaa käyttäjälle tietoa akun potentiaalisesta kapasiteetista (esimerkiksi jos akku voi suorittaa suurivirtaisen syväpurkautumisen sähkökatkon yllättäessä) ja varmistaa, että suurissa ESS-järjestelmissä huonojen ja hyvien akkujen välinen tasapaino on optimaalinen mahdollisimman pitkän käyttöiän saavuttamiseksi.

Kun otetaan esimerkiksi jyrkällä purkautumiskäyrällä varustettu hyvin vanha akku, on helppo laskea akun SOC-lukema mittaamalla lyhytaikaisen jännitepudotuksen delta, kun tiedetään akkujännitteen absoluuttinen arvo. Kun mittaus tehdään uusille litiumpohjaisille akuille, vaaditaan moninkertaista tarkkuutta, koska jännitepudotukset ovat huomattavasti pienempiä annetussa aikaikkunassa.

SOH-lukemien valossa vanhat akut purkautuvat nopeammin ja ennustetummin: niiden jännitteen purkautumiskäyrä jyrkkenee entisestään eikä tavoitteena olevaa latausjännitettä enää saavuteta. Uudet litium-akut toimivat samalla hyvällä varaustasolla pidemmän aikaa, mutta lopulta taso voi laskea poikkeuksellisissa toimintaoloissa, jolloin niiden impedanssi ja purkautumiskäyrä voi muuttua nopeasti juuri kun niiden käyttöikä on lähestymässä loppuaan tai ne ovat tuhoutumassa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä lämpötilan mittauksiin ja mieluiten vielä kunkin yksittäisen kennon lämpötilan mittauksiin, jolloin lämpötieto voidaan yhdistää SOC- ja SOH-algoritmeihin. Näin mittauksiin saadaan tarkkuutta lisää.

Tarkkojen ja luotettavien SOC- ja SOH-laskelmien avulla akkujen käyttöikää saadaan pidennettyä parhaimmassa tapauksessa kymmenestä vuodesta 20 vuoteen ja keskimäärinkin saadaan käyttöikää pidennettyä 30 prosentilla, jolloin ESS-järjestelmän omistajan kokonaiskustannuksia ylläpitokustannukset mukaan lukien saadaan vähennettyä yli 30 prosentilla. Tämä yhdistettynä saatuun entistä tarkempaan SOC-tietoon vältytään ylilatautumis- ja ylipurkautumistilanteilta, jotka voivat nopeasti tyhjentää akun. Tällöin myös oikosulkujen, tulipalojen ja muiden riskitilanteiden vaara pienenee. Akusta saadaan hyötykäyttöön kaikki energia ja akun lataaminen voidaan suorittaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Tässä artikkelissa esiteltävä akun valvontaratkaisu LTC6813 soveltuu käytettäväksi terveydenhuollon laitteissa, kuten kannettavissa ultraäänilaitteissa, suurissa megawattituntien ESS-järjestelmissä (sairaaloissa, tehtaissa, sähköverkon stabilointijärjestelmissä, sähkökulkuneuvojen latausjärjestelmissä ja kaukokäyttöyksiköissä), teollisuusroboteissa ja kulkuneuvoissa. Analog Devicesin kannettavan teknologian avulla saadaan parannettua luotettavuutta ja turvallisuutta, koska ne on suunniteltu toimimaan erilaisissa haastavissa ympäristöissä ja ne täyttävät erilaiset toiminnalliset turvallisuusstandardit autoelektroniikan ASIL-vaatimuksista teollisuuden SIL-vaatimuksiin (esimerkiksi VDE AR 2510-2/-50, IEC EN 61508 jne.)

Yksi uusimmista ratkaisuista tehokkaan ja luotettavan akun valvontajärjestelmän toteuttamiseksi muodostuu 18 kennon valvonnasta ja tasapainottamisesta huolehtivasta IC-piiristä, jossa on orjaeristetyllä (slave isolated) SPI-liitännällä varustettu mikro-ohjain. Monikennoisen akuston monitorointipiiri (battery stack monitor) mittaa enimmillään 18:a sarjaan kytkettyä akkukennoa kokonaismittausvirheen jäädessä alle 2,2 millivolttiin. Kennon mittausalue 0-5 V mahdollistaa, että se soveltuu useimmille akkutyypeille. Kaikki 18 kennoa saadaan mitatuksi 290 µs:ssa ja hitaampia datankeruunopeuksia voidaan käyttää häiriöiden pienentämistä varten. Useita monitorointipiirejä voidaan kytkeä sarjaan, jolloin pitkien suurjänniteakkujonojen samanaikainen kennojen tarkkailu on mahdollista. Kussakin piirissä on isoSPI-liitäntä nopeaa ja RF-immuunia pitkän matkan tiedonsiirtoa varten. Useita monitorointipiirejä ketjutetaan toisiinsa siten, että yksi isäntäprosessori on yhdistetty niihin kaikkiin. Ketju saadaan toimimaan kaksisuuntaisesti ja tiedonsiirron yhtenäisyys taataan jopa silloin kun tiedonsiirtolinjoilla on vikatilanne. IC-piirille syötetään tehoa suoraan akustosta tai eristetystä teholähteestä. IC-piirissä on jokaiselle kennolle passiivinen tasapainotus ja yksittäisen PWM-toimintajakson ohjaus. Muita toimintoja ovat kortilla oleva 5 V:n regulaattori, yhdeksän yleiskäyttöistä I/O-linjaa ja lepotila, kun virrankulutus laskee 6 mikroampeeriin.

Jotta akun valvontasovellusten lyhyen ja pitkän ajan tarkkuusvaatimukset täyttyvät, ADI:n ratkaisussa käytetään referenssinä upotetun zenerin muunnosta kielletyn energiavyön referenssin sijaan. Näin saadaan stabiili, vähäisen ryöminnän (20 ppm/), alhaisen lämpötilakertoimen (3ppm/°C) ja matalan hystereesin (20 ppm) omaava ensiöjännitereferenssi, jonka pitkäaikainen vakaus on erinomainen. Tällaista tarkkuutta ja stabiilisuutta edellytetään, koska ne muodostavat perustan kaikille peräkkäisille akkukennojen mittauksille, jolloin kumulatiivinen virhekertymä vaikuttaa niin vähän kuin mahdollista kerättävän datan luotettavuuteen, algoritmin yhdenmukaisuuteen ja järjestelmän suorituskykyyn.

Vaikka erittäin tarkan referenssin tuottaminen on tärkeä ominaisuus hyvän suorituskyvyn takaamiseksi, tarvitaan muutakin. A/D-muuntimen arkkitehtuurin on oltava vaatimusten mukainen siten, että sen toiminta on mahdollista ollessaan alttiina sähköhäiriöille, jotka aiheutuvat järjestelmän suurivirtaisen tai -jännitteisen invertterin synnyttämistä pulssileveysmoduloiduista pulssipiikeistä. Varaustason tarkka arvonmääritys ja akkujen toimintakunto edellyttävät lisäksi korrelatiivista jännitteen, virran ja lämpötilan mittausta.

Ennen kuin järjestelmän kohina pääsee vaikuttamaan akun valvontajärjestelmän suorituskykyyn, sitä voidaan vähentää sigma-deltatopologiaa Σ-Δ käyttävällä monitorointipiirin muuntimella, jossa hyödynnetään kuutta käyttäjän valittavissa olevaa suodatinvaihtoehtoa ympäristöhäiriöiden suodattamiseksi. Sigma-deltan avulla vähennetään sähkömagneettisten EMI-häiriöiden ja muiden pulssipiikkien aiheuttamia häiriöitä, koska sigma-deltan lähestymistapana on suorittaa kukin muunnos useiden näytteiden avulla ja käyttämällä keskiarvoa laskevaa suodatintoimintoa.

Kennon tasapainotus on tarpeen kaikissa suuria akustoja käyttävissä järjestelmissä, joissa kennot tai moduulit on järjestetty ryhmiksi, kuten sairaaloiden sähköverkon erilaisiin osiin tehoa syöttävissä suurissa ESS-yksiköissä. Vaikka useimmat litiumkennot ovat täyteen ladattavissa hankintahetkellä, niiden kapasiteetti heikkenee käyttöiän lisääntyessä. Ikääntymisprosessi kohtelee eri tavoin eri kennoja monista eri syistä mm. lämpötilan vaihteluista johtuen. Kokonaisprosessia pahentaa kennon toimiminen SOC-lukeman asettamien rajojen ulkopuolella, jolloin se menettää toimintakuntonsa ja lisäkapasiteettinsa ennen aikojaan. Tällaiset kennojen väliset kapasiteettien eroavuudet, etenkin kun ne yhdistetään pieniin eroihin kennojen itsepurkautumis- ja latausvirroissa, voivat johtaa kennon tasapainottomuuteen.

Kennon tasapainottomuutta voidaan korjata suoraan passiivisesti (käyttäjän ajastimella valittavalla) tasapainottavalla pinotarkkainpiirillä. Passiivinen tasapainotus on edullinen ja helppo tapa normalisoida kaikkien kennojen varaustaso (SOC) akun latautumisjakson aikana. Passiivisella tasapainotuksella poistetaan varausta alemman kapasiteetin omaavista kennoista eivätkä kyseiset kennot pääse ylilatautumaan. IC-piirillä voidaan myös ohjata aktiivista tasapainotusta, jossa kehittyneemmällä tasapainotustekniikalla siirretään varausta kennojen välillä lataus- ja purkaantumisjakson aikana.

Käytettiinpä sitten lähestymistapana aktiivista tai passiivista tasapainotusta suuren mittaustarkkuuden hyödyntäminen on tärkeintä kennon luotettavan tasapainotuksen kannalta. Kun mittausvirhe suurenee, järjestelmän perustana olevan toiminnanohjauskaistaa tarvitaan enemmän, jolloin tasapainotuksen suorituskyvyn tehokkuus kärsii. Jos SOC-lukeman alue tällä tavoin rajoittuu, järjestelmän herkkyys mittausvirheille kasvaa. Kun kokonaismittausvirhe jää alle 1,2 millivolttiin järjestelmätason vaatimukset akun valvontajärjestelmille täyttyvät.

ESS-järjestelmissä akun kennoja yhdistävä tiedonsiirtosilmukka on pakollinen. Tämä silmukka siirtää dataa järjestelmän akusta pilven energian valvonta-algoritmiin, joka seuraa lataus- ja purkaantumistapahtumia määrittääkseen parhaan tavan maksimoida akun käyttö tai ylläpitää suurimman kapasiteetin akku täysin latautuneena sähkökatkon varalta.

ADI:n LTC681x- ja LTC680x-perheen piirit edustavat uusimman teknologian mukaisia akun valvontapiirejä. LTC6813 on 18-kanavainen versio.

Akun valvontapiiri on yhteydessä isäntäyksikköön, jossa oleva mikro-ohjain tai prosessori laskee SOC- ja SOH-lukemat ja reguloi latautumis- ja purkaantumisprofiilit. Erilaiset johdotuskytkennät ovat mahdollisia ja eristetty tiedonsiirtokanava on erityisesti tarkoitettu suurjännitesovelluksiin, kuten 400-1500 V:n ESS-järjestelmiin ja suuren kapasiteetin akuilla (40-200 V) varustetuille kannettaville laitteille.

Kun LTC6813-piirin sisältämä isoSPI-ominaisuus yhdistetään LTC6820:n isoSPI-tiedonsiirtoliitäntään, saadaan aikaiseksi turvallinen ja kestävä tiedonsiirto suuren jännitekynnyksen ylitse. IsoSPI on erityisen hyödyllinen sarjaan kytketyistä kennoista satojen volttien jännitteet tuottavissa ESS-järjestelmissä, jolloin tarvitaan täydelliset eristeet henkilöstölle aiheutuvien vaaratilanteiden estämiseksi.

Kun tässä kuvattuihin ESS-järjestelmiin halutaan liittää enemmän kuin 18 kennoa, liitetään toisiinsa useampia LTC6813-piirikortteja. Tällöin useampi samanlainen, yhden LTC6813-piirin sisältävä piirikortti yhdistetään kestävästi toimimaan ketjutettuna. Mikroprosessori on sijoitettu erilliselle piirikortille. Mikroprosessorikortin ja ensimmäisen LTC6813-piirikortin välinen kaksijohtiminen eristys toteutetaan LTC6820-piirillä. Jos tarvitaan vain yksi LTC6813-1-piiri, sitä voidaan käyttää itsenäisenä (ei ketjutettuna) laitteena, kun toinen isoSPI-portti (Port B) on oikein esijännitetty ja päätetty.

Suurimpana haasteena tasapainotus- ja tiedonsiirtotoiminnoilla varustettujen akun monitorointipiirien suunnittelussa on aikaansaada piirikortille häiriötön komponenttien sijoittelukuvio, jossa piirille tuleva signaali pidetään mahdollisimman puhtaana reitittämällä kriittisimmät johdotukset kauaksi häiriölähteistä, kuten hakkuriteholähteistä. ADI:n tarjoamien ratkaisujen suuri tarkkuus ja virheettömyys auttavat optimoimaan jo valmiiksi hyviä suunnitteluja. Tällöin akkuja voidaan käyttää tehokkaasti ja turvallisesti ja niiden käyttöikää voidaan lisätä 30 prosentilla.

Tukeakseen lopputuotteiden suunnittelua ADI:lla on tarjolla asiakkaille laaja valikoima kehitystyökaluja evaluointijärjestelmineen ja akun valvontalaitteiden suunnittelualustoineen erilaisia sovelluskohteita varten.

Artikkelin kirjoittaja Stefano Gallinaro työskentelee Analog Devicesin uudistuvien energiamuotojen liiketoimintayksikössä. Hän vastaa aurinkoenergian, sähkökulkuneuvojen, lataustoimintojen ja energiavarastoinnin, erityisesti tehonmuunnoksen, strategisesta markkinoinnista.

Artikkeli on ilmestynyt ETNdigi-lehden numerossa 2/2019. Sitä pääset lukemaan ilmaiseksi täällä.

MORE NEWS

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Vanhoista Windows-koneista tulee romurautaa? Iso mahdollisuus Linuxille

Microsoft muistuttaa käyttäjiä Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä 14. lokakuuta 2025. Tämän jälkeen yli 240 miljoonaa tietokonetta jää ilman tietoturvapäivityksiä, mikä tekee niistä yhtiön mukaan vakavan kyberturvariskin. Microsoftin blogin mukaan jatkaminen vanhentuneella käyttöjärjestelmällä on kuin "jättäisi ulko-oven auki tuntemattomille". Käytännössä koneista tulee lokakuussa romurautaa, jos niille ei tee mitään, Microsoft katsoo.

Kiinassa kehitettiin HDMI:n tappaja

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Xiaomin uusin on erinomainen kuvaajan laite

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article