Embedded World - Express Logicin perustaja Bill Lamie ansaitsee nimen Mr. RTOS. Mies on koodannut Nucleus RTX:n ja Nucleus Plussan, jota Siemensiin kuuluva Mentor Graphics käyttää edelleen. Parhaiten Lamie tunnetaan ThreadX-reaaliaikakäyttöjärjestelmästä, joka tällä hetkellä pyörittää jo noin 7 miljardia laitetta.
Seitsemän miljardia kuulostaa isolta luvulta, mutta ThreadX löytyy niin monista älypuhelimista, tulostimista ja tuhansista sulautetuista laitteista. Sen vahvuus on vakaus, nopeus, vahva determinismi ja tietenkin se, että RTOS mahtuu erittäin pieneen tilaan. – Kahden kilotavun muistiin ohjainpiirillä, Lamie kuvaa.
Express Logic perustettiin alun alkaen kaupallistamaan Lamien kolmas RTOS. ThreadX on se ”paras mahdollinen reaaliaikakäyttöjärjestelmä”, sillä Nucleus RTX oli vain ”simppeli scheduler”, kuten Lamie kuvaa. – Nucleus Plussan kohdalla sisällytin mukaan kaiken mahdollisen, mitä sen hetken RTOS-markkinoille oli. Tyypillinen suunnittelijamoka, siitä tuli liian monimutkainen.
Monessa sovelluksessa halutaan ajaa Linuxia ja sen reaaliaikaominaisuuksiakin on paranneltu. Mutta ei Linux mikään RTOS ole. – ThreadX:ssä puhutaan alle mikrosekunnin latenssista. Ei Linuxissa koskaan siihen päästä, Lamie sanoo.
Tämä tietysti näkyy yhdessä tämän hetken suuressa sulautetun tekniikan trendissä eli ns. heterogeenisissä arkkitehtuureissa. Samalla sirulle istutetaan sekä mikro-ohjain, jolla ajetaan reaaliaikakoodia ja mikroprosessori, jonka vaikkapa Linuxin graafinen puoli edellyttää. Linuxia ei mikro-ohjaimille ajeta.
Toisaalta Lamie näkee, että Linuxin nopeutuminen on erittäin hyvä asia. – Toivon, että älytelevisioni nopeutuu nykyisestä. Onhan se huvittavaa, että älykkäämmäksi tuleva hidastuu koko ajan.
ThreadX on käytännössä 20 tuhatta riviä C-koodia, mutta vieläkö Lamie tarkastelee muiden kirjoittamaa koodia? Avoimessa maailmassahan sitä voi tutkia helposti. – Kyllä, mutta näen todella vähän hyvää koodia. Minusta avoimen koodin yhteisöprojekteissa esimerkiksi tietoturvakoodin laadukas tuottaminen on vaikeaa. Ja RTOS-testaaminen on erittäin vaativaa, kun katsoo vaikkapa autonimisten autojen ja ADAS-järjestelmien ASIL D -turvaluokitteluja.
Ei Lamie tietenkään enää itse kaikkea koodaa. Express Logicilla on noin 30 kehittäjää San Diegossa ja Shanghaissa. ThreadX:ää hän kuitenkin kutsuu ”omaksi lapsekseen”, jonka koodin hallinnasta hän ei päästä irti.