Nokia on julkistanut tämän vuoden Bell Labs Prize -palkinnon saajat. Ykköspalkinto ja sadantuhannen dollarin palkintopotti jaettiin Pennsylvanian yliopiston sähkö- ja systeemitekniikan laitoksen apulaisprofessori Firooz Aflatounille.
Tänä vuonna Bell Labs -kilpailussa haettiin mullistavia innovaatioita, jotka mahdollistavat seuraavan teollisen vallankumouksen. Ehdotuksia saatiin 208 tutkijalta 26 eri maasta.
Maaliskuussa 2020 käynnistetyssä kilpailussa finalistit julkistettiin kesäkuussa 2020. Kullekin finalistille nimitettiin sekä Nokia Bell Labs -tutkimusryhmän johtaja että tutkimusmentori, ja he työskentelivät yhdessä edistääkseen innovaatioitaan ympäri vuoden. Ehdotukset ruoti asiantuntijoiden ja teollisuusjohtajien paneeli.
Aflatounin innovaatio oli integroitu millimetrialueen neuroverkkofotonipiiri. Käyttämällä syvän neuroverkon fotonisiruja keinotekoisen älykkyyden alustana, hänen järjestelmänsä osoitti, että kuvan ja videon tunnistaminen optisella alueella tuo runsaasti mahdollisuuksia tulevaisuuteen. Fotoniset alustat tulkitsevat ja tunnistavat kuvia valon nopeudella, noin kuusi miljardia kertaa sekunnissa, mikä tekee niistä huomattavasti nopeampi kuin nykyiset digitaaliset laskennalliset alustat.
Aflatounin kehittämä järjestelmä on pieni, täysin optinen, energiatehokas ja edullinen, joten se on helppo sisällyttää lukemattomiin muihin ratkaisuihin, kuten sulautettuna tekoälynä kamerajärjestelmiin.
Kakkospalkinto ja 50 000 dollaria myönnettiin Princetonin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professorille Sanjeev Aroralle ja hänen tutkimusryhmälleen. Heidän innovaationsa ratkaisee merkittävän ongelman, joka liittyy koneoppimisen työkalujen yksityisyyden puutteeseen. Heidän InstaHide-ratkaisunsa on yleinen menetelmä tekoälymallien koulutuskuvien salaamiseen.
Kolmas palkinto ja 25 000 myönnettiin Georgian teknillisessä instituutissa opiskelija Cheng Qille, Francesco Amatolle Rooman Tor Vergata -yliopistossa ja professori Gregory Durginille Georgian teknisestä korkeakoulusta. Tiimi kehitti uudenlaisen RFID-tunnisteen, joka perustuu uudentyyppiseen kvanttitunnelointia hyödyntävään paikannusjärjestelmään (QTRP). Se tarjoaa erittäin tarkan langattoman paikannuksen laajennetulla RFID-peittoalueella. Tagit toimivat paristolla jopa kymmenen vuotta.