Sisäilman laatuun kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Itävaltalaisesta anturien kehittäjä ams:stä vasta alkuvuonna irronnut ScioSense on esitellyt hybriditekniikkaan perustuvan anturin, jota se kehuu tähän asti kehitetyistä tarkimmaksi.
ScioSensen ensimmäinen anturi on ENS160. Yhtiön mukaan se vastaa tähän asti parhaiten ihmisen omaan kokemukseen huonontuneesta ilmanlaadusta. Tämä perustuu usean elementin käyttöön ja niiden tuottamisen anturisignaalien fuusioon.
Anturilla käytetään neljää MEMS-mikrolevyä samassa pienessä kotelossa. Levyjen päällä piirillä on prosessori, jolle integroidut algoritmit syntetisoivat signaaleja kustakin anturielementistä. Samalla järjestelmä kompensoi kosteuden vaikutuksen lähtösignaalista.
Tämän ansiosta ENS160 tunnistaa luotettavasti sisäilman pilaantumistasojen ja hajujen muutokset riippumatta siitä, missä päin maailmaa sitä käytetään. Anturi osaa myös laskea hengitysilman tuottaman hiilidioksidin ja suodattaa sen mittaustuloksista.
Anturin ansiosta esimerkiksi ilmanpuhdistimet, ilmanvaihtolaitteet, liesituulettimet ja älykkäiden kotien erilaiset keskittimet pystyvät tarkkailemaan sisäilmaa tarkemmin. Anturi on myös immuuni siloksaanien aiheuttamalle kontaminaatiolle, joka lyhentää muiden ilmanlaadun anturien ja tekniikoiden käyttöikää.
ENS160:n monielementtinen TrueVOC-tekniikka mittaa tarkasti esimerkiksi hapettuvia kaasuja kuten otsonia, jotka vaikuttavat sisäilman laatuun. Lisäksi anturi erottelee tarkasti monia orgaanisia yhdisteitä, kuten tolueeni, etanoli, metaani, rikkidioksidi ja hiilimonoksidi.
Anturi on pakattu pintaliitettävään koteloon, jonka mitat ovat vain 3 x 3 x 0,9 millimetriä. Näin ENS160 on markkinoiden pienin, täysin integroitu, uudelleen ohjelmoitavan ilmanlaadun tunnistin.