Verkon viipalointi (network slicing) on 5G-standardiin sisältyvät ominaisuus, jonka avulla operaattori voi jakaa dynaamisesti taajuuksiaan tilaajien dedikoituun käyttöön. Ericsson on nyt julkistanut ratkaisun, joka mahdollistaa verkon resurssien viipaloinnin millisekunnin välein.
Ericssonin mukaan viipalointi onnistuu päästä-päähän eli coresta siirtoverkon kautta aina radioverkkoon asti. Ericssonin ohjelmistossa viipaleiden määrälle ei ole teknisiä rajoituksia. Tämä riippuu operaattorin hallussa olevasta kaistasta eli solujen kapasiteetista.
Käytännössä reaaliaikainen viipalointi parantaa merkittävästi kaistan tehokkuutta. Jos asiakas tilaa käyttöönsä vaikkapa 500 megabitin viipaleen, tämä kaista on taattu sen käyttöön. Mutta mikäli asiakas käyttääkin vain sata megabittiä, loput sille varatusta kaistasta voidaan osittaa muiden käyttöön millisekunnin välein.
Viipalointi on oikeastaan kaikille win-win-tilanne. Käyttäjät saavat taatusti haluamansa kaistan käyttöön, kaikki muut saavat käytännössä enemmän kaistaa käyttöönsä ja operaattori saa paremman katteen radiotaajuuksilleen.
Viipalointi tuo myös paremman laadun moniin palveluihin, vaikkapa AR/VR-käyttöön tai urheilun suoratoistoon. Tekniikka toimii myös ensimmäisen polven 5G-verkoissa, mutta e on alun perin suunniteltu toisen polven ns. itsenäisten 5G-verkkojen (standalone) ominaisuudeksi.
Ericsson kehuu olevansa ensimmäinen toimittaja, joka tarjoaa täysin kattavan RAN-viipalointiratkaisun, joka perustuu dynaamiseen radioresurssien jakamiseen alle 1 millisekunnissa sisäänrakennettujen radion ohjausmekanismien avulla. Viipalointi sinänsä on tekniikka, mitä muutkin toimittajat tarjoavat operaattoreille.