Saksalainen mittauslaitevalmistaja Rohde & Schwarz ilmoittaa liittyneensä UWB-tekniikkaa kehittävään FiRa-konsortioon. Yhtiö kertoo, että se tuotevalikoimasta löytyy jo nyt laitteita, joilla UWB:tä hyödyntävien laitteiden ja piirien kehitys onnistuu.
Nimi FiRa tulee sanoista Fine Ranging eli tarkka paikannus tai sijoitus. Tekniikka käyttää lyhyitä, 2 nanosekunnin pulsseja 6-9 gigahertsin alueella ja laskee signaalin takaisinheijastumisen perusteella suuntaa ja etäisyyttä, eli paikkaa.
FiRa-konsortiossa keskitytään kolmeen keskeiseen UWB-palveluun: handsfree-pääsynvalvontaan, sijaintipohjaisiin palveluihin ja laitteiden välisiin palveluihin, jotka perustuvat IEEE:n 802.15.4z-standardin määrittelemään UWB-pohjaiseen suojattuun etäisyystekniikkaan.
UWB-standardin etuihin kuuluu senttimetrin tarkat sijaintimittaukset, joiden avulla esimerkiksi ovet voivat avautua lähestyttäessä UWB-laitteella. UWB:n avulla voidaan myös tuoda paikannustoiminnot sisäympäristöihin. Yksi UWB:n iso etu on vankasti suojattu laitteiden välinen tietoliikenne, joka kuluttaa erittäin vähän virtaa. Hyvin leveän kaistanleveyden ja erittäin pienen tehotiheyden ansiosta UWB-signaalien on helppo jakaa taajuuksia muiden kapea- ja laajakaistaisten järjestelmien kanssa aiheuttamatta häiriöitä.
Rohde & Schwarz kehittää yhteistyössä teollisuuskumppaneiden kanssa UWB-testiratkaisuja tutkimukseen ja kehitykseen, sertifiointiin ja tuotantoon. Sen työkaluilla voidaan mitata esimerkiksi signaalin kulkuaikaa (ToF) ja saapumiskulmaa (AoA) sekä tehdä laitteiden kalibrointeja.
Esimerkiksi yhtiön CMP200 -radiotesteri on ihanteellinen ratkaisu UWB-mittauksiin sekä tuotannossa että tuotekehityksessä. Se yhdistää signaalianalysaattorin ja generaattorin ominaisuudet yhteen instrumenttiin. SMM100A on puolestaan signaaligeneraattori, jonka alue yltää aina 44 gigahertsiin asti ja tarjoaa luokkansa ainoana testerinä jopa 1 gigahertsin RF- kaistanleveyden, mikä täyttää UWB-laitteiden käyttämien laajakaistasignaalien vaatimukset.