Suomessa on jo yli kahden vuoden ajan ollut käytettävissä 5G-yhteyksiä, mutta kyse on ollut ensimmäisen polven NSA. eli non-standalone -verkoista. Telia pilotoi jo toisen polven 5G.tä eli SA-verkkoja yritysasiakkaiden kanssa. Verkkojen avaamisen aikataulua operaattori ei vielä kerro.
Telian 5G-ohjelmajohtaja Janne Koistinen kertoo, että NSA- ja SA-verkkoja tullaan ajamaan rinnan. Kyse on kuitenkin monin tavoin eri ratkaisuista. SA-verkoissa kaikki data kulkee 5G-verkon yli. Tästä seuraa monia etuja.
- Esimerkiksi kännykän akunkäyttö pienenee, kun se on kiinni vain 5G-verkossa, Koistinen sanoo. Toinen tärkeä ominaisuus on lyhyt viive. Tai viiveettömyys, oikeastaan.
- Huippupikajuoksija reagoi 10 millisekunnissa lähtölaukaukseen. Samoin huippurumpali huomaa, jos bändin ajoitus on 20 millisekuntia pielessä. Mobiilikäytössä SA poistaa ihmisen havaittavissa olevan viiveen, Koistinen kuvaa.
SA-yhteyksissä latenssi radiosta radioon putoaa joihinkin millisekunteihin. Tämä mahdollistaa monet viivekriittiset sovellukset mobiiliverkon yli. Esimerkiksi robottien ohjaamisesta tulee käytännössä reaaliaikaista.
Telia ei kuitenkaan kerro, millä aikataululla SA-verkot ovat tulossa kaupalliseen käyttöön. Tästä operaattori lupaa uutisoida lähiaikoina.
Eilen Telian teknologiajohtaja Jari Collin paljasti, mitkä operaattorin suunnitelmat ovat uusien avoimien 5G-verkkojen eli O-RAN-verkkojen suhteen. Collinin mukaan O-RAN on ajatuksellisesti mielenkiintoinen ja Telia seuraa sitä kuten kaikka radioverkon kehitystä tarkasti.
- O-RANissa on kuitenkin vielä haasteita. Voi olla, että pilotoimme tekniikkaa yliopistojen kanssa, mutta menee varmaan viisi vuotta ennen kuin se tulee kaupallisesti ajankohtaiseksi.