Raumalla on otettu huhtikuun alussa käyttöön Suomen ensimmäiset valokuituliittymät, jotka on toteutettu uuden sukupolven XGS-PON-teknologialla. XGS-PON-verkot mahdollistavat joustavamman ja kustannustehokkaamman rakentamisen sekä entistä korkeammat yhteysnopeudet kuluttajalle.
Rauman Energian Sukkela-valokuidun toimittaja on kotimainen Cinia Oy. Yhtiö tarjoaa jo nyt raumalaisille yhden gigan nopeuden valokuituliittymiin, mutta nyt käyttöön otettu teknologia mahdollistaa vauhdin kiihdyttämisen jopa 10 gigaan tarpeiden kasvaessa.
Passiivisten kuituyhteyksien XGS-PON -standardi hyväksyttiin IEEE:ssä vuonna 2016. Siinä voidaan käyttää yhtä aallonpituutta yhteen suuntaan ja toista toiseen. Tämän ansiosta dataa voidaan siirtää 10 gigabitin nopeudella symmetrisesti eli molempiin suuntiin.
Cinian tekniikka- ja järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajainen mukaan XGS-PON-toteutuksissa nopeus riittää kattamaan tulevaisuuden käyttötarpeet. Kuitu on myös kilpailukykyinen verkkotekniikka, Laulajainen vakuuttaa. - Kuitu on kertainvestointi, jonka avulla uusiin tekniikoihin voidaan edetä suhteellisen edullisilla laiteinvestoinneilla myös jatkossa.
Rauman Energian automaatiopäällikkö Aki Ijäs vahvistaa, että uudella teknologialla halutaan varmistaa kyky vastata asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.
- Tämä teknologia mahdollistaa jatkumon kasvavaan tarpeeseen, jopa 10/10 gigan nopeuteen saakka. Tietoliikenneyhteyksien käyttö kasvaa koko ajan ja nykyisten teknologioiden kapasiteetin suorituskyky voi tulla vastaan melkein milloin vaan. Tämä vuosi on meille testivuosi, jolla seuraamme, miten kiinnostuneita asiakkaat ovat kasvattamaan nopeuksia.
Cinian Laulajainen uskoo, että XGS-PON-tekniikalla rakennetaan lähes kaikki uudet verkot Suomessa viiden vuoden päästä. – Tässä on kyse kotimaan verkkojen kannalta merkittävästä kehitysaskeleesta. Globaalistikin katsottuna Raumalla ollaan nyt etulinjassa kaupallisten XGS-PON-liittymien käyttöönotossa, Laulajainen päättää.