Lyhyen kantaman LiFi-yhteyden nopeus näyttää kehitystyön myötä kiihtyvän kovaa vauhtia. Vastikään demottiin järjestelmää, jossa dataa siirrettiin 10 megabitin nopeudella. Nyt demoissa on päästy jo gigabittiin sekunnissa.
Li-Fi -tekniikkaa on tutkittu paljon viime vuosina, koska ledivalojen uskotaan yleistyvän nopeasti kaikissa tiloissa. Tekniikka pohjaa näkyvän valon kytkemiseen päälle ja pois nanosekunneissa, mitä ihmissilmä ei havaitse.
Ledivalojen synnyttämä datalinkki ei kykene tietenkään läpäisemään esimerkiksi seiniä, mikä rajoittaa yhteyden kantaman muutamaan metriin. Linkkiä voidaan kuitenkin hyvin käyttää pienen hotspotin tavoin. Ledilampun täytyy olla päällä, jotta Li-Fi -yhteys toimisi. Lamppu voidaan kuitenkin himmentää alle tuhannen lumeniin valotehoon eli hyvin himmeäksi.
Li-Fi -tekniikan isänä pidetään yleisesti Edinburghin yliopiston professori Harald Haasia, joka on kehittänyt myös ns. tilallista modulointitekniikkaa tulevien 5G-verkkojen käyttöön. Haasin uusimmissa demoissa LiFillä siirrettiin dataa jopa gigabitin nopeudella 10 metrin yli. "Lähetin" eli ledivalo kulutti demossa tehoa alle puoli wattia.
Nopean linkin onnistuminen näin pienellä tehonkulutuksella vahvistaa sen, että LiFi toimii vaikka ledivalot olisivat himmennetty noin 10 prosenttiin täydestä valotehosta. Myös 10 metrin kantama on enemmän kuin mihin tutkijat ovat aiemmin uskoneet.
Minkä tahansa tekniikan kaupallistaminen vie aina aikaa. LiFin edut ovat kuitenkin niin mullistavat, että sen nopeaan kaupallistamiseen on helppo uskoa.