Nykyinen datantallennus perustuu elektronien varaukseen. Spintroniikassa bitin arvon määrittää elektronin pyörimisen suunta. Berkeley Labsissa ja Berkeleyn yliopistossa on kehitetty atomin paksuinen, maailman ohuin magneetti, joka voi mahdollistaa spintroniikkaan perustuvat muistit jopa älypuhelimissa.
Datan tallennus perustuu magnetismiin. Mitä pienempi magneetti, sitä tiuhemmin bittejä voidaan varastoida. Tutkijat ovat aikaa sitten kehittäneet atomitason magneettisia kalvoja, mutta niissä on ollut yksi iso ongelma: huoneenlämpötilassa niiden magneettisuus häviää.
Berkeleyn tutkijat kehittivät atomin paksuisen kalvon, joka säilyttää magneettisuutensa huoneenlämpötilassa ja itse asiassa vielä sadassa Celsius-asteessa. Magneetti perustuu kobaltti-, happi- ja sinkkiatomeihin.
Keskeisessä osassa innovaatiota on myös tekniikka, jolla magneettinen atomin paksuinen kalvo valmistetaan. Korkeassa lämpötilassa oksidi-, sinkki- ja kobolttiatomit asettuvat kerrokseksi kahden grafeenikalvon välissä. Kun grafeenikerrokset poltetaan pois, jää jäljelle vain yhden atomin paksuinen magneettinen kalvo.
Tutkijoiden mukaan 5-6prosentin kobolttipitoisuus tekee kalvosta heikosti magneettisen, mutta noin 12 prosentin pitoisuus tuottaa vahvan magneetin. Nature Communications -lehdessä esitelty innovaatio on uraauurtava ja voi siis monin tavoin mullistaa datan tallennuksen tulevaisuudessa erilaisissa laitteissa.
Tutkijoiden artikkeli löytyy täältä.