Musiikin kuuntelu on siirtynyt lähes tyystin Bluetoothilla yhdistettyjen nappikuulokkeiden varaan. Niiden kehitys on ollut parina viime vuonna erittäin nopeaa ja esimerkiksi vastamelutoiminnon saa jo edullisempiinkin nappeihin. Samalla on käynyt selväksi, että mekaniikkasuunnittelu on noussut erittäin tärkeään rooliin.
Nappikuulokkeissa on kaksi isoa suunnitteluongelmaa. Toisaalta tilaa kookkaammille kaiutinelementeille on vähän, toisaalta pariston pitää kestää toistakymmentä tuntia. Tämän takia äänenlaatua parannellaan lähinnä algoritmein eli ohjelmiston avulla. Tältä osin äänenlaatu on nykyään vähintäänkin hyvää myös halvemmissa napeissa.
Audiokoodekkien ja Bluetooth-piirien virrankulutuksen kutistuminen on johtanut siihen, että nappeihin istutettu muutama kymmenen milliampeerituntia riittää jo tunneiksi. Kun mukana on latauskotelo, puhutaan satojen milliampeerituntien akkukapasiteetista. Se riittää jo esimerkiksi Huawein uusien FreeBuds 4 -nappien kanssa 22 tunnin kuunteluun.
Kun tekniset speksit ovat kunnossa, tullaan nappien lopulta tärkeimpään ominaisuuteen eli istuvuuteen. Toisille kumitupella varustetut napit ovat parhaat, pysyvät parhaiten korvassa ja mahdollistavat hyvät vastameluominaisuudet. Näin on ollut omallakin kohdalla.
FreeBuds 4 -napit ovat kuitenkin avoimet open fit -napit eli niissä ei kumi/silikonituttia ole. Huawei hehkutti mallintaneensa yli 10 tuhannen käyttäjän korvan muodon ja muotoilleensa napit sen perusteella. Edeltäjämalliin eli FreeBuds 3:een verrattuna rakennetta muutetiin 13 kohdasta. Kuulostaa markkinapuheelta, mutta itse asiassa simulointi on kannattanut. FreeBuds 4 -napit ovat ensimmäiset, joita voi pitää korvassa tunteja ilman, että ne alkavat painaa.
Itse kaiutinelementti on kasvatettu halkaisijaltaan 14,3-milliseksi ja bassoelementin kokoa on kasvatettu 15 prosenttia. Ääni ei ole markkinoiden parhaiden nappien luokkaa, mutta selvä hyppäys eteenpäin FreeBuds 3 -napeista.
Huawein myyntivaltti uusissa napeissa on aktiivinen Adaptive Ear Matching -tekniikka taustamelun vaimennukseen. Kahden mikrofonin avulla napit muodostavat korvasta 3D-kuvan, jonka perusteella taustamelua voidaan vaimentaa tarkemmin. Näin siis teoriassa. Käytännössä vaimennuksen teho on kasvanut 25 desibeliin edeltäjien 15 desibelistä.
Kuluttaja saa nyt olla tarkkana nappeja ostaessaan. FreeBuds 4:n ohjehinta on 149 euroa, mutta esimerkiksi Gigantti myy paremmin speksattua FreeBuds Pro -mallia 129 euroon. Sadan euron molemmin puolin alkaa saamaan laadukkaalla äänellä ja kohtuullisella akkukestolla varustettuja nappeja. Parhaiten itselleen sopivat löytää lopulta vain kokeilemalla ja siinä FreeBuds 4:n mekaaniseen suunnitteluun panostaminen voi olla hyvä valttikortti.