Markkinoille on nyt tullut kuudennen polven wifi-tekniikka, joka on nostanut maksiminopeudet jopa 5 gigabittiin sekunnissa. IEEE työstää kuitenkin jo seuraavaa sukupolvea, joka tunnetaan nimellä 802.11be. Sen myötä wifi-verkon nopeus kasvaa reititintä kohti jopa 30 gigabittiin sekunnissa.
IEEE:n mukaan 802.11be:n tavoitteena on erittäin suuren datanopeuden lisäksi latenssin puristaminen minimiin ja linkin luotettavuuden kasvattaminen. Lisäksi uuden standardin mukaisten laitteiden pitää olla taaksepäin yhteensopivien vanhojen wifi-laitteiden kanssa.
WiFi 7:n aikataulu on osin vielä avoin. 802.11be-työryhmä perustettiin toukokuussa 2019. Nyt standardiluonnos on ehtinyt 1.0-vaiheeseen, ensi keväänä on 2.0-draftin tarkoitus olla valmiina. Marraskuussa 2022 IEEEn roadmapissa lukee Draft 3.0 ja marraskuussa 2023 Draft 4.0. Täysin valmiina standardin pitäisi olla keväällä 2024.
Mikä sitten muuttuu nykyisestä IEEE 802.11ax:stä? Linkin kaistanleveys kasvaa 320 megahertsiin eli kaksinkertaiseksi ja samalla päätelaitteiden käytössä olevia radioresursseja voidaan jakaa dynaamisesti. Reitittimet alkavat tukea 16 striimiä ja modulointitekniikaksi vaihtuu 4K-QAM. Tämän merkitys kasvaa tulevina vuosina, kun päätelaitteisiin tulee useampia antenneja wifi-yhteyksille. Tällä hetkellä useimmilla päätelaitteissa on edelleen vain yksi antenni.
Täysin uutta on tuki monilinkkitoiminnalle (multi-link operation). Käytännössä päätelaitteet ottavat nytkin vastaan useampaa linkkiä eri taajuuksilla, mutta nämä linkit ovat itsenäisiä. WiFI 7:ssa päätelaitteet ovat dynaamisesti yhdistää eri taajuuksilla olevat linkit yhteen, mikä parantaa käytössä olevien kanavien tehokkuutta. Resurssit voidaan jakaa esimerkiksi niin, että alempia taajuuksia käytetään uplink-yhteyksiin ja nopeampia, korkeampia taajuuksia lataamaan dataa verkosta päätelaitteisiin.
WiFi 7 tulee tietenkin asettamaan isoja, uusia vaatimuksia piirisarjojen kehittämiselle. Näiden testaamisen haasteisiin voi tutustua vaikkapa Rohde & Schwarzin sivuilla.
Kuva: 820Networks