Open RAN on mobiiliverkkojen konsepti, jossa operaattori voi rakentaa verkkonsa avoimesta eri valmistajien laitteilla ja komponenteilla. Saksalainen 1&1 on ensimmäinen, joka aikoo rakentaa Eurooppaan avoimen 5G-verkon, mutta tällä hetkellä tekniikan tulevaisuuden yllä on monia pilviä.
1&1 on lyöttäytynyt yhteen japanilaisen Rakutenin kanssa, joka tunnetaan ensimmäisenä isona O-RAN-operaattorina. Se avasi verkkonsa Japanissa jo huhtikuussa 2020 ja nyt näitä oppeja käytetään 1&1:n virtuaalisen 5G-verkon rakentamiseen.
Samaan aikaan tutkimuslaitos Dell´Oro ennustaa, että noin kymmenesosa RAN-verkoista eli operaattorien mobiiliverkkojen radio-osista perustuu O-RAN-arkkitehtuuriin vuoteen 2025 mennessä. Tämä tarkoittaisi jopa 15 miljardin dollarin markkinaa. Ei siis ihme, että siivu kiinnostaa myös Nokiaa.
Tällä hetkellä Nokia on kuitenkin laittanut työnsä O-RAN-allianssin teknisissä työryhmissä jäihin. Syynä on se, että allianssiin kuuluvista kiinalaisyrityksistä muutama on joutunut Yhdysvaltain hallinnon mustalle listalle. Allianssi on kertonut hakevansa ratkaisua ongelmaan, mutta käytännössä ainoa tapa ratkaista asia on heittää USA:n listalla olevat yritykset ulos tekniikan kehityksestä.
Kaikki eivät ole niin innostuneita O-RANista. Tanskalaisen Strand Consultingin mukaan kyse on lähinnä kiinalaisesta salajuonesta. Hankkeessa on mukana kiinalaisia yrityksiä ja maan lainsäädäntö edellyttää, että kaikki taloudelliset panokset voidaan ohjata sotilaallisiin tarkoituksiin. Kiina voi määrätä minkä tahansa kiinalaisen yrityksen osallistumaan valvontaan ja vakoiluun, konsulttitalo perustelee.
Huawei ei ole millään tavalla mukana O-RAN-hankkeessa, eikä yhtiön teknologiajohtaja Paul Scanlanin mukaan ole siihen osallistumassakaan. Mediatapaamisessa viime viikolla Scanlan moitti O-RANia siitä, ettei kyseessä ole standardi eikä sen osia ole helppo integroida olemassaolevaan verkkoinfraan. Scanlanin mukaan tekniikka ei edes ole valmis vielä, kun operaattorit kiihdyttävät 5G-verkkojensa rakennuksen täyteen vauhtiin.
O-RAN-tekniikan ajautuminen vaikeuksiin allianssin kiinalaisten jäsenten takia on jopa ironista, kun ajattelee, että kokoko hankkeessa on pohjimmiltaan kyse amerikkalaisten halusta estää verkkomarkkinoiden valumisesta kahden pohjoismaisen yrityksen syliin.