Illinoisin yliopiston tutkijaryhmä on paljastanut, että älypuhelimen lukuisten anturien tuottamat signaalit ovat niin yksilöllisiä, että niiden perusteella laite voidaan aina identifioida. Käytännössä tämä tarkoittaa, että perusyksityisyydenkin saavuttaminen älypuhelimissa on erittäin vaikeaa.
Aiemminkin on selvitetty, että älypuhelimen signalointi verkossa lähes kaikissa tapauksissa paljastaa laitteen liikkeet. Anturitiedon perusteella mennään kuitenkin paljon pidemmälle, sillä sen perusteella laite voidaan identifioida reaaliajassa.
Illinoisin ja Etelä-Carolinan sekä kiinalaisen Zhejiangin yliopiston yhteistutkimuksessa keskityttiin kännykän liikettä mittaavaan kiihtyvyysanturiin. Vaikka anturien valmistus on standrdoitu ja valmistuksen laatuun kiinnitetään valtavasti huomiota, komponentteihin tulee aina pieniä virheitä.
Nämä virheet tekevät komponentista ja sen tallentamasta datasta uniikkia. Analysoimalla yli sadan laitteen kiihtyvyysanturin tuottamaa dataa tutkijat havaitsivat, että yksittäinen laite voitiin sen perusteella identifioida 96 prosentin tarkkuudella.
Tutkijat korostavat, että he eivät tienneet laitteiden puhelinnumeroita tai SIM-koodia. Silti laite voitiin määrittää pelkän anturin sormenjäljen avulla.
Tutkijaryhmä esitteli tuloksensa verkkoturvallisuuden symposiumissa San Diegossa helmikuussa. Niiden seuraukset voivat olla mullistavia. Tutkijoiden mukaan sama sormenjälki on todennäköisesti löydettävissä muistakin älypuhelimen antureista: gyroskoopeista, magnetometreistä, mikrofoneista, kaiuttimista ja jopa digikameroista.
Älypuhelinsovellukset keräävät jo tällä hetkellä valtavasti dataa, jonka perusteella ihmisen käyttäytyminen selviää. Anturisormenjälki tarkoittaa sitä, että vaikka käyttäjä estäisi sovellusten datankeruun, laitteen identifioimista ja paikantamista ei voisi estää.
Lisätietoa aiheesta löytyy Illinoisin yliopiston sähkötekniikan laitoksen sivuilta. Kuvassa on iPhone4:n gyroskooppi, jonka iFixit paljasti laiteanalyysissään.