Tietoturvayhtiön Check Point Software Technologiesin tutkimusosasto on julkaissut vuoden ensimmäistä puolikasta koskevan tietoturvaraporttinsa. Sen mukaan kyberhyökkäykset aiheuttavat huomattavaa haittaa jokapäiväiselle elämälle myös vuoden toisella puolikkaalla. Yritysten ykkösuhkana ovat kiristysohjelmat.
Kasvussa ovat myös toimitusketjuhyökkäykset pilvessä. Kyberhyökkäykset ovat vakiinnuttaneet asemansa valtiollisen tason aseina, mukaan lukien uusi kiristysmenetelmä "Country Extortion" ja valtioihin liittyvä haktivismi. Kaikkiaan kyberhyökkäyksien määrä on viime vuodesta kasvanut 42 prosenttia.
Raportin mukaan kiristyshaittaohjelmien ekosysteemi on pirstoutumassa. Kiristystä harjoittavista ryhmistä on tullut entistä jäsentyneempiä ja niillä on ennalta asetetut tavoitteet kuten tavallisilla yrityksillä. Check Pointin tutkijat uskovat, että jatkossa muutaman suuren sijaan tulee olemaan monia pieniä ja keskisuuria ryhmiä, jotka pystyvät piiloutumaan tehokkaammin.
Myös tartuntojen levittämisen tavat monipuolistuvat. Koska Internet-makrojen käyttöönotto on oletusarvoisesti estetty Microsoft Officessa, haittaohjelmaperheet alkavat nopeasti levitä uusilla, entistä vaikeammin havaittavilla tavoilla, kuten salasanalla suojattujen tiedostojen mukana.
Ukrainan sota ajaa haktivismin kehitystä. Haktivistiryhmät jatkavat hyökkäysten mukauttamista valitsemansa kansallisvaltion agendaan.
Check Point odottaa lisäksi, että hyökkäykset hajautettuihin lohkoketjuverkkoihin jatkuvat ja ensimmäiset hyökkäykset Metaverseen ovat odotettavissa.
Raportti ‘Cyber Attack Trends: 2022 Mid-Year Report’ sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen kyberuhkien maisemasta. Raportin voi ladata täältä.