Virtuaalisista kaksosista on puhuttu paljon, mutta onko tekniikasta todellista hyötyä myös uusien tuotteiden suunnittelussa. Saksalainen liitinratkaisujen kehittäjä Lapp GmbH osoittaa, että on. Virtuaalisen suunnittelun avulla yhtiö kutisti M12L-liittimen pienemmäksi ja silti paremmin tehoa siirtäväksi.
Miniatyrisointi on pysyvä trendi monilla teollisuuden aloilla. Sovelluksista tulee entistä kompaktimpia, asennustilat pienenevät ja kytkettävien liittimien valmistaminen käy yhä tarpeellisemmaksi. Lapp:n EPIC POWER M12 -liittimissä on paneuduttu näihin markkinoiden vaatimuksiin ja sovellettu niitä johdonmukaisesti. Automaatiotekniikan herkkää aluetta ei ole ainoastaan tietojen häiriötön siirto, vaan myös yksittäisten komponenttien turvalliset teholähteet.
EPIC-liittimien päällikkönä Lapp:llä toimivan Martin Guserlen mukaan M12-liittimet oli jo kehitetty lähes parhaalle mahdolliselle tasolle. - Tarkistimme vielä kertaalleen kaiken huomioitavan ja vedimme siitä parhaat johtopäätöksemme. Se olisi tuskin ollut mahdollista ilman digitaalisen kaksosen avulla luotua rakennetta, Guserle kehuu.
Tuotekehitysvaiheessa liittimien teknisiä ominaisuuksia simuloitiin virtuaalimallien avulla. Kaksi M12K-sarjan liitintä (energian siirtoon 630V/12A asti) ja M12L-liitin (60V/16A asti) tutkittiin hyvin perinpohjaisesti jo ennen ensimmäisen 3D-tulostusmallin luomista. Yhä pienemmiksi muuttuvilla liittimillä tapahtuvan tehonsiirron rajaa arvioidaan siten ensin virtuaalisesti, sitten ensimmäisten prototyyppien ja lopulta ensimmäisen sarjan avulla. Verrattuna aikaisemmin kehitettyihin liittimiin Lapp pääsi huomattavasti pienempiin tuotekokoihin, ja silti tehonsiirto parantui entisestään.
Uusien EPIC POWER M12L- ja M12K -liittimien sovellusalueet ovat moninaiset. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi pienissä roboteissa eli coboteissa, jotka toimivat ihmisten kanssa valmistus- tai varastotyössä. Tai automaattisesti ohjattavissa AGV-ajoneuvoissa (Automated Guided Vehicles) kuten LAPP:n logistiikkakeskuksessa Ludwigsburgissa. Itsenäisesti liikkuvissa ajoneuvoissa voi komponenteilla niin ikään olla hyvin rajoitetusti tilaa.
Toinen suuri M12L-liittimien käyttöalue liittyy niiden käyttöön PROFINET I/O-moduuleissa. Tähän asti anturi/toimilaiteliitäntöjen standardoituina tehorajapintoina ovat olleet 7/8“-liittimet. Vaihto vanhasta standardista M12L-malliin mahdollistaa kooltaan yli 50 prosenttia pienemmät laitekotelot.
Lapp-konserni on Stuttgartissa päämajaansa pitävä teollisuuden liitäntä- ja kaapeliratkaisujen kehittäjä. Sillä on Suomessa kaksi tytäryhtiötä. Lapp Automaatio Oy edustaa koneenrakennuksen ja prosessiteollisuuden automaatio- ja sähkökomponentteja. Lapp Connecto Oy valmistaa kaapeli- ja johdinsarjoja vaativiin kone- ja laiterakennuksen tarpeisiin.