Päättyvän vuoden luetuimmat tekniset artikkelit listataan nyt joululoman aikaan. Helmikuussa ETN julkaisi viisi teknistä artikkelia, joista eniten lukijoita kiinnosti Rutronikin selvitys reaaliaikaisen liiketiedon hyödyntämisestä paikannuksessa. Kun sijaintitieto halutaan määrittää sentintarkasti, siihen tarvitaan RTK-tekniikkaa.
Perinteiset GNSS-vastaanottimet eivät pystyneet tähän huolimatta GPS-, Beidou-, Galileo- tai Glonass-järjestelmien jatkuvasta kehittämisestä ja parantamisesta. Nykyisestä satelliittikonstellaatiosta riippuen määritetty sijainti voi olla useiden metrien päässä myös hyvissä olosuhteissa. Tämä on kohtalokasta tilanteissa, joissa tarvitaan suurempaa tarkkuutta. Esimerkiksi maataloudessa, jos autonomisesti ajavat koneet lannoittavat kolme metriä varsinaisen kasvirivin vierestä tai poistavat oksia kokonaan muutaman senttimetrin sijasta tämä johtaisi huomattaviin satomenetyksiin ja siten rahallisiin menetyksiin.
Maanmittaukset eivät olisi enää mahdollisia ilman satelliittinavigointijärjestelmiä. Jos mittauksella tarkasti määritetty sijainti määritellään referenssiasemaksi ja sijainti määritetään sitten GNSS-vastaanottimella, poikkeamasta on mahdollista määrittää tarkasti GNSS-virhe. Jos taivasta analysoidaan tästä paikasta, saadaan paljon tietoa nykyisestä satelliittikonstellaatiosta ja signaalin taitekulmasta pallonpuoliskoon nähden. Näitä määritettyjä tietoja voidaan pitää pätevinä ilman merkittäviä poikkeamia noin 50 kilometrin säteellä. Vain suuremmilla etäisyyksillä katselukulmat satelliitteihin tai ilmakehän kerrosten paksuudet ja siten taitekulmat muuttuisivat huomattavasti.
Jos 50 kilometrin säteellä oleva liikkuva kohde vastaanottaa nyt tämän tarkasti määritetyn sijaintivirheen vertailuasemalta, se voi soveltaa tunnettua virhettä korjatakseen mitatun GNSS-paikan. Tuloksena olisi paikannus, jossa virhemarginaali olisi vain yhdestä kahteen senttimetriä tavallisen kolmen tai viiden metrin sijaan. Tämä johtaa täysin uusiin käyttöalueisiin automaattitrukeille maataloudessa ja logistiikassa tai esimerkiksi dronneille.
Tunnetun referenssivirheen aikasynkronisella lähetyksellä tapahtuvaa virheenkorjausta kutsutaan reaaliaikaiseksi kinemaattiseksi korjaukseksi (RTK).
Lue aiheesta enemmän täällä.