Berliiniläisen HZB-tutkimuslaitoksen (Helmholtz Zentrum Berlin tutkijat ovat saavuttaneet uuden maailmanennätyksen kaksikerrosrakenteeseen perustuvissa aurinkokennoissa, joissa toinen kerros on piitä ja toinen perovskiittia. Uusi ennätys hyötysuhteessa kirjataan lukemin 32,5 prosenttia.
Kennon ylempi kerros on perovskiittia ja alempi tavanomista piitä. Italialainen sertifiointilaitos European Solar Test Installation (ESTI) mittasi tandemkennon hyötysuhteen ja vahvisti uuden ennätystuloksen.
HZB:n tutkijat uskovat, että voivat edelleen parantaa merkittävästi perovskiitti-pii -tandem-aurinkokennojen tehokkuutta. - Tämä on todella iso harppaus eteenpäin, jota emme odottaneet muutama kuukausi sitten. Kaikki HZB:n tiimit ovat työskennelleet yhdessä menestyksekkäästi ja intohimoisesti, sanoo professori Steve Albrecht.
Albrechtin tiimi käytti kehittynyttä perovskiittikoostumusta ja muokkasi liitoskohtaa. Rajapintaan tehtiin muunnos, jotta voitiin vähentää varauksenkuljettajien rekombinaatiohäviöitä. Kehitystyöt toteutettiin sitten menestyksekkäästi tandem aurinkokennoissa.
Lisäksi monet muut tutkijat ja teknikot auttoivat kehittämään ja valmistamaan tandemsoluja tämän menestyksen saavuttamiseksi. Kaiken kaikkiaan liitos ja optiset modifikaatiot mahdollistivat suurimmat valojännitteet (avopiirijännite) ja johtivat uuteen ennätystehokkuuteen.
Eri tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä on käynnissä jatkuva tehokkuuskehitys viime vuodet ja varsinkin viimeinen kuukausi oli alalle varsin jännittävä. HZB:n tutkijat saavuttivat vuoden 2021 lopulla ennätysarvon 29,8 prosenttia. Kesällä 2022, EPFL:n eli Ecole Polytechnique Fédérale de Lausannen tutkijat raportoi ensimmäisen kerran sertifioidusta tandemkennosta, jonka hyötysuhde ylitti 30 prosentin rajan (31,3 %). Nyt HZB kaappasi tandemkennojen ennätyksen takaisin itselleen.