Jos seuraa akkutekniikan uutisia, mullistavia uusia tekniikoita nousee esiin vähän väliä. Ne jäävät useimmiten lupauksiksi. Tällä viikolla verkkoon tarttui uutinen, joka lupasi ikuisesti lataussyklejä kestäviä paristoja. Uutinen kuulosti epäilyttävältä ja jotenkin tutulta.
Ja niinhän se olikin. Jo kuusi vuotta sitten uutisoitiin Kalifornian yliopiston kemian opiskelijan vahingossa tekemästä innovaatiosta, jossa nanolankapohjainen paristo saatiin kestämään loputtomasti latauksia ja purkauksia. Tarkemmin sanoen 200 tuhatta sykliä, mikä tarkoittaa yli 500 vuotta päivittäisiä latauksia.
Tutkijat ovat pitkään yrittäneet käyttää nanolankoja akuissa. Nanolangat ovat tuhansia kertoja ohuempia kuin ihmisen hiukset, vaikka ne ovat erittäin johtavia ja niissä on suuri pinta-ala elektronien varastointia ja siirtoa varten. Kokonsa vuoksi ne ovat kuitenkin erittäin hauraita ja kestävät vain vähän toistuvia purkauksia ja uudelleenlatauksia.
Opiskelija Mya Le Thai keksi kuitenkin väliaineen, jolla kultainen nanolanka voitaisiin päällystää. Geelimäinen pinnoite kasvattaisi pariston eliniän monikymmenkertaiseksi. Tyypillisesti nanolangat ovat hajonneet 5000 tai 6000 lataussyklin jälkeen.
Tällainen pinnoitettu elektrodi olisi käytännössä ikuinen. Innovaatiosta ei ole kuitenkaan kuulunut mitään vuoden 2016 jälkeen. Nyt se taas jostain syystä pompahti pintaan ilman selitystä. Sellaiseksi voi osoittautua sekin, että tutkijat yrittävät jopa epätoivoisesti kehittää ratkaisuja, joilla kaiken sähköistyminen ratkaistaan kestävällä tavalla.
Ideaan voi tutustua vaikkapa täällä.