Google esitteli hakukoneensa ensimmäisen version vuonna 1995. Sen jälkeen siitä on tullut tiedon- ja kaiken muunkin haun de facto -standardi. Nyt näyttää ilmeiseltä, että Google-hakujen aikakausi tulee tiensä päähän. Samalla on auki, mikä hakukone ottaa sen paikan.
Microsoftilla on ollut oma Bing-hakunsa, mutta moni pitää sitä lähinnä huvittavana. Hauskimpien kommenttien mukaan Bing ei löydä mitään edes yrityksen intranetistä. Ei siis ihme, että Microsoft innostui nopeasti OpenAI:n kehittämästä ChatGPT-keskustelubotista.
Microsoft sijoitti yritykseen valtavia summia ja ryhtyi välittömästi integroimaan CharGPT:tä omaan hakukoneeseensa. Työ on ollut nopeaa ja nyt verkkoon on jo päätynyt ensimmäisiä kuvakaappauksia uudesta Bingistä.
Microsoft on kutsunut joukon käyttäjiä testaamaan ChatGPT:llä trimmattua Bingiä. Ohjeissaan Microsoft korostaa, että käyttäjät voivat esittää monimutkaisia kysymyksiä, saada parempia vastauksia ja saada luovaa inspiraatiota käyttämällä uutta tekoälykomponenttia.
Sivulla näkyy varoitus, joka kertoo käyttäjille, että "yllätykset ja virheet ovat mahdollisia". Hakutuloksiin kannattaa suhtautua varauksella ja tarkistaa tulokset aina. Samanlainen varoitus näytetään ChatGPT-verkkosivustolla.
ChatGPT:n myötä Bingin käyttöliittymä muuttuu eräänlaiseksi keskustelunäkymäksi. Siinä tekoälyltä voi kysyä mitä tahansa. Vastaukset tarjotaan keskustelunäkymässä, ja lähteet tarjoaa Bingin tekoälyllä toimiva osa. Bingissä esillä oleva lähdeluettelo on yksi tärkeimmistä eroista tällä hetkellä saatavilla olevaan ChatGPT:n julkiseen versioon.
Suurin ChatGPT:n tuoma muutos nykyisentyyppiseen nettihakujen tekoon on se, ettei käyttäjän oikeastaan enää tarvitse tietää, mitä on hakemassa. Älykkään botin kanssa keskustelemalla se sitten selviää. Ainakin teoriassa.
Seuraavaksi toki odotetaan Googlen vastaiskua. Yrityksen historiaa vähänkään seuranneet tietävät, ettei Googlelta koskaan kestä kovin kauaa vastata suurempiinkaan haasteisiin.