Jos halutaan olla oikein karkealla tasolla, langatonta dataa lähetetään niin, että kytketään sähköinen signaalinlähde päälle ja pois antennista. Kun yhteys on päällä, antenni tuottaa radioaallon eli ”ykkösen”, kun se ei ole päällä, tuotetaan ”nolla”. Washingtonin yliopiston tutkijat onnistuneet lähettämään dataa käytännössä ilman virtaa.
Innovaatio on mullistava, sillä se näyttää rikkovan fysiikan lakeja vastaan. UW:n tietotekniikan professori Joshua Smith ja apulaisprofessori Zerina Kapetanovic kuitenkin selittävät teknisessä esityksessään, ettei näin ole.
Kokeessa dataa lähetettiin reilun 7 metrin yli 5 bitin datanopeudella ja 0,15 prosentin bittivirheellä (BER). Jos nopeus nostettiin 20 bittiin sekunnissa, bittivirhe kasvoi yli prosenttiin.
Miten antenniin sitten saadaan energiaa, jos siinä ei ole mitään virtalähdettä. Tutkijat hyödynsivät kytkinpiirin lämpökohinaa (Johnson-Nyquist -kohina), joka syntyy 50 ohmin vastuksessa, kun varauksenkuljettajat liikkuvat vastuksesta antenniin kytkimen ollessa auki.
Tutkijoiden mukaan vastaanotin toimii jääkaapin tavoin. Elektronit pidetään kylmempänä vastaanottimessa vahvistimen avulla. Samaan tapaan jääkaappi pysyy kylmänä, kun se pumppaa syntyvän lämmön ulos. Kokeessa lähetin ei kuluta käytännössä ollenkaan virtaa, mutta vastaanotinpuolella tehoa kuluu jopa kaksi wattia. Vastaavaa periaatetta käytetään useissa alhaisen virrankulutuksen tietoliikenteessä: lähes kaikki tehonkulutus tapahtuu tukiasemassa, jonka sähkönsyöttö ei ole ongelma.
Seuraavasi tutkijat aikovat työstää linkkinsä datanopeutta ja kantamaa. Tavoitteena on kehittää esimerkiksi implantteja, jotka eivät tarvitsisi paristoja toimiakseen. Kun lähettimen signaali on niin heikko, ei potilasta tarvitse altistaa voimakkaalle radiosignaalille.
Tutkijat uskovat myös, että tulevaisuudessa samaa periaatetta voidaan käyttää lähettämään dataa biologisen kudoksen tuottaman lämpökohinan avulla.