IoT-verkko, jossa voi olla jopa neljä miljardia solmua? Ilman tukiasemia? Tällainen ihmeverkko on tamperelaisen Wirepasin kehittämä, ETSIn standardoima ja nykyään nimellä DECT NR+ tunnettu verkkotekniikka. Wirepas aikoo esitellä sitä Barcelonassa Mobile World Congress -messuilla helmikuun lopulla.
Verkko on maailman ensimmäinen ei-solukkopohjainen 5G-ratkaisu IoT-käyttöön. Sen yhtenä etuna on, että se toimii vapaasti omalla, maailmanlaajuisella 1,9 gigahertsin taajuuskaistalla. Verkko toimii itsenäisesti minimaalisella ylläpitotyöllä eikä erillistä verkkoinfrastruktuurin käyttöönottoa tarvita.
NR+:sta tuli ensimmäinen ei-solukkostandardi, joka täyttää 5G-vaatimukset vuonna 2021. Barcelonan demo osoittaa, että NR+ ei ole vain laboratorioissa testattava teoria. Demo toteutetaan Nordic Semiconductorin nRF91-piirisarjan kanssa.
Nordicin kännykkäpuolen tuotteista vastaavan johtajan Kristian Sætherin mukaan DECT NR+ -standardi täyttää IMT-2020:n vaatimukset massiivisille konetyyppisille tietoliikenneyhteyksille, sekä erittäin luotettavalle ja alhaisen latenssin tiedonsiirrolle. - Dedikoidun globaalin kaistan ja NR+:ssa käytettyjen testattujen solukkoteknologioiden ansiosta järjestelmien kehittäminen vaatii minimaalista radio- ja verkkosuunnittelua ja toiminta on häiriötöntä.
Sætherin mukaan NR+ on erittäin monipuolinen radiostandardi, joka täyttää monien olemassa olevien sovellusten tarpeet ja luo mahdollisuuden uusiin. - Vähävirtaisen nRF91-piirisarjan ja Wirepasin protokollan avulla voimme tarjota markkinoiden ensimmäiset NR+-ratkaisut vielä tämän vuoden aikana, Sæther kehuu.
NB-IoT- ja LTE-M-verkkoihin verrattuna DECT-NR+ tukee suurempia nopeuksia IoT laitteille, noin 3 megabittiä sekunnissa. Standardi tukee suurempiakin datanopeuksia, mutta näitä ei suunnitella käytettäväksi ensimmäisen polven verkoissa.