Sen jälkeen, kun AMD osti FPGA-markkinoiden suurimman yrityksen Xilinxin, se on työntänyt uusia piiriratkaisuja myös 5G-tukiasemien palvelimiin erityisesti core-verkoissa. Nyt yhtiö esittelee uusia piirejään ensi viikon Mobile World Congress -messuilla Barcelonassa. AMD haluaa ottaa Intelin paikan 5G-raudalla. Myös Nokia on siirtymässä AMD:n EPYC-prosessoriin Cloud RAN -palvelimissaan.
AMD:n mukaan sen 5G-kumppanien verkosto on yli kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Yhtiö keskittyy Zynq-sarjan RFSoC-piireillään erityisesti avoimien 5G-verkkojen eli Open RAN -laitteiden markkinoille. Tärkeä osa tätä hanketta on yhdessä Viavin kanssa perustettu Telco Solutions -testauslaboratorion perustaminen. Piilaakson Santa Clarassa sijaitseva testauslaboratorio julkistaa ensimmäiset 5G-ekosysteemikumppaninsa jo kevään aikana.
Jo nyt AMD tuo tarjolle uusia piiriratkaisuja 5G-toteutuksiin. Zynq UltraScale+ RFSoC -sarjan uutuuksista ZU63DR on kohdistettu erityisesti neljän lähetys- ja vastaanottokanavan (4T4R) ja kaksikaistaiseen lähtötason O-RAN-radioyksikköön (O-RU). ZU64DR on vastaava järjestelmä kahdeksan kanavan 8T8R-toteutuksiin.
Molemmat RFSoC-laitteet hyödyntävät Zynq UltraScale+ ZU67DR -lippulaivalaitteen DFE-integraatiota, ja niiden odotetaan olevan täydessä tuotannossa vuoden 2023 toisella neljänneksellä.
Osana kasvavaa AMD:n tietoliikenne-ekosysteemiä AMD ja Nokia ilmoittavat yhdessä laajennetusta yhteistyöstä, jossa käytetään 4. sukupolven AMD EPYC -prosessoripohjaisia palvelimia Nokia Cloud RAN -ratkaisujen toimittamiseksi. EPYC-prosessoreilla voidaan laskea palvelimien tehonkulutusta ja uudella alustalla operaattoreita autetaan saavuttamaan tiukat energiatehokkuustavoitteensa.
AMD ja Nokia tiedostavat haasteet, joita operaattorit kohtaavat kohoavien energiakustannusten kanssa ja kasvavan tärkeän hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamisen ytimessä ja verkon reunalla.
Uutuuksia esitellessään AMD vertasi 4. polven EPYC-prosessoreja Intelin Platinum 8490H -prosessoreihin. Sama suorituskyky vaatii Intelin prosessoreilla 17 palvelinta, kun EPYCille riittää 11 palvelinta. Sama laskentateho saadaan 29 prosenttia pienemmällä tehonkulutuksella.
- Osana pyrkimystämme tarjota parhaita Cloud RAN -ratkaisuja laajennamme yhteistyötämme AMD:n kanssa. Pyrimme hyödyntämään 4. sukupolven AMD EPYC -prosessorin ominaisuuksia Nokian Cloud RAN -ratkaisujen kehittämiseksi entisestään, kommentoi Nokian Partner Cloud RAN Solutions -liiketoiminnan johtaja Pasi Toivanen.