Nokia on esitellyt markkinoiden ensimmäisen CE-sertifioidun avaimet käteen -periaatteella automatisoidun droneratkaisun. Drone muodostaa yhteyden julkisten ja yksityisten 4G/LTE- ja 5G-verkkojen kautta parantaakseen ensiapuhenkilöiden ja muiden ammattilaisten tilannetietoisuutta esimerkiksi katastrofitilanteissa.
Nokia kutsuu ratkaisuaan nimellä drone-in-a-box. Se on suunniteltu vastaamaan organisaatioiden, kuten yleisten turvallisuusvirastojen, älykkäiden kaupunkien, rakentamisen, energian ja puolustuksen, kasvaviin vaatimuksiin. CE-sertifioitu täyttääkseen Euroopan unionin turvallisuusvaatimukset.
Ratkaisu valmistetaan Euroopassa ja se sisältää Nokian droonit, telakointiaseman, kaksoisgimbal-kameran ja datan pilvilaskennan Nokia MX Industrial Edgeä (MXIE) käyttäen. Yhdistämällä julkisten ja yksityisten 4G/LTE- ja 5G-verkkojen kautta asiakkaat hyötyvät korkeimmasta luotettavuudesta. Mobiiliyhteystekniikoiden käyttö tarjoaa myös suuremmat tiedonsiirtonopeudet ja pienemmän viiveen, mikä mahdollistaa Wi-Fi-yhteyksiä laajemman kaistan esimerkiksi videokuvan suoratoistoon.
Drone paikantaa itsensä satelliittien avulla ja mikäli satelliittisignaali ei ole käytettävissä, paikannus onnistuu RTK-liikedatan avulla. Kaksoismodeemiyhteyden ansiosta Nokian droonit voivat muodostaa yhteyden samanaikaisesti useisiin verkkoihin.
Nokia Drone Networks -ratkaisua voidaan käyttää etänä etsintä- ja pelastustoimintoihin sekä vahinkojen arvioimiseen vaarallisessa ympäristössä. Nokian droonit voidaan myös ohjelmoida hallitsemaan itsenäisiä reittilentoja sovelluksiin, kuten lisäturvallisuuteen suurissa tapahtumissa tai hallitsemaan säännöllisiä laitteiden etätarkastuksia. Telakointiasema suojaa dronea ja hyötykuormaa, kuten anturilaitteita tai kaksoisgibaalikameraa, ulkoisilta vaaroilta ja ankaralta säältä, samalla kun se lataa dronea etälatauksella valmistautuakseen seuraavaan lentoon.
Nokia lupaa droonilleen yli 50 minuutin lentoajan ja yli 30 kilometrin etäisyydet käytetystä kokoonpanosta riippuen. Ratkaisu esitellään Nokian osastolla Critical Communications World -tapahtumassa Helsingissä 23.-25.5.2023.