Linuxin perustaja Linus Torvalds on tyytyväinen siihen, mihin käyttöjärjestelmä on vuosien varrella kehittynyt ja laajentanut. Patenttijärjestelmässä sen sijaan on perustavanlaatuisia virheitä, hän sanoo Business Insiderin haastattelussa.
Torvalds sanoo haastattelussa, ettei pidä termistä IP (intellectual property). - Sitä pitäisi välttää, koska se sekottaa keskenään asioita joita ei pitäisi sekottaa.
IP:n osalta isoin ongelma koskee kuitenkin patentteja. - Ei kyse ole siitä, että yritykset tekisivät virheitä, vaan siitä, että USA:n patenttijärjestelmä on niin kammottavan rikkinäinen järjestelmä.
- En puhu vain patenttitrolleista. Patentit itsessään ovat potaskaa, koska patentteja myöntävä PTO (Patent and Trademark Office) ei osaa sanoa niille ei. Vaikka tutkija osaisi sanoa patentista jotain, yritys vain laajentaa hakemustaan, mikä lisää työmäärää, Torvalds moittii.
Hänen mukaansa yritykset pitävät hämäristä ja liian laajasti määritellyistä patenteista, koska IP-sodissa patentti ei ole uhka. Uhkana on oikeussovittelu, jossa patenteista väännetään kättä. - Siksi tuloksena on vai järjettömiä lisensointi- ja ristiinlisensointisopimuksia, jotka eivät millään tavalla liity patentin arvoon vaan ainoastaan siitä sopimisen hintaan.
Torvaldsin mukaan lähes kaikki tietävät, että järjestelmä on viallinen. - Silti löytyy aina niitä, jotka ovat valmiita sanomaan että se auttaa innovaatioita ja keksimistä.
Torvaldsin mukaan amerikkalainen patenttijärjestelmä myös aina auttaa amerikkalaisia yrityksiä. - Kun mennään oikeuteen, kyse ei ole enää laista, eikä patentista jotka tuomari, lakimiehet ja jury eivät muutenkaan ymmärrä. Silloin on paljon helpompi myydä tätä "amerikkalaiset vastaan muut" -tarinaa, Torvads sanoo.