Markkinoilla on jo leegio IoT-radiotekniikoita, mutta nyt Amazon on tuomassa tarjolle omaa SideWalk-tekniikkaansa. Se eroaa kaikista muista yhdellä keskeisellä tavalla, sillä linkki nojaa käyttäjien haluun jakaa Amazonin älykaiuttimien ja turvakameroiden yhteyksiä naapurustonsa kanssa.
SideWalk toimii 900 megahertsin taajuudella. Sen yli lähetetään pieniä määriä dataa, esimerkiksi laitteiden firmware-päivityksiä. Käyttäjä voi valita, haluaako antaa oman laitteensa SideWalk-verkon käyttöön. Amazonin mukaan yhteydet ovat anonyymejä ja turvallisia ja SideWalk kattaa jo 90 prosenttia amerikkalaisten asuttamista alueista.
Yksi Amazonin SideWalk-kumppaneista on ollut Silicon Labs, joka on nyt julkistanut uudet SoC-piirin tukemaan yhteyksiä. SideWalkin lisäksi FG28-piirisarja tukee myös Wi-SUN- sekä eri asiakaskohtaisia radiolinkkejä, joten kyse on geneerisestä radiojärjestelmäpiiristä.
Piiri on samalla markkinoiden ensimmäinen ”tekoälykiihdytetty” radiopiiri alle gigahertsin taajuuksille. Koneoppimisen avulla piiri osaa tunnistaa laitteiden kunnossapidon tarvetta tai tunnistaa kosteus- tai pH-arvojen muutoksia viljelypelloilla.
SideWalk-tuki on silti ehkä keskeinen lisä FG28-piirisarjalla. SideWalkin ansiosta IoT-verkko yltää potentiaalisesti paljon Bluetooth- tai Wi-Fi-yhteyksiä pidemmälle. Amazon on vastikään avannut koko SideWalk-ekosysteemin kehittäjille ohjelmisto- ja laitekehityspakettien muodossa.
SideWalkin ansiosta voi esimerkiksi nähdä oman laitteensa sijainnin noin 900 x 900 metrin kokoisella alueella. Verkko ei näytä muiden laitteiden sijainteja, joihin koko kantama perustuu. SideWalk liittyy natiivisti Amazonin AWS-pilveen, jossa tarjolla on laaja valikoima erilaisia valmiita sovelluksia IoT-datan hyödyntämiseen.
Sidewalkiin sisältyy kuitenkin kaksi isoa kysymystä. Ensinnäkin tekniikka on varsin ”amerikkalainen”. Euroopassa ei ole - ainakaan vielä - yhtä kattavaa Echo- tai Ring-verkostoa. Tämä voi toki muuttua ajan myötä.
Toinen kysymys on isompi. Amazon takaa yhteyden anonymiteetin ja turvallisuuden, mutta amerikkalaisilla verkkojäteillä tuntuu olevan varsin hyvä tieto esimerkiksi käyttäjiensä kulutustottumuksista, vaikka mitään lupaa ei olisi koskaan kellekään antanut. Siispä jää jokaisen omaan harkintaan, haluaako osallistua yhden amerikkalaisyrityksen IoT-verkon ylläpitoon.